Η Εκκλησία κοντά στον ασθενή

Η Εκκλησία κοντά στον ασθενή

Η Εκκλησία κοντά στον ασθενή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 910 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Στέλλα Π. Βουτσά,
Καθηγήτρια Φιλόλογος 4ου Λυκείου Ρόδου
(Οργανική: Νικηφόρειο 1ο Γυμνάσιο Καλύμνου), Διδάκτωρ Λογοτεχνίας


«Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της ισχύος σου και εξ όλης της διανοίας σου, και τον πλησίον σου ως σε αυτόν». ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ εκ του κατά Λουκάν
«Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ». Νίκος Καζαντζάκης

Στις 4 Απριλίου 2018, Μεγάλη Τετάρτη, στις 10 το πρωί, παρευρέθηκα σε μια πολύ κατανυκτική ακολουθία στο Νοσοκομείο Ρόδου, για την οποία νιώθω έντονα την ανάγκη να γράψω δυο λόγια. Πρόκειται για το Ιερό Ευχέλαιο που τελέστηκε στο ισόγειο του Νοσοκομείου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρόδου κ. κ. Κυρίλλου.

Στην ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου έλαβαν επίσης μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοσύγκελλος Ιωάννης Χαλκιάς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Αναστασόπουλος, Διδάκτωρ Ποιμαντικής Θεολογίας κι εφημέριος του ιδρυματικού ναού Αγίας Αικατερίνης Νέου Νοσοκομείου Ρόδου, ο πρεσβύτερος Μιχαήλ Καψάλης, εφημέριος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φιλερήμου και ο Αρχιδιάκονος Γεράσιμος Πασπάτης. Παρόντες πλήθος κόσμου: νοσηλευτές, γιατροί, επισκέπτες ασθενών, απλοί πιστοί, κ.λ.π.

Όλοι παρακολούθησαν με περισσή ευλάβεια και σεβασμό την ιερή ακολουθία με τα επτά Ευαγγέλια (ένα από τα Ευαγγέλια μιλούσε για τον καλό Σαμαρείτη που σπλαχνίστηκε και συνέδραμε με κάθε τρόπο τον ημιθανή συνάνθρωπό του, θύμα των ληστών).

Μετά το πέρας της ακολουθίας, οι παρευρισκόμενοι πλησίασαν τον Μητροπολίτη και τους ιερείς για να χριστούν με το ιερό Έλαιο.

Το πιο συγκινητικό, όμως, κατά την άποψή μου, ήταν αυτό που ακολούθησε: ο Μητροπολίτης μαζί με τους ιερείς ανέβηκαν σε όλους τους ορόφους του Νοσοκομείου (μέχρι και τον τέταρτο) κι επισκέφθηκαν τους ασθενείς.




Μπήκαν σε όλες τις κλινικές, σε όλους τους θαλάμους, είδαν τους αρρώστους, τους συγγενείς τους, τις νοσηλεύτριες, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, συνομίλησαν μαζί τους και τους έχρισαν με το Ιερό Ευχέλαιο. Παντού έγιναν δεκτοί με χαρά, εγκαρδιότητα και κατάνυξη.


Θα ήθελα να επαινέσω το θεάρεστο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου στο πρόσωπο του Μητροπολίτου κ. κ. Κυρίλλου. Τις άγιες αυτές μέρες του Πάσχα, την Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας, στέκεται δίπλα στον πάσχοντα συνάνθρωπο, ενισχύοντάς τον πνευματικά με το μυστήριο του Ευχελαίου, «εις ίασιν ψυχής τε και σώματος», παρηγορώντας τον στην οδύνη του. Ακριβώς όπως μας δίδαξε ο Κύριος: «Ου γαρ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι».

Προσωπικά, βρέθηκα εκεί, στον χώρο αυτό του πόνου και της ανθρώπινης δοκιμασίας (τη εξαιρέσει της χαρούμενης Μαιευτικής Κλινικής), ύστερα από πρόσκληση της φίλης, συναδέλφου, διδάκτορος Πατερικής Θεολογίας και πρεσβυτέρας, Παρασκευής Τάτση. Και την ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό!

Ήταν για μένα μια εμπειρία που πραγματικά με άγγιξε. Και με άγγιξε ακόμη περισσότερο αυτό που μου διηγήθηκε ο εφημέριος του παρεκκλησίου του Νοσοκομείου, πατήρ Ηλίας.

Ότι δηλαδή την Μεγάλη Παρασκευή περνάει ο Επιτάφιος από όλους τους θαλάμους των ασθενών και όλοι ανεξαιρέτως σηκώνονται από τα κρεβάτια τους για να Τον ασπαστούν. Ακόμη κι αυτοί που τους βλέπεις εντελώς ανήμπορους, κλινήρεις, κάνουν κι αυτοί την προσπάθειά τους και τα καταφέρνουν και σηκώνονται όρθιοι, για να προσκυνήσουν τη Χάρη του Επιταφίου.

Μια ακόμη απόδειξη ότι η πίστη μας είναι ζωντανή.

Εύχομαι η Ιερά Μητρόπολις Ρόδου μέσα από το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης του Νέου Νοσοκομείου Ρόδου να συνεχίσει να επιτελεί αυτό το βαθιά κοινωνικό και ανθρώπινο έργο της, ανακουφίζοντας τον ανθρώπινο πόνο.

Εύχομαι, επίσης, στους ασθενείς η Χάρη του Ιερού Ευχελαίου να τους απαλύνει τις πληγές και να στηρίξει ηθικά αυτούς και τους οικείους τους στον αγώνα τους.

Γιατί, μπαίνοντας κανείς σ’ ένα νοσοκομείο φέρνει αθέλητα στο νου του τα λόγια του μεγάλου μας πεζογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Σαν να ‘χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου».

Σ’ αυτά τα «πάθια» και σ’ αυτούς τους «καημούς» εύχομαι να φέρει ελπίδα το Φως της Ανάστασης του Κυρίου που περιμένουμε.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"