Αθώος ο 31χρονος για την μεγάλη φωτιά στην Απολακκιά

Αθώος ο 31χρονος για την  μεγάλη φωτιά στην Απολακκιά

Αθώος ο 31χρονος για την μεγάλη φωτιά στην Απολακκιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1788 ΦΟΡΕΣ

Από ελλιπή στοιχεία ενοχοποιήθηκε, υποστήριξαν οι δικηγόροι του

Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου 31χρονος που κατηγορούνταν ως υπαίτιος για τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί το καλοκαίρι του 2016 στο Φράγμα της Απολακκιάς και είχε ως αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν περίπου 15.000 στρέμματα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία τόσο ο κατηγορούμενος όσο και οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Σοφία Προύσαλη και Στέλιος Κιουρτζής επεσήμαναν μεταξύ άλλων στους ισχυρισμούς τους την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε η έκθεση της Πυροσβεστικής, την οποία και χαρακτήρισαν και «ελλιπή», με αποτέλεσμα να ενοχοποιηθεί ο 31χρονος.

Όπως είπαν στις 18 Ιουνίου 2016 πράγματι ο κατηγορούμενος βρισκόταν στο χωράφι που μισθώνει στην περιοχή «Πυλά» στην Απολακκιά προκειμένου να κάνει τις συνήθη γεωργικές εργασίες του με την αρίστης κατάστασης θεριζοαλωνιστική μηχανή του.

Ο 31χρονος είπε πως όπως κάθε φορά είχε ελέγξει καταρχήν τις καιρικές συνθήκες που ήταν ιδανικές για θεριστικές εργασίες όπως αποδεικνύεται και από τις προβλέψεις της ΕΜΥ, και εν συνεχεία την μηχανή του, ενώ γράσαρε τα σημεία που «τρίβονται» και έλεγξε και τα λάστιχα, ενέργειες που κάνει κάθε φορά.

Και ενώ εκείνος είχε περίπου δέκα λεπτά που δούλευε στο χωράφι του, περίπου στις 11 παρά τέταρτο το πρωί μύρισε κάτι να καίγεται και την ίδια ώρα άκουσε και τον αδελφό του να φωνάζει. Τότε είδε πως είχε ξεσπάσει φωτιά σε μεγάλη απόσταση από το μηχάνημά του και κοντά στον αγροτικό δρόμο, όπου διέρχονται πολλά αυτοκίνητα.

Επίσης η φωτιά ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη μηχανή του και τη φορά του ανέμου, ενώ το σημείο εστίας της φωτιάς βρέθηκε κοντά στον αγροτικό δρόμο που εφάπτει το χωράφι του 31χρονου αλλά και σε περιοχή από όπου δεν είχε περάσει η θεριζοαλωνιστική μηχανή του.

Ο 31χρονος τόνισε εξάλλου πως άμεσα τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του επιχείρησαν να σβήσουν με τους πυροσβεστήρες που είχαν στα οχήματά τους τη φωτιά, ενημέρωσαν την Πυροσβεστική υπηρεσία και τηλεφώνησαν στο καφενείο του χωριού ζητώντας τη βοήθεια των συγχωριανών τους.
Από όλα αυτά προκύπτει ότι ουδεμία παράλειψη υπήρξε από πλευράς του 31χρονου στη συγκεκριμένη υπόθεση ή εξαιτίας της χρήσης της μηχανής που χρησιμοποιούσε αφού ούτε ένδειξη ούτε απόδειξη υπάρχει επ’ αυτού.

Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο εξετάζοντας όλα τα στοιχεία που είχαν προκύψει από αυτή και τις καταθέσεις των μαρτύρων, έκρινε αθώο τον 31χρονο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί στις 18 Ιουνίου 2016 στη περιοχή «Πυλά» στην Απολακκιά της Ρόδου, περιοχή κοντά στο Φράγμα της Απολακκιάς από σπινθήρα που προκλήθηκε από γεωργικό μηχάνημα κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών που φέρεται να εκτελούσε ο 31χρονος.

Η πυρκαγιά κατάφερε να «ξεφύγει» μέσα σε λίγη ώρα εξαιτίας κυρίως των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έντασης μέχρι και 7 μποφόρ. Το μέτωπο της φωτιάς πήρε τεράστιες διαστάσεις και αργά το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Ιουνίου είχε κυκλώσει την Απολακκιά, δημιουργώντας ένα πύρινο κλοιό γύρω από το χωριό!

Οι ελάχιστοι κάτοικοι που παρέμειναν εκεί προσπαθούσαν να περισώσουν τις περιουσίες τους με κάθε τρόπο, αφού εστίες φωτιάς εμφανίζονταν ακόμη και στις αυλές τους!
Δεκάδες περιβόλια, κτήματα και χωράφια αποτεφρώθηκαν και αρκετοί που ασχολούνται με την γεωργία είδαν τους κόπους τους να γίνονται στάχτη και αποκαΐδια!

Εκτός από την Απολακκιά και η Ίστριος εκκενώθηκε, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, η συνεργασία επίγειων και εναέριων μέσων επέφερε αποτελέσματα και έτσι τα τρία μέτωπα, της φωτιάς τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο.

Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, εθελοντές, κάτοικοι των περιοχών, αλλά και χειριστές βαρέων μηχανημάτων και βυτίων, καθώς και δεκάδες άνδρες της ΕΜΑΚ που ήρθαν στο νησί μας, συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία τελικά αποτέφρωσε δασική έκταση επτά (7) χιλιάδων στρεμμάτων, δάσος δυόμιση (2,5) χιλιάδων στρεμμάτων και γεωργικές εκτάσεις τεσσερισήμισι (4,5) χιλιάδων στρεμμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Ανήλικος λήστεψε στη Ρόδο και συνελήφθη στην Κεφαλονιά

Ένταλμα σύλληψης για τον 62χρονο στη Νίσυρο

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο