Πιέσεις σε εργάτες στη Φουκοσίμα για ψευδή στοιχεία ραδιενέργειας

Πιέσεις σε εργάτες στη Φουκοσίμα για ψευδή στοιχεία ραδιενέργειας

Πιέσεις σε εργάτες στη Φουκοσίμα για ψευδή στοιχεία ραδιενέργειας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 196 ΦΟΡΕΣ

Μια εταιρεία που είχε αναλάβει εργασίες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά τις ζημιές που υπέστη από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, πίεζε τους εργάτες της να δηλώνουν χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στη ραδιενέργεια,

Μια εταιρεία που είχε αναλάβει κάποιες εργασίες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά τις ζημιές που υπέστη εξαιτίας του σεισμού της 11ης Μαρτίου και του τσουνάμι που ακολούθησε φέρεται να πίεζε τους εργάτες της να δηλώνουν χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στη ραδιενέργεια για να μην χάσει το συμβόλαιό της, όπως μετέδωσαν σήμερα αρκετά ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbum και άλλα ιαπωνικά μέσα, ένα στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρείας Bild-Up φέρεται να είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο από περίπου 10 εργαζόμενους να προφυλάσσουν με μόλυβδο τα δοσίμετρα που έφεραν πάνω τους για να υπολογίζουν το ποσοστό της ραδιενέργειας στην οποία εκτίθονταν όταν εργάζονταν στις πιο ραδιενεργές περιοχές του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Στόχος ήταν να δηλώνουν χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στη ραδιενέργεια ώστε η εταιρεία να μπορέσει να συνεχίσει να εργάζεται στον σταθμό, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι εργάτες είχαν προσληφθεί για περίπου 4 μήνες, μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2011 και του Μαρτίου του 2012, για να μονώσουν τις σωληνώσεις μιας εγκατάστασης επεξεργασίας ύδατος, διευκρινίζει το πρακτορείο Kyodo News.

Το πρακτορείο Jiji και άλλες εφημερίδες αναφέρουν ότι τα ιαπωνικά υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων έχουν ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

Πολλοί εργαζόμενοι στην Build-Up δήλωσαν στην εφημερίδα Asahi Shimbun ότι τον Δεκέμβριο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας τους είπε ότι είχε πάνω του ένα περίβλημα από μόλυβδο και τους ζήτησε να κάνουν το ίδιο.

Ο ίδιος εξήγησε στους εργαζόμενους ότι αν δεν έλεγαν ψέματα για τα επίπεδα έκθεσής τους θα έφταναν πολύ σύντομα στο ανώτατο ετήσιο επιτρεπτό επίπεδο των 50 μιλισιβέρτ, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν στην κατοχή τους μια ηχογράφηση της ενημέρωσης αυτής.

Κάποιοι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να καλύψουν τα δοσίμετρά τους και παραιτήθηκαν, συνεχίζει η Asahi Shimbun.

Μέχρι στιγμής ούτε το υπουργείο ούτε η Build-Up έχουν κάνει σχόλια για το θέμα.

Σε λειτουργία και δεύτερος αντιδραστήρας

Η εταιρεία Kansai Electric Power Co ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε σε λειτουργία τον αντιδραστήρα νο4 του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Όι, στην κεντρική Ιαπωνία.

Πρόκειται για τον δεύτερο αντιδραστήρα που επαναλειτουργεί στην Ιαπωνία μετά το πυρηνικό ατύχημα πέρυσι στη Φουκουσίμα. Στις 5 Ιουλίου είχε τεθεί σε λειτουργία ο αντιδραστήρας νο3 του ίδιου εργοστασίου.

Οι 50 αντιδραστήρες που υπάρχουν στην Ιαπωνία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας για λόγους συντήρησης και επισκευών και οι εταιρίες διαχείρισής τους δεν κατάφεραν να τους θέσουν εκ νέου σε λειτουργία εξαιτίας της ανησυχίας των πολιτών σχετικά με την πυρηνική ενέργεια ύστερα από το ατύχημα στη Φουκουσίμα που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου 2011.


Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης