Σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις των Δωδεκανησίων

Σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται  οι καταθέσεις των Δωδεκανησίων

Σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις των Δωδεκανησίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 494 ΦΟΡΕΣ

Μειώθηκαν κατά 1,3 δις μέσα σε 7 χρόνια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις καταθέσεις των Δωδεκανησίων, τα οποία είδαν χθες το φως της δημοσιότητας καθώς όπως προκύπτει μέσα σε μια δεκαετία οι λογαριασμοί που διατηρούσαν οι Δωδεκανήσιοι σε όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών της περιοχής μας, μειώθηκαν σε ποσοστό που ξεπέρασε το 60%.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Έφης Καραγεωργίου/moneynews την τελευταία 7ετία χάθηκαν από τους λογαριασμούς των Δωδεκανησίων καταθετών, ποσά της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ενώ το σύνολο των καταθέσεων ξεπερνούσε για την περιοχή της Δωδεκανήσου τα 3 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2017 μειώθηκε στα 1,7 δισ.!

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

Οι καταθέσεις τον Ιούνιο του 2012 έφθαναν συνολικά τα 2 δισ. 87 εκ ευρώ

Τον Δεκέμβριο του 2012 τα 2 δισ. 227 εκ ευρώ

Τον Δεκέμβριο του 2013 τα 2 δισ. 289 εκατομμύρια ευρώ

Τον Ιούνιο του 2014 τα 2 δισ. 220 εκατομμύρια ευρώ

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους τα 2 δισ. 347 εκ ευρώ

Τον Ιανουάριο του 2015 έγινε η μεγάλη εκροή από τις τράπεζες της Ρόδου και των υπόλοιπων νησιών μας: τα αποθεματικά έφθαναν μόλις το 1 δισ. 698 εκατομμύρια ευρώ.

Από τότε μέχρι σήμερα παρατηρείται μια επιστροφή καταθέσεων με πολύ «χαμηλές» ταχύτητες στα τραπεζικά γκισέ, αφού τουλάχιστον δεν καταγράφονται απώλειες.

Στην υπόλοιπη χώρα
Στην υπόλοιπη χώρα, στο τέλος Οκτωβρίου 2017, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 123,7 δισ. ευρώ. Επτά χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2010, οι καταθέσεις ήταν στα 213 δισ. ευρώ.

Μόνο οι κάτοικοι του νομού Αττικής είχαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σχεδόν 120 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό σήμερα έχει υποχωρήσει σχεδόν στο μισό, καθώς τα υπόλοιπα καταθέσεων των κατοίκων Αττικής-Πειραιά διαμορφώνεται στα 62 δισ. ευρώ. Η εικόνα, όμως, είναι ίδια για το σύνολο των νομών της χώρας. Από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έκανε… φτερά το 40% με 50% των καταθέσεων.

Και αυτό ισχύει τόσο για τους παραδοσιακά «φτωχούς» νομούς, όπως είναι η Ευρυτανία και τα Γρεβενά, όσο και για «πλούσιους» νομούς όπως είναι οι περιοχές Θεσ/κης, Ηρακλείου, Δωδεκανήσου, Λάρισας.

Στο τέλος του 2010 οι κάτοικοι της Ευρυτανίας είχαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 191 εκατ. ευρώ. Στο τέλος Οκτωβρίου φέτος το υπόλοιπο ήταν 131 εκατ. ευρώ.

Στον νομό Δωδεκανήσου τα υπόλοιπα των καταθέσεων στο τέλος του 2010 ήταν 3 δισ. ευρώ και φέτος τον Οκτώβριο 1,7 δισ. ευρώ και στον νομό Λάρισας τα 3,5 δισ. ευρώ καταθέσεων του 2010 έχουν μειωθεί στα 2,2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα 19,05 δισ. ευρώ που είχαν στους λογαριασμούς τους οι κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης έχουν υποχωρήσει στα 10,6 δισ. ευρώ. Κατά 1,5 δισ. ευρώ έχουν περιοριστεί και τα υπόλοιπα των καταθέσεων στο Ηράκλειο καθώς τα 4,1 δισ. ευρώ του 2010 είναι σήμερα 2,6 δισ. ευρώ.

Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία των επιτοκίων

Την ίδια ώρα, τα τραπεζικά επιτόκια συνεχίζουν τη φθίνουσα πορεία τους και διατηρούνται σταθερά κάτω από τη μονάδα.

Τα στοιχεία της ΤτΕ (Οκτώβριος 2017) δείχνουν ότι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για τις νέες καταθέσεις διαμορφώνεται στο 0,3% και το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των δανείων στο 4,8%.

Η «ψαλίδα» δηλαδή μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων διατηρείται στις 4,5 μονάδες, ενώ φτάνει ακόμα και στις 14 μονάδες, καθώς τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων «παίζουν» από το 4,52% -5,73%, των επαγγελματικών δανείων ανεβαίνουν στο 7%+, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια τα επιτόκια ξεπερνούν το 14,5% και πλέον το περιθώριο στα νέα στεγαστικά δάνεια είναι πάνω από 3,5%.

Υποτονική η ζήτηση για δάνεια
Υποτονική είναι και η ζήτηση για νέα δάνεια.
Το συνολικό δανειακό άνοιγμα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 186,3 δισ. ευρώ με τη μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης να είναι αρνητική κατά 614 εκατ. ευρώ και τον ετήσιο ρυθμό χρηματοδότησης στο -0,9%

Πιο συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις έχουν τραπεζικό δανεισμό 89,3δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 45 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα νοικοκυριά έχουν οφειλές προς τις τράπεζες ύψους 84 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 59 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και άλλα 23,6 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια, με τα 4,3 δισ. ευρώ να αφορούν υπόλοιπα από οφειλές πιστωτικών καρτών.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009