Μαρία Καμμά: Η Τήλος είναι το πρώτο νησί που έκανε hotspot και δεν βγήκε χαμένη

Μαρία Καμμά: Η Τήλος είναι το πρώτο νησί  που έκανε hotspot και δεν βγήκε χαμένη

Μαρία Καμμά: Η Τήλος είναι το πρώτο νησί που έκανε hotspot και δεν βγήκε χαμένη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 546 ΦΟΡΕΣ

Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7 και την Πόλυ Χατζημάρκου μίλησε η Δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά. Από την αρχή της αύξησης της προσφυγικής ροής προς τα νησιά του Αιγαίου, η Δήμαρχος, μαζί με τους κατοίκους, άνοιξε την αγκαλιά του νησιού, δείχνοντας έμπρακτα αλληλεγγύη και σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο.

Από την αρχή της αύξησης της προσφυγικής ροής προς τα νησιά του Αιγαίου, η Δήμαρχος, μαζί με τους κατοίκους, άνοιξε την αγκαλιά του νησιού, δείχνοντας έμπρακτα αλληλεγγύη και σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο. Από καιρό και μετά από αγώνα, εξασφάλισε ένα χώρο προσωρινής φιλοξενίας σε ένα παλιό στρατόπεδο, ενώ πριν δυο μέρες έφτασαν τα πρώτα σπιτάκια για το χώρο, σε συνεργασία με την ΜΚΟ Solidarity Now.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε εδώ και δύο χρόνια πιο οργανωμένα το χώρο που υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες που έρχονται στο νησί μας. Επιτέλους τώρα κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία, μόλις προχθές έφτασαν τα πρώτα σπιτάκια για να τα τοποθετήσουμε στον διαμορφωμένο χώρο. Η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη γιατί το παλεύουμε τόσο καιρό… το όνειρο μας έγινε πραγματικότητα» μας λέει η Δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κλείσει πια τα μάτια του μπροστά σε αυτό που βιώνουμε, βιώνουμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σε αυτό που συμβαίνει δίπλα μας, να μαζεύεις από την θάλασσα ανθρώπους που το μόνο τους «παράπτωμα» είναι ότι θέλησαν να ζήσουν μια ζωή ειρηνική, χωρίς πόλεμο, χωρίς σκοτωμούς. Πιστεύω πως αρχίζουν περισσότεροι άνθρωποι και το συνειδητοποιούν αυτό, οι φωνές της όποιας αντίδρασης έχουν μειωθεί πάρα πολύ, βέβαια στην Τήλο πάντα τα πράγματα ήταν πιο μαζεμένα από ότι σε άλλες κοινωνίες .

Έχω κατηγορηθεί και εγώ αλλά και το νησί μου, περισσότερο όμως μας έχουν παινέψει. Η αγάπη που παίρνουμε από τον κόσμο που περισυλλέγουμε -τους ανθρώπους που μαζεύουμε από την θάλασσα και από τα βράχια-, τα δικά τους ευχαριστώ αξίζουν όσο τίποτα άλλο. Αυτό που βλέπουμε μέσα στα μάτια τους, θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη μας. Κι όταν μπαίνουν στο καράβι και φεύγουν, πολλοί κρατούν επαφή μαζί μας, που πάνε, τι κάνουν, και αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς.

Τώρα όλη αυτή η ιστορία που συμβαίνει για τα hot spot στην Κω και σε άλλα μέρη , εγώ θα το ξαναπώ: η Τήλος δεν βγήκε χαμένη, είναι το πρώτο νησί που έκανε hot spot , ένα άτυπο hot spot που φτιάξαμε και μόνοι μας.

Υπάρχουν δυστυχώς πολλές τοπικές κοινωνίες που ενώ δεν είναι αρνητικές, κάποιοι θέλουνε να δείξουν έναν ‘πατριωτισμό’ ή να φανούν στις τηλεοράσεις, παίζουν ένα πολύ άσχημο παιχνίδι που πραγματικά κάθε άλλο παρά μας τιμά σαν Έλληνες, σαν ανθρώπους. Ντρέπομαι πραγματικά με αυτά που αντικρίζω, η λύση είναι να σταματήσει ο πόλεμος. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε τη δύναμη μας και την πίεση μας σαν πολιτικά όντα. Από εκεί και πέρα όμως, αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε είναι να φερθούμε σαν άνθρωποι, όχι σαν κτήνη. Αυτό κάνω εγώ, αυτό κάνουν οι Τηλιακοί. Δεν κάνουμε τίποτα κακό, τίποτα περίεργο, τίποτα αξιοσημείωτο. Την υποχρέωσή μας κάνουμε, χωρίς κρατική ή ευρωπαϊκή βοήθεια».

Στη συνέντευξη η Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα για το οποίο αναμένεται άμεσα μια λύση αλλά και για την έλλειψη γιατρού και την ανάληψη της ιατρικής φροντίδας στο νησί από τους Γιατρούς του Κόσμου (παλαιότερη συνέντευξη του Νικήτα Κανάκη στο Κόκκινο Ρόδου).

Συνέντευξη στην Πόλυ Χατζημάρκου στο Κόκκινο Ρόδου 101,7

Διαβάστε ακόμη

Συνολικά 43 άτομα ταξίδεψαν από τα τουρκικά παράλια κι εντοπίστηκαν σε Τήλο και Σύμη

Ξεκίνησε η λειτουργία της Παλαιοντολογικής Έκθεσης Νάνων Ελεφάντων Τήλου "ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ"

Προφυλακίστηκαν δύο Σύριοι για μεταφορά μεταναστών

Εντοπισμός 30 αλλοδαπών στην Τήλο

Συγχαρητήρια επιστολή της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» στον δήμο Τήλου

Ο ΦοΔΣΑ θα αναλάβει τη μηδενική ταφή απορριμμάτων στην Τήλο

Βραδιά αστρονομίας στο νησί της Τήλου

Όλγ. Κεφαλογιάννη: Στην Τήλο είχαμε μία μοναδική εμπειρία μέσα από τις ιδιαίτερες αντιθέσεις του νησιού