Νέες υποσχέσεις Τσίπρα για το μεταφορικό ισοδύναμο

Νέες υποσχέσεις Τσίπρα για το μεταφορικό ισοδύναμο

Νέες υποσχέσεις Τσίπρα για το μεταφορικό ισοδύναμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 244 ΦΟΡΕΣ

Το χαρακτήρισε εμβληματικό αίτημα των νησιωτών και ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα

Εμβληματικό αίτημα των νησιωτών χαρακτήρισε το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, υποσχόμενος ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σύντομα, με σκοπό το 2019 να αφορά όλα τα νησιά!

Πράγματι στην ομιλία του χθες στη Σύρο, στα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε τα εξής:

«Βεβαίως όλα αυτά, φίλες και φίλοι, θα έχουμε την ευκαιρία να τα κουβεντιάσουμε σύντομα στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο για το Νότιο Αιγαίο, που θα διοργανωθεί αμέσως μετά το Πάσχα στη Σύρο (στην Ερμούπολη) και τη Ρόδο. Και θα έχω την ευκαιρία να αναφερθώ επιγραμματικά σε όλα αυτά και κυρίως μιας και μιλώ για τη διασύνδεση όχι μόνο είπα την ηλεκτρική, αλλά τη διασύνδεση που αφορά τους ανθρώπους, θα πω και κάτι που είναι εξίσου εμβληματικό με αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα.


Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη -και εγώ προσωπικά- να δουλέψουμε σκληρά, ώστε μέχρι το Περιφερειακό Συνέδριο να είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένο που σε πρώτη φάση, άμεσα, μέσα στο 2018, θα λειτουργήσει πιλοτικά και πιστεύω μέσα στο 2019 θα αφορά όλο το Αιγαίο και όλα τα νησιά μας. Και θα αφορά το λεγόμενο «Μεταφορικό Ισοδύναμο».

Δηλαδή, να βρούμε τον τρόπο μέσα από τον οποίο αντίστοιχες αποστάσεις, το κόστος που πληρώνει ο πολίτης ή τα αγαθά για να μεταφέρονται σε αντίστοιχες αποστάσεις στην ηπειρωτική χώρα, να ισοδυναμεί, να είναι το ίδιο με το κόστος που πληρώνει ο πολίτης στα νησιά για αντίστοιχες χιλιομετρικές αποστάσεις. Και αυτό πιστεύω ότι επίσης είναι μία εξέλιξη που σημαίνει δικαιοσύνη, αλλά ταυτόχρονα και αναπτυξιακή προοπτική.

Το να μπορεί, δηλαδή, ο κάτοικος του νησιού να πληρώνει το ίδιο, για να διανύσει μια απόσταση από εδώ μέχρι τον Πειραιά με αυτή που, αντιστοίχως με το ΚΤΕΛ, πληρώνει κάποιος για να πάει, παραδείγματος χάριν, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, αντίστοιχες χιλιομετρικές αποστάσεις να έχουν το ίδιο κόστος. Που σημαίνει, βεβαίως, ότι έχουμε εξασφαλίσει και τα απαραίτητα κονδύλια μέσα στο 2018 και σε δεύτερη φάση ακόμα περισσότερα μέσα στο 2019».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος αναφερόμενος στο έργο της καλωδιακής σύνδεσης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι επόμενες τρεις φάσεις του έργου, προβλέπεται να ολοκληρωθούν στα επόμενα δύο χρόνια. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι με την καλωδιακή σύνδεση πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου, ενώ μετά την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου, όταν όλες οι Κυκλάδες θα έχουν ενταχθεί στο κεντρικό σύστημα, και δεδομένου ότι το καλώδιο λειτουργεί αμφίδρομα, θα αποτελεί πολύ σημαντικό κίνητρο για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπου υπάρχει ήδη έκδηλο ενδιαφέρον.


Σε αυτήν εξάλλου την προοπτική στάθηκε κατά την ομιλία του ενώπιον του Πρωθυπουργού, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος διατύπωσε την αγωνία του το έργο αυτό να λειτουργήσει για την ενεργειακή αναβάθμιση των Κυκλάδων και όχι για την περιβαλλοντική υποβάθμισή τους, ορμώμενος από το γεγονός ότι αυτή την ώρα, σε νησιά όπως η Πάρος και η Άνδρος, επιχειρείται η εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών, οι οποίες έρχονται να βάλουν ταφόπλακα στα δύο νησιά, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να έχει προσφύγει ήδη στο ΣτΕ για να αποτρέψει την περιβαλλοντική υποβάθμισή τους.

Ειδικότερα, ο κ Χατζημάρκος ανέφερε: « Η αγωνία μας είναι, η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση των ΑΠΕ, με την οποία πρέπει να δηλώσω ότι συμφωνούμε, να μην έρθει να πλήξει τα νησιά μας, όσον αφορά το περιβάλλον, την οικονομία και την ανάπτυξή τους.

Το έργο αυτό, να χρησιμοποιηθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση των νησιών μας και όχι για την περιβαλλοντική υποβάθμισή τους. Η διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων σε ΑΠΕ. Έχουμε μπροστά μας δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, για τα οποία έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ, σε νησιά όπως είναι η Πάρος και η Άνδρος όπου γιγάντιες ανεμογεννήτριες έρχονται να βάλουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη των δύο νησιών».

Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση της Β. Φλέσσα στη Βουλή για τα Τέμπη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»