Μεγάλη αναστάτωση λόγω του ΦΠΑ στην τοπική αγορά

Μεγάλη αναστάτωση λόγω  του ΦΠΑ στην τοπική αγορά

Μεγάλη αναστάτωση λόγω του ΦΠΑ στην τοπική αγορά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 258 ΦΟΡΕΣ

Γίνονται ανατιμήσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Τη μεγάλη αναστάτωση που επικρατεί στην αγορά και της Ρόδου, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, ο οποίος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι βασικός πυλώνας της ανάπτυξης είναι ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Μιχαήλ, αναφέρθηκε σ’ αυτά, με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο αύριο, Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 5:00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Ρόδος-Πάλλας, σε συνεργασία με το ΙΟΦΟΜ και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου με θέμα «Φορολογική Διοίκηση-προκλήσεις φορολογικής μεταρρύθμισης», με κύρια ομιλήτρια τη Γενική Γραμματέα Εσόδων κα Σαββαϊδου.

Όπως είπε, αφορμή για να γίνει αυτή η ημερίδα είναι η ανησυχία τους σχετικά με το πως μπορούμε, ως τοπική κοινωνία και οικονομία, να πορευτούμε συντεταγμένα σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο ώστε να βγούμε με τις λιγότερες απώλειες από την κρίση.

Γι’ αυτό, κάλεσαν και όλους τους παραγωγικούς φορείς ώστε, όπως είπε, η κα Σαββαϊδου να πάρει τα μηνύματα σχετικά με το τι πρέπει να διορθωθεί στη Δημόσια Διοίκηση, όσο αφορά στη φοροδιαφυγή, την καταπολέμησή της, τη διαφθορά και τον εξορθολογισμό της, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εισπραξιμότητα των φόρων. Και είπε ο κ. Μιχαήλ:

«Οπότε, αν προσδοκούμε να γίνει, δειλά-δειλά, κάποια ανάπτυξη στην περιοχή μας και τη χώρα μας, βασικός πυλώνας προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος και γι’ αυτό θεωρούμε ότι, μέσα από αυτή τη συζήτηση, θα βγουν κάποια συμπεράσματα καλά ώστε να ληφθούν υπόψη κεντρικά από το Υπουργείο για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και δικαιότερου φορολογικού συστήματος».

Όσο αφορά στις επενδύσεις, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, είπε ότι, αυτή τη στιγμή, είναι ασταθές το πολιτικό σύστημα και οι επενδύσεις χρειάζονται ένα ήρεμο και ασφαλές σύστημα, και κοινωνικό και πολιτικό. Βέβαια, το ρίσκο για τις επενδύσεις είναι αυξημένο αυτή την περίοδο, οπότε πρέπει, σιγά-σιγά, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να έρθουν και ένας από τους βασικούς πυλώνες προς αυτή την κατεύθυνση είναι το φορολογικό νομοσχέδιο.

Επίσης, χαρακτήρισε λυπηρό αυτό που παρατηρούμε τώρα στη χώρα μας, δηλαδή εκτός του ότι τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προ δεκαημέρου απευθύνονται σε μία τραυματισμένη και θυμωμένη κοινωνία, αυτή τη στιγμή, δεν υφίσταται μεσαία τάξη και «σε μία χώρα που δεν έχει μεσαία τάξη, δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης».

Όπως είπε, θέλουμε μία μεσαία τάξη με άλλη φυσιογνωμία, που να έχει σαν πρότυπο την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα και πρότασή τους προς την κα Σαββαίδου είναι ότι οι επιχειρήσεις που αρχίζουν, δειλά-δειλά, και έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να πριμοδοτούνται από το φρολογικό νόμο, να έχουν χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και, σιγά σιγά, να αποκτήσουμε μία εξωστρέφεια ως οικονομία.

Η αγορά τοπικά
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, η αναστάτωση που δημιουργήθηκε και τοπικά ήταν πολύ μεγάλη γιατί ένα είδος είναι στο συντελεστή το μειωμένο, αν γίνει προσθήκη ενός άλλου είδους πάει στον υψηλό, οπότε γίνεται κατανοητό ότι θα πρέπει συνέχεια οι επιχειρηματίες να είναι με το…αναγνωσιτικό στο χέρι και να πράττουν ανάλογα!

Κατά τον ίδιο, σίγουρα υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και καταγγελίες ότι οι αυξήσεις δεν γίνονται μόνο στο ποσοστό του 8.8% που αυξήθηκε το ΦΠΑ αλλά γίνονται ανατιμήσεις γενικότερα, σε μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό είναι λυπηρό, όπως είπε, γιατί ο κόσμος είναι, ήδη, βεβαρημένος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια μεγάλα ποσοστά ανατιμήσεων.

Επειδή όλα αυτά έγιναν τόσο γρήγορα, θεωρούν ότι η Δημόσια Διοίκηση είναι απροετοίμαστη για να μπορεί να διενεργεί ελέγχους αφού δεν υπήρχε σταθερή τιμή σε κάθε είδος και εναπόκειται, πλέον, στην υπευθυνότητα του κάθε επιχειρηματία να καταλάβει την κατάσταση που βρισκόμαστε και να μην ανατιμεί χωρίς λόγο τα προϊόντα του.

Εκτιμούν, επίσης, ότι θα αυξηθεί και η ροπή προς τη φοροδιαφυγή αφού ήδη οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ μεγάλοι και έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα και των πολιτών και των επιχειρήσεων και αυτά τα μέτρα, κατά τη γνώμη τους, θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

«Ήδη, έχουμε υπερβεί το σημείο ισορροπίας όπου η περαιτέρω αύξηση των φόρων φέρνει περισσότερα έσοδα και από αυτό το σημείο φέρνει λιγότερα έσοδα και αυτό έχει αποδειχθεί τα χρόνια της κρίσης και οι πρϋπολογισμοί πέφτουν έξω γιατί δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες», είπε.

Κλείνοντας ο κ. Μιχαήλ, τόνισε, ακόμη, ότι είναι αδιανόητο, αυτή τη στιγμή, στη Ρόδο ο πρωτογενής τομέας να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του τουρισμού και ο στόχος θα πρέπει να είναι να συγκεραστούν αυτά, δηλαδή να αυξήσουμε την αποδοτικότητα του πρωτογενή τομέα ώστε να βοηθηθεί και ο τουρισμός και μαζί μ’ αυτό θα αποκτήσει και ταυτότητα το τουριστικό προϊόν στη Ρόδο.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009