Θετική εξέλιξη το ειδικό πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου

Θετική εξέλιξη το ειδικό πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου

Θετική εξέλιξη το ειδικό πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 815 ΦΟΡΕΣ

Θα καλύψει βασικές ανάγκες υποδομών, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης

Στις τελευταίες, θετικές, εξελίξεις για την περιοχή μας, αναφέρθηκε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Καταρχήν, στον απόηχο της ανακοίνωσης που έγινε την περασμένη εβδομάδα με τη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με το Ειδικό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για μία πολύ μεγάλη και σοβαρή εξέλιξη για την Περιφέρειά μας και για τα νησιά και θέλησε να ευχαριστήσει προσωπικά τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση, γιατί, όπως είπε, εργάστηκε μεθοδικά γι’ αυτό το σκοπό και για την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και για την κατανόηση στην αύξηση του προϋπολογισμού.

Διότι, μέσα από το πρόγραμμα αυτό πέρασαν σημαντικά έργα, δεκάδες έργα που έχουν ανάγκη τα νησιά μας, υπερδιπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός και μέσα σ’ αυτά είναι έργα υποδομών που έχουμε ανάγκη αλλά και για τον πολιτισμό, την υγεία, για πρώτη φορά έργα που αφορούν στον τουρισμό, κάτι που αποτελούσε αίτημα της Περιφέρειας, αλλά και στην επιχειρηματικότητα με έργα που αφορούν στα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Στη συνέχεια, στάθηκε σε ένα άλλο θέμα που θίχθηκε εκεί, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κ. Χαρίτση, και το οποίο έχει να κάνει με την επόμενη προγραμματική περίοδο, δηλαδή μετά το 2022 αφού το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα τελειώσει προς το τέλος του 2022 και με την πολύ μεγάλη πολιτική απόφαση που αναμένεται από τις Βρυξέλλες για την πολιτική συνοχής.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζημάρκος, όλοι οι ευρωπαϊκοί πόροι με τους οποίους χρηματοδοτούμαστε σήμερα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης της Ευρώπης να έχει αυτό που λέμε «πολιτική συνοχής». Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές οι οποίες είναι πίσω σε σχέση με κάποιες άλλες, σε συγκεκριμένους δείκτες, να έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το έδαφος αυτό.

Όπως είπε, λοιπόν, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μία πολύ μεγάλη συζήτηση στις Βρυξέλλες και είναι σε γνώση του Υπουργείου κάποιες πρώτες σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επόμενη πολιτική συνοχής της Ευρώπης. Εδώ, όπως είπε, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος δυστυχώς, για ακόμα μία φορά, να πληγεί καθοριστικά πλέον το Νότιο Αιγαίο και μόνο αυτό από τις άλλες περιοχές της χώρας.

Ο λόγος είναι ακριβώς αυτή η στατιστική στρέβλωση που μας έχει ακόμα στην κατηγορία των πολύ ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών περιφερειών ενώ είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο ότι η περιφέρειά μας πλέον δεν ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.

Όσο γιατί εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν έτσι οι Βρυξέλλες, αυτό γίνεται επειδή, ακόμα και σήμερα, όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα δουλεύονται με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat του 2008. Δηλαδή, δεν έχουν συμπεριλάβει καθόλου την περίοδο που ξέσπασε η μεγάλη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα.

Ο Περιφερειάρχης, λοιπόν, κατέστησε σαφές ότι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο θέμα αυτό και το αναδεικνύουν συνεχώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα έχουν προγραμματίσει δύο συναντήσεις, Απρίλιο και Μάιο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο γι’ αυτό το ζήτημα και σε κάθε περίπτωση πιστεύουν ότι έχουμε χρόνο, πρόταση και τρόπο να το ανατρέψουμε αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συμμαχία με την κυβέρνηση και ειδικά με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Είπε ακόμη ότι αυτές τις ημέρες περιμένει την επιβεβαίωση ότι το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στη Ρόδο θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Απριλίου ώστε να αποσταλούν και οι προσκλήσεις προς όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Θετικά μηνύματα
Εν τω μεταξύ, με αφορμή την ολοκλήρωση άλλων δύο εκθέσεων στο εξωτερικό, της Μόσχας, τη ΜΙΤ 2018, και του Παρισιού, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι η περιφέρειά μας ήταν σταθερά παρούσα και συνεχώς αυξάνονται οι συμμετέχοντες και οι εκπρόσωποι των νησιών που παίρνουν μέρος.

Όπως είπε, η Γαλλική αγορά είναι πολύ ειδική για εμάς και κυρίως νησιά μικρού και μεσαίου μεγέθους έχουν πολύ καλή επαφή με τη γαλλική τουριστική αγορά, έχουν πολύ πιστό κοινό από τη Γαλλία και είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα στα νησιά αυτά, μέσω της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, να έχουν παρουσία στη γαλλική αγορά η οποία πάει πολύ καλά γι’ αυτά. Ανέφερε, μάλιστα, ότι τα μηνύματα είναι εξαιρετικά και το 2018 περιμένουν μία θεαματική αύξηση που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ξεπερνάει το 20%.

Όσο αφορά στη Ρωσία, είπε ότι είναι μία ιδιαίτερη αγορά γιατί έχει δύο μεγάλα θέματα: Το ένα είναι ο χρόνος που βγαίνει η βίζα, πέρυσι ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και υπάρχουν συνεχείς παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Τουρισμού κυρίως, παρ’ όλο που δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος-είναι το ΥΠΕΞ-ωστόσο το Υπουργείο Τουρισμού μπορεί και συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία και γίνονται οι κινήσεις που πρέπει.

Ο δεύτερος παράγοντας που επηρέαζε πάντα την αγορά της Ρωσίας και εξακολουθεί να το κάνει, είναι το πολιτικό περιβάλλον καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών από τη Ρωσία επηρεάζεται από κεντρικές πολιτικές αποφάσεις που είτε έχουν να κάνουν με τη δρομολόγηση πτήσεων είτε με ένα πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε μεγάλες ρώσικες εταιρίες που κάνουν διακοπές με χρήματα που πληρώνονται είτε από το συνδικαλιστικό τους ταμείο είτε από την Εταιρία στην οποία εργάζονται.
Η εικόνα που έχουν, λοιπόν, είναι ότι και εκεί πηγαίνουμε για διψήφιο ποσοστό στην αύξηση των αφίξεων.

Ουσιαστικά, ανέφερε ο Περιφερειάρχης, με αυτές τις δύο εκθέσεις, ολοκληρώνεται η μακρά διαδρομή των εκθέσεων που ξεκινάει κάθε χρόνο το Νοέμβριο και το αμέσως διάστημα η κύρια δουλειά της Περιφέρειας στον τουρισμό και ο στόχος που έχουν βάλει είναι η πολύ μεθοδική προσέλκυση πτήσεων με πολύ συγκεκριμένες αγορές-στόχους.

Αυτές έχουν να κάνουν με νέους προορισμούς σε χώρες της Μέσης Ανατολής, κάτι που επεξεργάζονται μαζί με το Υπουργείο Τουρισμού και τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, είναι ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα στη Μέση Ανατολή και τις Αραβικές χώρες. Για τον σκοπό αυτό, θα έχουν συνεργασία με ειδικό συνεργάτη και τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου ξεκινούν αυτή την προσπάθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Μάιο και Ιούνιο.

Όπως είπε, είναι μία αγορά στόχος αφού είναι ένα πολύ μεγάλο κέντρο μετεπιβίβασης για επιβάτες και από την Αφρική και κυρίως από την Ασία. Ο μεγάλος στόχος, μάλιστα, είναι να πάμε σε πτήσεις απευθείας από τα Εμιράτα στα νησιά μας.

Νέα χρηματοδοτική γραμμή
Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που είχε ξεκινήσει για ν’ ανοίξουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, νέα χρηματοδοτική γραμμή, από τις Βρυξέλλες λέγοντας ότι βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο αξιολόγησης η πρόταση που είχαν καταθέσει στην ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και εξέφρασε την αισιοδοξία τους που έφθασε ως εδώ όλη αυτή η δουλειά.

Πιστεύει ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και εκεί θετική εξέλιξη για τις μελέτες που κατέθεσε η Περιφέρεια για τρία έργα στο πρόγραμμα ELENA και περιμένουν απάντηση τον Απρίλιο. Η έγκριση αυτή θεωρείται ότι θα είναι ο προπομπός της χρηματοδότησης από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.

Θέλησε ακόμη να διευκρινίσει ότι χρήματα για να εκτελεστούν οι μελέτες αυτές, διαθέτει η Περιφέρεια αλλά στόχος είναι να αποκτήσουμε αυτή την ευθεία σχέση και επαφή με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009