Οι μουσουλμάνοι Αμερικανοί στηρίζουν τον Ομπάμα

Οι μουσουλμάνοι Αμερικανοί στηρίζουν τον Ομπάμα

Οι μουσουλμάνοι Αμερικανοί στηρίζουν τον Ομπάμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 260 ΦΟΡΕΣ

Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένοι με την κατεύθυνση της χώρας, αντίθετα με την πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού, ενώ ελάχιστοι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι υφίσταται στήριξη των ισλαμιστών εξτρεμιστών στη χώρα, σύμφωνα

Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένοι με την κατεύθυνση της χώρας, αντίθετα με την πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού, ενώ ελάχιστοι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι υφίσταται στήριξη των ισλαμιστών εξτρεμιστών στη χώρα, σύμφωνα με μια έρευνα.

Καθώς πλησιάζει η 10η επέτειος των επιθέσεων στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο από την αλ Κάιντα, η έρευνα του Pew Research Center βρήκε ότι η πλειονότητα των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ θεωρεί πως οι απλοί αμερικανοί είναι φιλικοί ή ουδέτεροι απέναντί τους.

Αντίθετα με την πλειοψηφία του γενικού κοινού, που είναι δυσαρεστημένη για την κατεύθυνση της χώρας, το 56% των κατ’ εκτίμηση 2,75 εκατ. μουσουλμάνων αμερικανών δηλώνει ικανοποιημένο, σύμφωνα με το κέντρο έρευνας Πιού. Οι επτά στους 10, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, βλέπουν θετικά τη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι μουσουλμάνοι στην Αμερική είναι πολύ ικανοποιημένοι με τις ζωές τους και τις κοινότητες στις οποίες ζουν», ανέφερε ο ερευνητής του κέντρου Γκρεγκ Σμιθ σε συνέντευξή του. Τέσσερις στους δέκα μεταξύ των μουσουλμάνων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι για τον τρόπο με τον οποίο κυλούν οι ζωές τους και χαρακτήρισαν τις κοινότητες που ζουν πολύ θετικά.

«Βλέπουμε ότι οι μουσουλμάνοι κινούνται σε μια διαφορετική κατάσταση σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα», επισήμανε ο Σμιθ, καθώς πολλοί εξ αυτών «πιστεύουν ότι η Αμερική βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση».

Μόλις 6% των -περίπου 1.000- μουσουλμάνων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία έγινε με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, είπαν ότι υπάρχει σημαντική υποστήριξη για τον ισλαμικό εξτρεμισμό στις μουσουλμανικές αμερικανικές κοινότητες, ενώ το 15% ανέφερε ότι υπάρχει κάποια υποστήριξη. Το αντίστοιχο ποσοστό στο γενικό κοινό που πιστεύει ότι ο εξτρεμισμός υποστηρίζεται από τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ φθάνει τους 4 στους 10, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η τελευταία έρευνα του κέντρου στους μουσουλμάνους Αμερικανούς είχε γίνει το 2007. Οι ερευνητές συνέκριναν τις μεταβολές όσον αφορά την ανέγερση τεμενών, τις επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων και τεμενών, την κλιμάκωση του πολέμου στο Αφγανιστάν και τις συνεδριάσεις στο Κογκρέσο που αφορούν την απειλή της εγχώριας ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Μικρές αλλαγές καταγράφηκαν στο ερώτημα πώς οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται από τους υπόλοιπους Αμερικανούς. Το 28% ανέφερε ότι οι άλλοι Αμερικανοί τους αντιμετωπίζουν με καχυποψία, το 22% ότι τους έχουν προσβάλει με μειωτικούς χαρακτηρισμούς, πάντως μόλις το 6% ανέφερε ότι έχει απειληθεί η υποστεί επίθεση, ενώ το 38% ανησυχεί για το ότι η θρησκευτική αυτή κοινότητα γίνεται στόχος αυξημένης παρακολούθησης από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Στο ερώτημα για το εάν μεταβλήθηκε το τι σημαίνει το να είναι κανείς μουσουλμάνος στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το 55% απάντησε ότι είναι δυσκολότερο, ενώ το 37% είπε ότι δεν άλλαξε τίποτε.

Τα δύο τρίτα όσων ερωτήθηκαν είπαν ότι η ποιότητα ζωής για τους μουσουλμάνους στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι καλύτερη απ' ό,τι στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες. Το 2007, μόλις το εν τέταρτον των μουσουλμάνων Αμερικανών θεωρούσαν ειλικρινείς τις προθέσεις της Ουάσινγκτον στο λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ εφέτος το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 43%.

Σύμφωνα με την έρευνα, επτά στους 10 μουσουλμάνους Αμερικανούς λένε ότι η κοινότητα των μουσουλμάνων συνεργάζεται όσο πρέπει με τις αρχές όσον αφορά την επιβολή του νόμου, όμως μόνο το ένα τρίτο θεωρεί ότι οι ηγέτες των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί επαρκώς κατά του εξτρεμισμού.

Η στάση των μουσουλμάνων έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων και της αλ Κάιντα δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με το 81% όσων ερωτήθηκαν να λένε ότι είναι αδικαιολόγητες οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες πράξεις βίας κατά αμάχων στο όνομα του Ισλάμ και μόλις το 1% να δηλώνει ότι είναι συχνά δικαιολογημένες. Μόλις 5% βλέπουν σε ένα βαθμό ή πολύ θετικά την αλ Κάιντα, με το 70% να βλέπει πολύ αρνητικά την οργάνωση αυτή.

Το 76% εγκρίνει την απόδοση του προέδρου Ομπάμα --εννέα στους δέκα είπαν ότι τον ψήφισαν το 2008. Η υποστήριξή τους για τον Ομπάμα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρνητική άποψη που έχουν για τον προκάτοχό του Τζορτζ Ου. Μπους.

Στις ΗΠΑ ζουν κατά εκτιμήσεις 1,8 εκατ. μουσουλμάνοι ενήλικες, ανάμεσά τους και αμερικανοί προσήλυτοι, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 300.000 από το 2007. Τα δύο τρίτα εξ αυτών έχουν γεννηθεί σε άλλες χώρες.

Η έρευνα έχει ποσοστό σφάλματος ±5%.


Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης