«Τα φαγητά μου μυρίζουν γαλάζιο θάλασσας και πράσινο ελαιώνα...»

«Τα φαγητά μου μυρίζουν γαλάζιο θάλασσας και πράσινο ελαιώνα...»

«Τα φαγητά μου μυρίζουν γαλάζιο θάλασσας και πράσινο ελαιώνα...»

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1156 ΦΟΡΕΣ

Το βιβλίο μαγειρικής της Λίας Φίνα παρουσιάζεται το Σάββατο, κι οι γεύσεις λένε την ιστορία τους

Τα πιο όμορφα μαγειρέματα είναι αυτά που τα αλατοπιπερώνεις με αγάπη και πάθος. Γι αυτό το ένα φαγητό είναι ωραίο, και το άλλο -με τα ίδια σχεδόν υλικά- είναι αλλιώτικο! Είναι σε ποιόν το προσφέρεις, ποιος σε έχει εμπνεύσει να του μαγειρέψεις, πια είναι η δική σου ενέργεια την ώρα που εκτελείς τη συνταγή! Η μαγειρική της Λίας Φίνα ήταν μαγειρική αγάπης, όπως της έλεγαν οι φίλοι της! Η συγγραφέας Αναστασία Κορινθίου, εξ αυτών, είχε μάλιστα την ιδέα: oι συνταγές να εκδοθούν σε βιβλίο και κάθε μια από αυτές να εμπνεύσει μια ερωτική ιστορία. Πικρή η γεύση -πικρή η ιστορία, γλυκιά η γεύση- αρμονικός ο έρωτας, ξινή- ιστορία με ζήλειες και προστριβές… Η πρωτότυπη ιδέα πλαισιώθηκε από τις ιστορίες που έγραψε η ίδια η Αναστασία Κορινθίου και το βιβλίο, σε χρόνο ρεκόρ, εκδόθηκε και παρουσιάζεται μεθαύριο Σάββατο σε ξενοδοχείο της πόλης, με τη Λία να είναι πολύ χαρούμενη και αγχωμένη μαζί, ακριβώς όπως ήταν και όλη την ώρα που κάναμε αυτή την κουβέντα. Πώς ξεκίνησε η ιδέα να γράψετε ένα βιβλίο μαγειρικής; Ήταν της Αναστασίας, μια μέρα που τρώγαμε στο σπίτι μου. Μου φάνηκε αστείο, δεν μ΄ έπεισε, αλλά η Αναστασία πάντα έχει τον τρόπο της να σε πείθει και να πετυχαίνει αυτό που βάζει στο μυαλό της. Έβαλε και το μεγάλο μέσο, την κόρη μου τη Νατάσσα και μαζί με έπεισαν ότι η μαγειρική μου έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι μαγειρική αγάπης, όπως μου είπαν. Πώς είναι λοιπόν μια μαγειρική… αγάπης; Είναι να μαγειρεύεις με μεράκι, με αγνά υλικά τα οποία δεν χρειάζεται να στοιχίζουν ακριβά και είναι όπως όταν μαγειρεύεις για τα παιδιά σου, για τον έρωτά σου, για τους φίλους σου. Απλά με αγάπη, η οποία βγάζει ένα ιδιαίτερο άρωμα στα φαγητά. Οι ερωτικές ιστορίες πώς προέκυψε να συνοδεύουν τις συνταγές; Η φαντασία της Αναστασίας δεν έμεινε απλά στο να γράψω ένα βιβλίο μαγειρικής, μου έδωσε την ιδέα να γράφω κάτω από τη συνταγή μου μια μικρή ιστορία ανάλογη με τη γεύση. Ο έρωτας είναι επικίνδυνη μαγειρική και η μαγειρική είναι έρωτας. Έτσι λοιπόν της ζήτησα να γράψει εκείνη τις ιστορίες, κι εκείνη δέχτηκε με έναν όρο: να συμμετέχει σαν gust star, όπως λέμε χαριτολογώντας. ʼλλωστε πάντα όταν δοκίμαζε τα φαγητά μου, μου έλεγε ότι είναι πολύ ερωτικά, γι αυτό και εμπνεύστηκε ερωτικές ιστοριούλες οι οποίες θυμίζουν έντονα μαυρόασπρο ελληνικό κινηματογράφο. Οι θαλασσινές γεύσεις έχουν κάτι από “Μανταλένα” και Αλίκη Βιουγιουκλάκη, οι σαλάτες θυμίζουν μιούζικαλ της δεκαετίας του ‘60, τα γλυκά πάθος με τη Μελίνα σαν «Στέλλα». Έτσι ξεκίνησα να δημιουργώ, βάζοντας τη φαντασία μου σε πρώτο πλάνο, ετοιμάζοντας πιάτα που δοκίμαζε όλη η παρέα, αμέσως μετά τη φωτογράφηση που έκανε ο Αχιλλέας Γεωργαλλίδης. Η Αναστασία δοκίμαζε κι έγραφε, έδινε σημασία στα υλικά που είχα χρησιμοποιήσει ώστε όπως μου είπε να πάρει από τη «ζεστασιά» που της έβγαζαν. Όταν ολοκληρώσαμε τα στείλαμε όλα μαζί στον εκδοτικό οίκο «Ελληνική Πρωτοβουλία», κι εκεί εγώ άρχισα να κοιμάμαι… ανήσυχη! Ανησυχούσατε για το κατά πόσον θα ενδιαφερθεί ο εκδοτικός οίκος, αλλά η απάντηση ήρθε αμέσως! Είχα μεγάλη ανασφάλεια γιατί ήξερα ότι οι εκδοτικοί οίκοι δεν εκδίδουν βιβλία νέων δημιουργών, κι έτσι όταν πήραμε απάντηση αμέσως από την κ. Αλεξία Κιουρτσίδου, κι ότι ήθελε να προχωρήσουμε για άμεση έκδοση, ενθουσιάστηκα πάρα πολύ. Βλέπω ότι αυτό το βιβλίο είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση! Ναι, είναι γυναικεία υπόθεση όμως ούτε παραμερίζουμε ούτε παραγκωνίζουμε τον άντρα. Ο έρωτας θέλει δύο και σ΄ αυτό το βιβλίο δείχνουμε τον τρόπο που μία γυναίκα μαγειρεύει στο αντικείμενο του πόθου της, αργότερα σαν σύζυγος στον άντρα της, σαν μάνα στα παιδιά της…. Είναι διαφορετικοί οι τρόποι για τον καθένα; Είναι διαφορετικές οι αφορμές, η ψυχολογία, η διάθεση και το κίνητρο. Στο παιδί σου και νερό να βράσεις έχει νοστιμιά. Μαγειρεύετε από μικρή; Μαγειρεύω από πολύ μικρή, έκανα άνω-κάτω τις κατσαρόλες της μάνας μου. Όταν είχα την ευκαιρία να μαγειρέψω μόνη μου το έκανα καθημερινά και είναι για μένα η ψυχοθεραπεία μου. Είναι η διέξοδός μου σε κάθε ψυχολογική κατάσταση. Αυτό που με γεμίζει είναι να μαγειρεύω, να έρχονται οι φίλοι μου, να στολίζω το τραπέζι, να το γεμίζω λιχουδιές και χρώματα και να περνάμε αξέχαστες βραδιές, με καλό κρασί και μουσική. Πιστεύετε ότι το φαγητό είναι όλα αυτά μαζί; Αγγίζει και τις πέντε αισθήσεις και ενεργοποιεί στο κέντρο του εγκεφάλου και της καρδιάς, κρυμμένα συναισθήματα. Για εσάς τι έχει περισσότερη σημασία στο φαγητό; Εκτός από το να είναι καλομαγειρεμένο, μία πολύ καλή εμφάνιση, που είναι συνάρτηση του κατά πόσο νοιάζεσαι γι αυτούς στους οποίους το προσφέρεις. Τα τελευταία χρόνια που η μαγειρική είναι της μόδας όλοι προβάλουν το γκουρμέ-ακριβό πιάτο. Εγώ προσπαθώ να φτιάξω κάτι ιδιαίτερο με απλά υλικά, γρήγορο για τη σημερινή εποχή και οικονομικό χωρίς να χάνει την αισθητική και τη νοστιμιά του. Είναι κάποιο υλικό που χρησιμοποιείτε περισσότερο στις συνταγές σας, σε σχέση με άλλα; Χρησιμοποιώ τα πάντα, αλλά αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι να συνδυάζω στα φαγητά μου, στις σαλάτες μου, στα γλυκά μου, φρούτα εποχής και μυρωδικά της Ρόδου, όπως είναι το σάψυχο της Ρόδου, που ταιριάζει σε πολλά φαγητά. Τα φαγητά μου μυρίζουν γαλάζιο της θάλασσας και πράσινο του ελαιώνα. Οι ερωτικές ιστορίες γράφτηκαν ανάλογα με τη γεύση; Ανάλογα την ποιότητα και το άρωμα της κάθε γεύσης. Η Αναστασία έγραφε μια ιστορία που μπορούσε να αφομοιωθεί από την τελική συνταγή. Η φιλοσοφία ήταν: γλυκιά γεύση -ένας αρμονικός έρωτας, πικρή -χωρισμός, πικάντικη -τσαχπινιά, ξινή -ζήλειες. Οι ιστορίες είναι σύντομες και περιεκτικές και ευχαριστώ την Αναστασία που έδωσε φωνή και αγάπη στις γεύσεις μου και μέχρι την τελευταία στιγμή στο συμβόλαιο από τον εκδοτικό οίκο επέμενε να μην έχει χρηματική αμοιβή από τις πωλήσεις. Πώς αισθάνεστε με όλα αυτά; Γίνανε όλα πολύ γρήγορα και δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Ξεκίνησε η φωτογράφηση στα μέσα Ιουλίου και ολοκληρώθηκε 11 Οκτωβρίου! Το στήσαμε, το συναρμολογήσαμε, ήταν έτοιμο στο τέλος Δεκεμβρίου και μέσα σε ένα τρίμηνο εκδόθηκε. Είμαι πολύ χαρούμενη, το βιβλίο αυτό είναι η δεύτερή μου γέννα μετά το παιδί μου και το αγαπάω σαν νεογέννητο μωρό. Αν και σκοπεύω να του κάνω κι άλλο αδελφάκι αφού ήδη μου έχει ζητηθεί…

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής