Άλλο Πορτογαλία άλλο Ελλάδα

Άλλο Πορτογαλία άλλο Ελλάδα

Άλλο Πορτογαλία άλλο Ελλάδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 226 ΦΟΡΕΣ

Αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να ταυτιστεί με κάποιο success story

Tου
Γιώργου Κύρτσου
ευρωβουλευτής ΝΔ

Η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε φάση διαρκούς επικοινωνιακής μετάλλαξης η οποία δυστυχώς δεν επηρεάζει την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μελανσόν αλλά τώρα στην κυβέρνηση δηλώνουν θαυμαστές του φιλελεύθερου προέδρου Μακρόν επειδή ο Μελανσόν αποφάσισε να στηρίξει πολιτικά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας.

Την προηγούμενη τριετία η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ συνήθιζαν να καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μέρκελ και την οικονομική πολιτική της τώρα όμως εμφανίζονται χαρούμενοι που θα κυβερνήσει ξανά η Μέρκελ με τον ίδιο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών.

Υποτίθεται ότι τη διαφορά κάνει η προώθηση του Χριστιανοδημοκράτη υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε στη θέση του προέδρου της Βουλής και η αντικατάστασή του από τον Χριστιανοδημοκράτη κ. Σολτς αλλά όποιος έχει διαβάσει το βιογραφικό του τελευταίου και έχει μελετήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης αντιλαμβάνεται ότι είναι το σοσιαλδημοκρατικό ισοδύναμο του Σόιμπλε.

Όλα αυτά δεν δεσμεύουν βέβαια την κυβερνητική προπαγάνδα σύμφωνα με την οποία ο Τσίπρας όλα τα ξέρει και πάντα κάνει τις σωστές επιλογές και συμμαχίες με τα γνωστά αποτελέσματα.

Βασικές διαφορές
Τελευταία αναπτύσσεται, στο πνεύμα που περιγράψαμε, μια κυβερνητική προπαγάνδα του τύπου κάν’ το όπως η Πορτογαλία. Στόχος είναι να εμφανιστεί το πορτογαλικό οικονομικό success story που είναι συγκρίσιμο με το success story της Κύπρου και πολύ υποδεέστερο του success story της Ισπανίας και της Ιρλανδίας παρόμοιο με το ανύπαρκτο success story της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η Πορτογαλία έχει κεντροαριστερή κυβέρνηση, σε αντίθεση με την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Κύπρο που έχουν κεντροδεξιές κυβερνήσεις γι’ αυτό το Μαξίμου θεωρεί ότι προσφέρεται περισσότερο γι’ αυτού του είδους την προπαγάνδα.

Η κατάσταση στην Πορτογαλία όμως είναι εντελώς διαφορετική με την κατάσταση στην Ελλάδα για τρεις βασικούς λόγους.

Πρώτον, η κεντροαριστερά επέστρεψε στην εξουσία αφού πρώτα έκανε η κεντροδεξιά την δύσκολη δουλειά και έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο, στο οποίο την είχε βάλει η κεντροαριστερά, το 2014.

Οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές ήξεραν να περιμένουν στο όνομα του καλώς εννοούμενου εθνικού συμφέροντος ενώ ο Τσίπρας επέβαλε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 2015 ματαιώνοντας την έξοδο της χώρας από το δεύτερο πρόγραμμα - μνημόνιο και εγκλωβίζοντάς την σε ένα πολύ σκληρότερο τρίτο πρόγραμμα - μνημόνιο.

Δεύτερον, το Σοσιαλιστικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην Πορτογαλία έχει μια μεταρρυθμιστική, σοσιαλδημοκρατική παράδοση εφόσον ιστορικός ηγέτης του ήταν ο Μάριο Σοάρες και είναι πιο κοντά στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ απ’ ότι στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 το Σοσιαλιστικό κόμμα ήρθε δεύτερο μετά την κεντροδεξιά κατάφερε όμως να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση μειοψηφίας με την κοινοβουλευτική υποστήριξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του πορτογαλικού ΚΚ με αντάλλαγμα την ενσωμάτωση στο κυβερνητικό του πρόγραμμα την αύξηση συγκεκριμένων κοινωνικών παροχών και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Δεν πρόκειται λοιπόν για κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως υποκρίνονται οι ιδεολογικοί γυρολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με ψήφο ανοχής της ριζοσπαστικής και της κομμουνιστικής Αριστεράς.

Τρίτον και σημαντικότερο η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κατάφερε να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 7% - 8% την τριετία 2015 - 2017 ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το κράτησε στάσιμο διαψεύδοντας κατ’ επανάληψη τις θετικές προγνώσεις των διεθνών οργανισμών.

Ειδικά στο τραπεζικό σύστημα αναδεικνύεται η απόσταση Πορτογαλίας - Ελλάδας και η ζημιά που έκανε ο κ. Τσίπρας με τα πειράματα και την προχειρότητά του στην εθνική οικονομία. Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν πλέον συγκρίσιμο ΑΕΠ με τη διαφορά ότι οι τραπεζικές καταθέσεις στην Πορτογαλία είναι 230 δισ. έναντι 130 δισ. που απέμειναν στην Ελλάδα και το ποσοστό των κόκκινων δανείων είναι το ένα τρίτο από το ποσοστό ρεκόρ των κόκκινων δανείων στη χώρα μας που επέτυχε ο κ. Τσίπρας με τη συμβολή του κ. Βαρουφάκη.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"