5 ελληνικά Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά!

5 ελληνικά Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά!

5 ελληνικά Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1789 ΦΟΡΕΣ

Εκδήλωση από τον ιστότοπο Food&LeisureGuide

Παραπέμποντας στην έννοια του γαλλικού «Grand Vin», τα ‘’Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά’’ διοργανώθηκαν για δεύτερη χρονιά την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου από τον ιστότοπο Food&LeisureGuide την εταιρία οινικής επικοινωνίας Vinetum.

Τριάντα από τα πιο αξιόλογα οινοποιεία της χώρας, έβγαλαν απ’ τα κελάρια τους ότι καλύτερο και σπανιότερο έχουν, παλιές χρονιές, ετικέτες περιορισμένης παραγωγής… Το ίδιο και οι σημαντικότεροι εισαγωγείς. ‘’Βαριά’’ και ακριβοθώρητα ονόματα, του διεθνούς αμπελώνα που πολύ σπάνια ο Έλληνας οινόφιλος έχει την τύχη να δοκιμάσει σε μια έκθεση. Όλα κόκκινα… Σε απόλυτη αρμονία με το εορταστικά στολισμένο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία που στέγασε αυτό το πρωτόγνωρο οινικό ταξίδι.

Το υψηλό κόστος κα η σπανιότητα των περισσότερων κρασιών που παρατέθηκαν, κατέστησε Η είσοδος απαιτούσε ελάχιστη συμμετοχή 38 ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε ένα μπλοκ με δέκα κουπόνια αξίας τριών ευρώ, τα οποία εξαργυρώνονται στα σταντ των εκθετών. Κάθε κρασί (δόση των 50ml) κόστιζε ένα ή περισσότερα κουπόνια, ανάλογα με το κόστος του. Αντίτιμο λογικό αν αναλογιστεί κανείς το κόστος, τη σπανιότητα των κρασιών, αλλά και τη σπανιότητα των ευκαιριών που έχουμε ως έλληνες καταναλωτές να τα δοκιμάσουμε στη χώρα μας.

Ο ελληνικός αμπελώνας τείνει ίσως να καθιερωθεί στα λευκά κρασιά. Σε ένα επίπεδο τιμών μεταξύ 10 και 15 ευρώ στα λευκά προσφέρει μια εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής σε διεθνές επίπεδο. Τα κόκκινο και δη τα ‘’μεγάλο κόκκινο’’ αποτελούν ώμος εδώ και δεκαετίες τον πλέον ευσεβή πόθο των Ελλήνων παραγωγών. Ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι, ένα Κτήμα ή μια κατηγορία κόκκινων κρασιών που θα δημιουργούσε υπεραξία για το σύνολο της ελληνικής οινικής παραγωγής και θα ανύψωνε το prestigeτης.

Η εκδήλωση έδωσε λοιπόν τη δυνατότητα στους εγχώριους οινοπαραγωγούς να αποδείξουν την αξία τους και δηλώσουν ευθαρσώς ότι πρέπει και μπορούν να παίξουν σ’ αυτή την κατηγορία. Θα ήθελα λοιπόν να παραθέσω τα πέντε ελληνικά κρασιά που συγκράτησα εξερχόμενος από τη σάλα των ‘’Μεγάλων Κόκκινων’’ και ενέταξα στη λίστα μου για την περίοδο των γιορτών και τους ψυχρούς μήνες που ακολουθούν…

Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα 2011: Δύσκολα συνδυάζω το Ξινόμαυρο με το κλίμα και της διατροφικές συνήθεις της Ρόδο, αλλά όποτε βρεθώ εκτός νήσου το αναζητώ. Όπως μου εξηγεί ο κ. Ιατρίδης, ιδιοκτήτης του Κτήματος Άλφα, το Ξυνόμαυρο Reserveπροέρχεται από κλίματα του Αμυνταίου ηλικίας άνω των 90 ετών. Εκεί οφείλει την πολυπλοκότητα του και την υψηλή του συμπύκνωση. ‘’Πικάντικη’’, μπαχαρένια μύτη, ισορροπημένη οξύτητα και μακρά επίγευση.

Λαβύρινθος Σκούρα 99-10: Πρόκειται για blendαπό διαδοχικές χρονιές του Μέγα Οίνου από το 1999 μέχρι το 2010, που ωριμάζουν μαζί σε ειδικό βαρέλι 1000 λίτρων. Εξελισσόμενα αρώματα κερασιού, βατόμουρου αλλά και μπαχαρικών όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Βελούδινες και ώριμες τανίνες στο στόμα.

Κτήμα Γαίας Αγιωργίτικο 2012: Από τις αγαπημένες μου Νεμέες διαχρονικά. Στα ‘’Μεγάλα Κόκκινα’’ το βρήκα σε 2 ώριμες φάσεις στου (2003 & 2005), αλλά και στη νεότερη εκδοχή (2012) του κερδίζει τις εντυπώσεις. Αρώματα φρούτων του δάσους, γλυκόριζας και δαμάσκηνου, με αισθητή την παρουσία του βαρελιού. Πλούσιο και στιβαρό σώμα.

LaTourMelas 2012. Κατά περίεργο τρόπο δεν το είχα δοκιμάσει ακόμα. Εξαιρετική δουλειάαπό τη Στερεά Ελλάδα, που βάση ποικιλιών παραπέμπει στη δεξιά όχθη του Μπορντό (Merlol, CabernetFrancκαι PetitVerdot). Από εκεί άλλωστε το οραματίστηκε ο παραγωγός του. Φινετσάτη μύτη όπου κυριαρχούν τα δαμάσκηνα, το κακάο και τα γλυκά μπαχαρικά. Η σοδιά του 2013 που δοκίμασα έχει σίγουρα δυνατότητες εξέλιξης στο χρόνο (μέχρι 15 χρόνια μου είπε ο παραγωγος), η τανίνες μου φάνηκαν όμως ήδη βελούδινες και απολαυστικές.

Κτήμα Λύκου – CabernetSauvignon 2006. Πρόσφατα είχα δοκιμάσει το Syrahτου πολύ αξιόλογου αυτού κτήματος της Εύβοιας, στα ‘’Μεγάλα Κόκκινα’’ ήταν η σειρά του επίσης μονοποικιλιακού CabernetSauvignon. Έχοντας περάσει 18 μήνες σε γαλλικό δρύινο βαρέλι και 6 μήνες στη φιάλη, εντυπωσιάζει με την αρωματική του πολυπλοκότητα. Ώριμα κόκκινα φρούτα, πιπέρι, μελάνι… και φυσικά η παρουσία της δρυός. Σώμα πλούσιο και μεστό με μακρά επίγευση.

Γράφει: Αλέξανδρος Πασσάλης

Πηγή http://www.rodosfoodnews.gr/

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές