Στασιμότητα χαρακτηρίζει τις κρατήσεις για τη σεζόν

Στασιμότητα χαρακτηρίζει τις κρατήσεις για τη σεζόν

Στασιμότητα χαρακτηρίζει τις κρατήσεις για τη σεζόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 393 ΦΟΡΕΣ

Προβληματισμένοι οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού

Στασιμότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις κρατήσεις για το 2016, όπως διαπιστώνουν οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού μας κατά τις επαφές τους με τους τ.ο. γεγονός που προβληματίζει για την εξέλιξη της επόμενης σαιζόν.

Η τάση που επικρατεί είναι μάλλον απογοητευτική, ειδικά όταν προέρχεται από μία χώρα όπως η Γερμανία, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη Ρόδο.
Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν μαζί τους ακόμα και χτες εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρηματιών του νησιού μας καταγράφουν μεγάλα ποσοστά μείωσης στις κρατήσεις, εικόνα που δε διαφοροποιείται και πολύ ούτε στην Αγγλική αγορά.

Βέβαια εκεί όπως δείχνουν τα πράγματα τα ποσοστά της μείωσης φαίνεται να είναι κάπως μικρότερα. Η στασιμότητα αυτή αποδίδεται στην ανασφάλεια που έχουν δημιουργήσει σε όλη την Ευρώπη τα τρομοκρατικά χτυπήματα και οι επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών, που … φρέναραν την οργάνωση διακοπών για την επόμενη χρονιά.

Μεγάλη μερίδα πολιτών βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για το που θα κάνει διακοπές, καθώς υπάρχουν φόβοι για τις μετακινήσεις τους. Η κατάσταση φαίνεται ότι είναι γενικευμένη αυτό το διάστημα, ενώ η Ρόδος φαίνεται ότι είναι πλέον και ακριβός προορισμός.

Πάντως όλοι συστήνουν υπομονή για μικρό ακόμα χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς μέχρι τότε θα έχουν οριστικοποιηθεί οι τάσεις στις κρατήσεις και θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τις αεροπορικές θέσεις. Αν η κατάσταση δεν αλλάξει τότε θα πρέπει να ξεκινήσει μια επιθετική πολιτική προς τις αγορές μήπως και κερδηθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών.

Δεν επηρεάζονται οι Βρετανοί
Όπως αναφέρει το Traveldailynews.gr το αναπτυσσόμενο online ταξιδιωτικό πρακτορείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, LoveHolidays, πραγματοποίησε έρευνα σε όλη τη Βρετανία για να μάθει αν τα ταξιδιωτικά σχέδιά τους για το 2016 θα επηρεαστούν από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα.

Τα καλά νέα για τον ελληνικό τουρισμό είναι ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δε θα τους επηρεάσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Το 21% της ηλικιακής ομάδας 45-59 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ειδικά για να υποστηρίξουν την οικονομία της χώρας.

Το 71% των Millennials θα προτιμούσαν να ταξιδεύουν με κάποιον αξιόπιστο πάροχο διακοπών, λόγω των ανησυχιών σε θέματα ασφάλειας, σχεδόν το 1/4 περισσότερο στα άτομα ηλικίας 60+.
Το 50% των ταξιδιωτών, ηλικίας άνω των 60 ετών θα ταξίδευαν ανεξάρτητα, για την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων στην έρευνα πιστεύουν ότι εάν η Ελλάδα βγει από την ΕΕ, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στις τιμές των διακοπών.
Παρά την οικονομική κατάσταση, το 66% των ερωτηθέντων θεωρούν την Ελλάδα ασφαλή προορισμό διακοπών.

Αυξήθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις
Την ίδια στιγμή πάνω από μισό δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014, καταγράφοντας άνοδο 4,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταξιδιωτικού Ισουζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδας. Στο ίδιο 10μηνο, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,9%, προσεγγίζοντας τα 22,5 εκατομμύρια.
Τον Οκτώβριο καταγράφηκε μείωση 4,1% στις εισπράξεις, ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 0,7%. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στο 10μηνο, μειώθηκε κατά 3,4%.

Οι αφίξεις στο 10μηνο από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 14,3%, από τη Γαλλία κατά 3,5%, από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 14,2%, από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 26,4% (ξεπέρασαν τις 700.000), ενώ από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 59,9%.

Οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6,2% και διαμορφώθηκαν στα 2.080 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 2,4% και διαμορφώθηκαν στα 1.143 εκατ. ευρώ, από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 1.869 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 22,8%, από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 68% και από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 36,9% και διαμορφώθηκαν στα 866 εκατ. ευρώ.

Έρευνα στη Γερμανία
Αισιόδοξοι για τις προοπτικές του 2016 δηλώνουν οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες, παρά τις πολλές αβεβαιότητες και τη χρονιά ρεκόρ που είχαν φέτος, σύμφωνα με έρευνα του fvw.
Οι 56 τουριστικοί πράκτορες, που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν αύξηση 4,2% στα έσοδα, που έφτασαν στα 21,2 δισ.ευρώ στο οικονομικό έτος που έληξε τον Οκτώβριο, ενώ ο όγκος της πελατείας τους αυξήθηκε κατά 2,2%, σε 32.700.000. Οι εν λόγω εταιρείες εκτιμάται ότι καλύπτουν περίπου το 80% της συνολικής αγοράς.

Η συνολική αγορά οργανωμένων ταξιδιών στη Γερμανία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 3,8% σε € 27,2 δισ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων- DRV. Ο συνολικός αριθμός πελατών υπολογίζεται σε 44,9 εκατ, ελαφρά πάνω από τα 44,2 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.

Μοχλοί ανάπτυξης φέτος ήταν για άλλη μια φορά οι διακοπές σε μακρινούς προορισμούς, με αύξηση 6,9% και οι πωλήσεις κρουαζιέρας, με αύξηση 10,2% στα έσοδα,
Οι πωλήσεις των πακέτων διακοπών σε προορισμούς μικρών και μεσαίων αποστάσεων - ο πυρήνας των εργασιών των τουριστικών πρακτόρων- αυξήθηκαν περίπου 4% το τρέχον έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της DRV.

Ωστόσο, η κερδοφορία των γερμανών τουριστικών πρακτόρων μειώθηκε ελαφρώς το τρέχον έτος. Οι μισοί από ταυς 56 τουριστικούς πράκτορες είχαν βελτιωμένα κέρδη το 2015, το 1/3 σταθερά κέρδη και το υπόλοιπο 18% (συμπεριλαμβανομένων της TUI και Thomas Cook) είχαν χαμηλότερα κέρδη.

Σε επίπεδο εσόδων, η TUI διατηρεί την ηγετική της θέσης, με αύξηση 3,4% (4,5 δισ.ευρώ ο εκτιμώμενος τζίρος), με τον αριθμό πελατείας να αυξάνεται κατά 1% σε 6,3 εκατ. άτομα. Εάν συνυπολογιστούν τα έσοδα των αδελφών εταιρειών TUI Cruises και Hapag-Lloyd Cruises τότε ο τζίρος ανεβαίνει σε 5,4 δισ.ευρώ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Thomas Cook με αύξηση εσόδων 2,4% σε περίπου 3,5 δις €. Ο αριθμός των πελατών αυξήθηκε οριακά κατά 0,7% στα 6,1 εκατ.

Θετικές προοπτικές
Κοιτώντας προς το μέλλον, οι περισσότεροι τουριστικοί πράκτορες που συμμετείχαν στην έρευνα, αναμένουν αύξηση των εσόδων το 2016, κατά μέσο όρο έως και 5%. Ωστόσο, είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους για το επόμενο έτος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την γενικά αβέβαιη πολιτική κατάσταση σε πολλά μέρη του κόσμου.

Όσον αφορά τις κρατήσεις μέχρι στιγμής για το 2015/16, η ζήτηση είναι πολύ ασθενέστερη για προορισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα από ό, τι για τη Δυτική Μεσόγειο (Ισπανία και Πορτογαλία). Οι κρατήσεις διακοπών σε μακρινούς προορισμούς και κρουαζιέρες συνεχίζουν με την αυξητική πορεία των τελευταίων ετών.

Tornosnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά