Κασίμ Ασλάν εναντίον Καρπόζηλου στα Μαριτσά

Κασίμ Ασλάν εναντίον  Καρπόζηλου στα Μαριτσά

Κασίμ Ασλάν εναντίον Καρπόζηλου στα Μαριτσά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1448 ΦΟΡΕΣ

Η θρυλική αναμέτρηση ΚΑΤΣ μεταξύ του Τούρκου Κασίμ Ασλάν και του Έλληνα Καρπόζηλου θα αναβιώσει για μια ακόμη χρονιά, την Καθαρά Δευτέρα στα Μαριτσά από τον πολιτιστικό σύλλογο “Ο ΚΕΡΩΝΙΑΤΗΣ”.

Πρόκειται για την 57η αναμέτρηση, σε αγώνα τελικής πτώσεως που γίνεται μέσα σε σιδερένιο κλουβί.

Για το ιστορικό της γιορτής ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Λάζαρος Κασέκας έχει αναφέρει σε προηγούμενα έτη τα εξής:

«Καθιερώθηκε εδώ και πολλά τώρα χρόνια, η αναβίωση στα Μαριτσά, κάθε Καθαρή Δευτέρα, των θρυλικών αναμετρήσεων ΚΑΤΣ (ελεύθερης πάλης) μεταξύ του «Τούρκου» ΚΑΣΙΜ ΑΣΛΑΝ και του «Έλληνα» ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΥ.

Ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, την τιμητική τους έχουν οι Καρναβαλιστές, στα Μαριτσά έχουμε την αναβίωση των αναμετρήσεων της δεκαετίας του ‘55-‘65 μεταξύ των παραπάνω παλαιστών.


Ιδιαίτερα αγαπητά πρόσωπα και οι δύο, οι μεταξύ τους αγώνες απέκτησαν διαστάσεις θρύλου που η ανάμνησή τους συνεχίζει να προκαλεί συγκίνηση και νοσταλγία τα απλά και αγνά εκείνα χρόνια. Ήταν ο Τούρκος και ο Έλληνας, ο κακός και ο καλός, ο άσχημος και ο όμορφος, ο χαζός και ο έξυπνος. Και φυσικά όλα τα θετικά ήτανε κτήμα του Καρπόζηλου, του Έλληνα, ο οποίος πάντα με κάποιο τρόπο, με κάποιο κόλπο, κέρδιζε τους αγώνες.

Στα Μαριτσά, στις αρχές του ‘60, δύο αγαπητά τότε πρόσωπα, σοβαροί και φιλήσυχοι άνθρωποι αλλά αρκετά σωματώδεις και ενεργητικοί, προκειμένου να διασκεδάσουν τους συγχωριανούς τους και να σπάσουν την μονοτονία της Καθαρής Δευτέρας στο χωριό, σκέφτηκαν ότι θα προσέφεραν αρκετό γέλιο προσποιούμενοι τους πολύ τότε δημοφιλείς παλαιστές.

Ήταν, ο Σάββας ο Φεγγάρας με το παρατσούκλι «Ποροπόττος» ο Έλληνας και ο Γιάννης Μαλώτρας με το παρατσούκλι «Γιάνναρος» ο Τούρκος. Οι αγώνες εξελισσόταν σε πραγματικές μάχες. Με σπάγκους και σχισμένες λωρίδες σεντονιών για σχοινιά και αντί καναβάτσου την άσφαλτο της πλατείας, το θέαμα που προσέφεραν ήταν κωμικοτραγικό με γέλια μέχρι τελικής πτώσεως. Χέρια, πόδια, κεφάλια, όλα ήταν ματωμένα από τις πτώσεις και την τριβή στο έδαφος.

Όμως τα χειροκροτήματα και οι ρυθμικές ζητωκραυγές των ονομάτων τους, εξασφάλιζαν την υπόσχεσή τους για επανάληψη του αγώνα, την επόμενη χρονιά.

Σήμερα, δύο νεότερα παιδιά, ο Σίμος Χατζηκωνσταντής και ο Νίκος Κρητικός, εδώ και 10 χρόνια περίπου, αναβιώνουν και τα δύο ζευγάρια. Και τους πραγματικούς ΚΑΡΠΟΖΗΛΟ και ΚΑΣΙΜ ΑΣΛΑΝ και τους νεότερους ΠΟΡΟΠΟΤΤΟ και ΓΙΑΝΝΑΡΟ. Διπλό το χρέος, διπλή η προσπάθεια και τα καταφέρνουν πολύ καλά.

Κι αν τώρα έχουνε πια κανονική παλαίστρα με καναβάτσο και σχοινιά, κι’ αν τώρα πια δεν ματώνουν από της πτώσεις και την τριβή στην άσφαλτο, προσφέρουν εξίσου πολύ γέλιο και αναμνήσεις».

Μάλιστα, λίγο πριν ξεκινήσει η αναμέτρηση, οι κάτοικοι του χωριού περιμένουν όλους εμάς στην "Πιάτσα" του χωριού, να αυτοσχεδιάσουμε, να μασκαρευτούμε και να γλεντήσουμε, με την ετοιμοπόλεμη ορχήστρα τους!

Μικροί και μεγάλοι είμαστε ευπρόσδεκτοι στην όμορφη γιορτή.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!