Χρυσή διάκριση για το μέλι της Ρόδου

Χρυσή διάκριση για  το μέλι της Ρόδου

Χρυσή διάκριση για το μέλι της Ρόδου

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1889 ΦΟΡΕΣ

Σημαντική διάκριση πέτυχε το Ροδίτικο βιολογικό μέλι, στο οποίο σε παγκόσμιο διαγωνισμό στην Ιταλία, απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο!

Πρόκειται για το Βιολογικό μέλι πεύκου και βοτάνων- Melissae του Γιώργου Περράκη και της συζύγου του Edina Bobrovniczka, οι οποίοι ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια με ελάχιστα μελίσσια επειδή το σπίτι τους ήταν δίπλα σε ένα μεγάλο πευκοδάσος με πολύ μεγάλη χλωρίδα, για να παίρνουν το μέλι του σπιτιού για την οικογένεια τους.

Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή αφού στη συνέχεια κατάφεραν να κάνουν το πρώτο βιολογικό μέλι της Ρόδου, το οποίο όχι μόνο είναι πιστοποιημένο αλλά έχει πάρει και αρκετές διακρίσεις.
Το Melissae έχει κερδίσει έως τώρα δύο ασημένιες διακρίσεις το 2015 και το 2016 στο παγκόσμιο διαγωνισμό μελιού στην Biomiel στην Μπολόνια της Ιταλίας και φέτος κέρδισε και τη χρυσή διάκριση για το 2018! Παράλληλα, το ίδιο μέλι απέσπασε και το πρώτο του «αστέρι» σε μεγάλο διαγωνισμό γευσιγνωσίας που γίνεται στο Λονδίνο!

Όπως είπαν μιλώντας στη «Ροδιακή» ο Γιώργος Περράκης και η Edina Bobrovniczka στον εν λόγο διαγωνισμό συμμετέχουν χιλιάδες «gourmet» προϊόντα από όλη την Ευρώπη και ελάχιστα από αυτά λαμβάνουν το το βραβείο της γευσιγνωσίας από ομάδα ειδικών.


«Από τη χώρα μας στη κατηγορία τη δική μας –είπε ο κ. Περράκης- δόθηκαν περίπου 84 βραβεία. Σημειώνεται ότι τα μέλια που συμμετείχαν ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες τεμάχια διαφορετικά μέλια από διαφορετικούς παραγωγούς εταιρείες κ.α. Η Ελλάδα τα πήγε φέτος πάρα πολύ καλά στο διαγωνισμό αυτό γιατί πήρε και αρκετά ασημένια αλλά και χρυσά μετάλλια. Δηλαδή μαζί με εμάς 12-13 Έλληνες διακρίθηκαν και πήραν χρυσό βραβείο στη κατηγορία μελιού!

Είναι μία πολύ σημαντική διάκριση γιατί το μέλι μας αντιπροσωπεύει το μέλι της Ρόδου, που είναι ένα μέλι το οποίο σαν βάση έχει το πεύκο, καθώς εδώ στο νησί έχουμε μεγάλα πευκοδάση και πέρα από αυτό πάρα πολύ πλούσια χλωρίδα. Είναι ένα μέλι μεγάλης διατροφικής αξίας, έχει υπέροχη γεύση γιατί δημιουργήθηκε από περισσότερα από 25 φυτά. Αυτά λοιπόν τα μέλια στην Ευρώπη δεν υπάρχουν. Είναι πολύ σπάνιο να βρεις ένα μέλι «πολυφλοράλ», για το οποίο έχουν «χρησιμοποιηθεί» πολλά λουλούδια. Στην ευρώπη το μέλι είναι «μονοφλοράλ», δηλαδή από ένα φυτό ή λουλούδι π.χ. μέλι λεβάντας, ακακίας κ.α.

Όμως τέτοιο μέλι που να έχει μέσα – αν το κάνουν χημική ανάλυση- πάνω από 20 φυτά δεν υπάρχει»!
Όπως μας εξηγεί ο κ. Περράκης «για αυτό η Ελλάδα λόγω των κλιματικών συνθηκών, λόγω του ήλιου και το εδάφους και λόγω της χλωρίδας της, τα μέλια που έχει κατατάσσονται στα καλύτερα παγκοσμίως. Απλά δεν τα έχουμε αναδείξει για να γνωρίζει ο κόσμος, για να αναγνωριστούν όπως τους αξίζει. Εξαιτίας όλων αυτών η χώρα μας εξάγει πολύ μικρές ποσότητας μελιού στην Ευρώπη. Έπρεπε να είμαστε οι καλύτεροι εξαγωγείς, δυστυχώς δεν είμαστε. Το ελληνικό μέλι αν όχι το καλύτερο είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης»!

Ερωτηθείς για το τι φταίει και υστερούμε στον τομέα αυτό, ο κ. Περράκης απάντησε πως «σημαντικό κομμάτι είναι αυτό της νομοθεσίας και γραφειοκρατίας για να μπορέσουμε να κάνουμε εξαγωγή του όποιου προϊόντος. Αυτό δυστυχώς είναι το πρόβλημα και έτσι οι έλληνες παραγωγοί ενώ έχουν πολύ αξιόλογα και ιδιαίτερα και πολλές φορές μοναδικά προϊόντα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο κομμάτι των εξαγωγών».

Οι εξαγωγές στην Αμερική
Ωστόσο τα προβλήματα αυτά φαίνονται να μην πτοούν το Melissae το οποίο ετοιμάζεται να «ταξιδέψει» και στην Αμερική. Όπως μας είπε ο κ. Περράκης ένας από τους στόχους που έχουν βάλει με τη σύζυγό του είναι «το μέλι της Ρόδου που είναι πιστοποιημένο να γίνει γνωστό εκτός Ελλάδας και αν είναι δυνατόν εκτός Ευρώπης.

Για αυτό και ετοιμαζόμαστε να πάρουμε έγκριση από τον FDA της Αμερικής (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) προκειμένου να προχωρήσει μια συνεργασία που θέλουμε να κάνουμε στην Καλλιφόρνια των ΗΠΑ. Βέβαια το δικό μας μέλι δεν υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα και ούτε πρόκειται ποτέ να το κάνουμε αυτό. Ο λόγος είναι διότι θέλουμε να έχουμε τόσα μελίσσια όσα μπορούμε να χειριζόμαστε η σύζυγος μου και εγώ.

Γιατί με τον τρόπο αυτό θέλουμε να διατηρήσουμε τη ποιότητά μας. Πέρα από την Αμερική προσανατολιζόμαστε με τη βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συμμετάσχουμε σε μία μεγάλη έκθεση που γίνεται στις 22 και 23 Απριλίου στο Λονδίνο και στην επίσης μεγάλη έκθεση που θα γίνει τον Οκτώβριο στο Παρίσι. Η Περιφέρεια και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαννετίδης με το επιτελείο του έχει μία τρομερή ευαισθησία για εμάς τους «μικρούς» παραγωγούς του Ν. Αιγαίου και τους ευχαριστούμε για αυτό».

Τα μελισσοκομικά φυτά
Εδώ και δύο χρόνια ο Γιώργος Περράκης και η Edina Bobrovniczka έχουν αρχίσει να κάνουν δενδροφυτεύσεις ή μάλλον φυτεύσεις μελισσοκομικών φυτών.
Όπως οι ίδιοι μας λένε «εμείς ως μελισσοκόμοι θέλουμε να συμβάλλουμε στο έργο της φύσης και να μην τα περιμένουμε όλα από αυτή. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Απλά με το να φυτεύουμε ορισμένα μελισσοκομικά φυτά.

Στη Ρόδο υπάρχει το Περιφερειακό Φυτώριο όπου οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί με ζήλο, βοηθάνε τους μελισσοκόμους δίνοντάς τους ορισμένα μελισσοκομικά φυτά. Όμως μερικές φορές εμείς έχουμε αγοράσει δέντρα ή πόες για να τα φυτέψουμε στο μελισσοκομείο μας, ώστε αν γίνει μία μεγάλη καταστροφή (ξηρασία, πυρκαγιά κ.α.) και δεν θα υπάρχουν φυτά να μπορούν τραφούν οι μέλισσες. Όλοι μαζί λοιπόν πρέπει να συμβάλλουμε για να συνεχίσουμε να έχουμε και φύση και μέλισσες και μέλι»!

Τα χαρακτηριστικά του βιολογικού μελιού
Ένα πιστοποιημένο βιολογικό μέλι υπόκειται σε επιπρόσθετους κανονισμούς και ελέγχους (γιατί ένας «ελεύθερος» μελισσοπαραγωγός δεν ελέγχεται από κανέναν κρατικό φορέα ή φορέα νομικού προσώπου). Έτσι λοιπόν υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί και κάποιες υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με τα εξής: δεν τροφοδοτούμε τα μελίσσια με σιρόπι ή ξένες γλυκαντικές ουσίες, δεν χρησιμοποιούμε για διάφορες θεραπείες χημικά φάρμακα αλλά μόνο αιθέρια έλαια και οργανικά οξέα.

Σημειώνεται πως πλέον οι περισσότεροι μελισσοκόμοι και αυτοί που δεν ανήκουν σε κάποιο φορέα πιστοποίησης βιολογικού μελιού, έχουν καταλάβει και γνωρίζουν την αξία των βιολογικών σκευασμάτων ή αιθέριων ελαίων για να θεραπεύσουν κάποιες ασθένειες που δημιουργούνται μέσα στη κυψέλη και τα χρησιμοποιούν.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι κανονισμοί όπως για παράδειγμα, το σταθερό μελισσοκομείο ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η περιοχή γύρω από αυτό στο ότι δεν υπάρχουν καλλιέργειες άλλες πλην βιολογικών κ.α. Επίσης το μέλι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχεται από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης με δείγματα από το μέλι, τις κηρύθρες κ.α. και φυσικά μετά την εξαγωγή μελιού δεν μπορούμε να το νοθεύσουμε με κανένα άλλο μέλι ούτε με μέλι που μπορεί να έχουμε και το οποίο δεν είναι βιολογικό.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009