Πλήθος κόσμου στις τελετές των Θεοφανείων στη Ρόδο

Πλήθος κόσμου στις τελετές  των Θεοφανείων στη Ρόδο

Πλήθος κόσμου στις τελετές των Θεοφανείων στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1031 ΦΟΡΕΣ

Πλήθος κόσμου, με σύμμαχο τον σχεδόν καλοκαιρινό καιρό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί ο καθαγιασμός των υδάτων στο νησί της Ρόδου αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

Αρκετοί ήταν οι τολμηροί που και φέτος έπεσαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.

Στην πόλη της Ρόδου πραγματοποιήθηκαν τρεις τελετές για τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού, μια στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού, μια στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα και μια στη νέα μαρίνα Ρόδου.


Στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, η τελετή για το Μέγα Αγιασμό ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου και στις 11 το πρωί, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ροδίων, Ιερών Εξαπτέρυγων, του Τιμίου Σταυρού, του χορού των ιεροψαλτών, του κλήρου, των επισήμων αρχών και φορέων, αλλά και του κόσμου πραγματοποιήθηκε η ρίψη του Τίμιου Σταυρού για τον καθαγιασμό των υδάτων.





Εκεί, βούτηξαν στα παγωμένα νερά, 21 συμπολίτες μας, μεταξύ αυτών και μια γυναίκα, ενώ τον Σταυρό ανέσυρε ο κ. Σωτήρης Δημόπουλος, ο οποίος μάλιστα τον είχε ανασύρει και το 2015.

Αντίστοιχα και στα υπόλοιπα χωριά της Ρόδου αλλά και τα νησιά της Δωδεκανήσου, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή αλλά και αρκετοί ήταν εκείνοι που αψήφησαν το κρύο βουτώντας στα παγωμένα νερά.

Τουριστικό λιμάνι
Ο μόλις 14 ετών Θύμιος Χρήστος ήταν αυτός που έπιασε τον Τίμιο Σταυρό στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου.

Την τελετή των Θεοφανείων που πραγματοποιήθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια, παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που προηγουμένως είχαν παρευρεθεί στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Παλιά Πόλη, χοροστατούντος του πατέρα Χρήστου Σιάνα.




Πολλά ήταν επίσης τα καΐκια που συμμετείχαν στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, υπό τον άγρυπνο βλέμμα σκάφους του Λιμεναρχείου και ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε ότι ακόμα και μικρά παιδιά ήταν πάνω στις βάρκες, αψηφώντας το κρύο.
Αρκετοί ήταν οι νεαροί που βούτηξαν φέτος για να πιάσουν το σταυρό, ανάμεσα τους και κάποιοι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και μια γυναίκα.

Ο πατέρας Χρήστος, ως είθισται άφησε να πετάξει συμβολικά ένα λευκό περιστέρι και στη συνέχεια έριξε τον σταυρό. Αμέσως βούτηξαν από το καΐκια αρκετοί τολμηροί συμπολίτες μας στα παγωμένα νερά του λιμανιού, αλλά το σταυρό έπιασε ο 14χρονος Θύμιος Χρήστος. Αμέσως άναψαν φωτοβολίδες στα καΐκια, δημιουργώντας μια μοναδική εικόνα, όπως κάθε χρόνο

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο 14χρονος είπε ότι ήταν η δεύτερη φορά που βούτηξε για να πιάσει τον σταυρό, γιατί ήθελε να το κάνει και δήλωσε περήφανος.

Νέα μαρίνα Ρόδου
Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρόδου συμμετείχε για πρώτη φορά με ναυαγοσωστική κάλυψη με την διασωστική λέμβο που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνιος Αυγερινός για τις ανάγκες του τμήματος.



Η ρίψη του σταυρού πραγματοποιήθηκε στη νέα μαρίνα της Ρόδου από τον Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο της Ιεράς μονής του Αγίου Νεκταρίου. Ανάμεσα στους κολυμβητές υπήρχε και Εθελοντής Σαμαρείτης του τμήματος Ρόδο.

Στην Λάρδο
Ο καθαγιασμός των υδάτων, παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά προχθές το μεσημέρι στο λιμανάκι του οικισμού, από τον Πρωτοπρεσβύτερο Σάββα Παπαδημητρίου.



Τρεις νεαροί ήταν οι θαρραλέοι κολυμβητές που επέλεξαν να πέσουν στα παγωμένα ύδατα για να πιάσουν τον σταυρό. Ο Μανώλης Κυπραίος ήταν τελικά εκείνος ο οποίος μπόρεσε να φτάσει πρώτος σε αυτόν, κάτι το οποίο κατάφερε για πρώτη φορά.

Αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάρδου προσέφερε ζεστό τσάι και γλυκίσματα στους παρευρισκόμενους.

Στο Γεννάδι
Στην κεντρική παραλία του Γενναδίου τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

Όπως κάθε χρόνο αρκετοί έφηβοι, νέοι και μια νεαρή... δεσποινίδα συμμετείχαν στο έθιμο.

Ο τυχερός ήταν ο Βασίλης Κατσάκης.

Σύμφωνα με την παράδοση, στη συνέχεια τα παιδιά περνούν από κάθε σπίτι του χωριού, ψάλλοντας το "Εν Ιορδάνη".



Στην Απολακκιά
Δύο θαρραλέοι συμπολίτες μας ηλικίας, ο Ευστάθιος Σπυρίδης 12 ετών και ο Γιάννης -Σάββας Σπυρίδης 7 ετών, βούτηξαν στα παγωμένα νερά στο χωριό της Απολακκιάς.


Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μια μικρή γιορτή με τούς ενορίτες απο την εκκλησιαστική επιτροπή της Αγίας Μαρίνας και τον πολιτιστικό σύλλογο Απολλακιάς.


Στα Κολύμπια
Στον πανέμορφο χώρο της περιοχής Λιμανάκι στα Κολύμπια κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Πελαγίας και παρουσία αρκετού κόσμου λόγο και της ηλιόλουστης ημέρας, πραγματοποιήθηκε ανήμερα των Φώτων ο καθαγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από τους ιερείς στ' Άφαντου.


Στα κρύα νερά της θάλασσας βούτηξαν συνολικά 8 άτομα και τον Τίμιο Σταυρό πρόλαβε και ανέσυρε πρώτος ο νεαρός Σταμάτιος Μπακιρης του Ιωάννη.

Μετά την τελετή καθαγιασμού των υδάτων ακoλούθησε και το κόψιμο της πίτας του Σωματείου Ερασιτεχνών Αλιέων Κολυμπίων, η στέγη των οποίων βρίσκεται στην ίδια περιοχή του Λιμανάκι οι οποίοι και μαζί με την κοπή της πίτας πρόσφεραν και αρκετά μικρά εδέσματα και αναψυκτικά ευχόμενοι συγχρόνως και χρόνια πολλά στους παρευρισκόμενους.

Στην Σορωνή
Στην παραλία της Σορωνής τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα. Ο τυχερός που έπιασε τον Σταυρό ήταν ο Δημήτρης Βασιλάκης ενώ αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε κοπή πίτας στον αύλειο χώρο του κοινοτικού καταστήματος.


Στην Λίνδο
Έξι συμπολίτες μας έπεσαν στα κρύα νερά της κεντρικής παραλίας της Λίνδου προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό αμέσως μετά τον αγιασμό των υδάτων. Ο τυχερός ήταν οπλίτης του στρατοπέδου της Καλάθου. (Φώτο Τζένη Πιπάκη)



Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη