Ο ΦοΔΣΑ θα αναλάβει τη μηδενική ταφή απορριμμάτων στην Τήλο

Ο ΦοΔΣΑ θα αναλάβει τη μηδενική ταφή απορριμμάτων στην Τήλο

Ο ΦοΔΣΑ θα αναλάβει τη μηδενική ταφή απορριμμάτων στην Τήλο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1332 ΦΟΡΕΣ

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΦοΔΣΑ) θα αναλάβει να συνεχίσει το έργο της μηδενικής ταφής απορριμμάτων στην Τήλο, καθώς το πιλοτικό πρόγραμμα “Just Go Zero Tilos”, μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του στο νησί έληξε με επιτυχία.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος σε συνέντευξη Τύπου, έχει ήδη υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον ΦοΔΣΑ και τον δήμο Τήλου και μάλιστα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που επισκέφθηκε τη Δευτέρα το νησί μαζί με μέλη της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, τον πρωθυπουργό συνόδευσαν η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η υφυπουργός Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Γιάννης Παππάς, οι βουλευτές της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα, κ.κ. Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης και Μίκα Ιατρίδη, και ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της κυβέρνησης, κ. Μανώλης Γραφάκος, οι οποίοι επισκέφθηκαν το πρώτο νησί παγκοσμίως που, χάρη στο πιλοτικό πρόγραμμα “Just Go Zero Tilos”, έχει μηδενίσει την ταφή απορριμμάτων κι έχει λάβει την πιστοποίηση “Zero Waste Cities”, με αποτέλεσμα να θεωρείται πρότυπο στη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης έχει μεγάλη σημασία η δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού για τη διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων μεταφοράς της εμπειρίας της Τήλου και σε άλλα νησιά μας, σύμφωνα με την οποία, η πολιτεία θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, ώστε αυτό το μοντέλο να μεταφερθεί και σε άλλα νησιά.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Χατζημάρκος είπε τα εξής:

«Στην Τήλο έκλεισε ο ΧΥΤΑ που υπήρχε και δημιουργήθηκε ένας χώρος, στον οποίο γίνεται η επεξεργασία των αποβλήτων με μία διαδικασία που έχει προηγηθεί, όπου στην πηγή γίνεται η πρώτη διαλογή.

Η Τήλος, μετά από δύο χρόνια πιλοτικού προγράμματος, δεν έχει θάψει στη γη ούτε ένα κιλό σκουπίδια και αυτό πιστοποιήθηκε και από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Κανένας δεν πίστευε ότι μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα, σε ποσοστό 90%. Η Τήλος είπε σε όλο τον πλανήτη ότι αυτά τα ποσοστά είναι εφικτά.

Το υπόλοιπο 10% δεν θάβεται γιατί ένα κομμάτι γίνεται λίπασμα που διανέμεται δωρεάν στους κατοίκους για τους κήπους τους και το υπόλοιπο καταλήγει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις υψικαμίνους της τσιμεντοβιομηχανίας.

Υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση, παρουσία του πρωθυπουργού ανάμεσα στον δήμο Τήλου και τον ΦοΔΣΑ νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία ο δήμος μεταθέτει την αρμοδιότητα και παραδίδει την αποκομιδή των απορριμμάτων στον ΦοΔΣΑ νοτίου Αιγαίου.

Αυτό έγινε, γιατί το πιλοτικό πρόγραμμα της Τήλου τελείωσε, και υπάρχει μία συνέχεια στο πρόγραμμα καθώς ο ΦοΔΣΑ θα στηρίξει τη συνέχισή του την οποία δημοπρατούμε την Παρασκευή. Την αποκομιδή θα έχει ο δήμος ενώ την υποδοχή και τη διαχείριση ο ΦοΔΣΑ».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Τήλο τη Δευτέρα, είχε δηλώσει τα εξής:

«Να σας συγχαρώ γι’ αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, η οποία δημιουργεί κι ένα ενδιαφέρον θεσμικό προηγούμενο, αλλά κυρίως θέλω να τονίσω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδω -και αποδίδουμε συνολικά στην κυβέρνηση- σε καινοτόμα έργα τα οποία κάνουν την κυκλική οικονομία πράξη».

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός 30 αλλοδαπών στην Τήλο

Συγχαρητήρια επιστολή της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» στον δήμο Τήλου

Βραδιά αστρονομίας στο νησί της Τήλου

Όλγ. Κεφαλογιάννη: Στην Τήλο είχαμε μία μοναδική εμπειρία μέσα από τις ιδιαίτερες αντιθέσεις του νησιού

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τήλο: «Η ανακύκλωση στο 100% είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός»

Τήλος: Το πρώτο νησί με μηδενικά απόβλητα παγκοσμίως

Βράβευση του δήμου Τήλου για τη διαχείριση των αποβλήτων

Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για την τριετή συντήρηση του οδικού δικτύου Τήλου, ύψους 2,08 εκατ. ευρώ