Ξεκινούν οι εξώσεις σε καταστήματα της Νέας Αγοράς

Ξεκινούν οι εξώσεις σε καταστήματα της Νέας Αγοράς

Ξεκινούν οι εξώσεις σε καταστήματα της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 952 ΦΟΡΕΣ

Οι δικαιολογίες έχουν τελειώσει, δήλωσε ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος Δ. Μουτάφης

Θέμα ημερών είναι για να ξεκινήσει η επίδοση των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής στους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς που δεν έχουν ανανεώσει τα συμβόλαιά τους, ενώ η όλη διαδικασία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα ενός με δύο μηνών.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο κ. Δήμο Μουτάφη, τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής έχουν ετοιμαστεί και βρίσκονται…στο δρόμο μεταξύ Τμήματος Ακίνητης Περιουσίας και Δημαρχείου για να υπογραφούν.

Μάλιστα, χθες ο ίδιος έλεγξε και το τελευταίο ως προς την εγκυρότητά του, διαπίστωσε ότι έχουν ετοιμαστεί έτσι ακριβώς όπως προβλέπει ο νόμος και με τις ειδικότερες λεπτομέρειες που ήθελαν να συμπεριλαμβάνουν , έτσι ώστε να είναι άρτια νομικά και να μην αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στα Δικαστήρια, και μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να επιδοθούν στους καταστηματάρχες ώστε να εκτελεστούν.

Εκείνο που θέλησε να τονίσει ο κ. Μουτάφης είναι ότι, ενώ ο Δήμος είχε θέσει πολλές φορές προθεσμία ώστε να έρθουν οι καταστηματάρχες και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, παρ ‘όλα αυτά δεν σημειώθηκε κάποια σοβαρή προσέλευση. Πάντως, υπήρξαν και δύο περιπτώσεις ενδιαφερομένων που προσήλθαν και έφεραν πολλά χρήματα στο ταμείο του Δήμου-ο ένας μάλιστα έφερε 50 χιλιάδες ευρώ, κάτι που, βέβαια, για τη Δημοτική Αρχή είναι θετικό.

«Οι δικαιολογίες έχουν τελειώσει»
Δήλωσε, όμως, στη συνέχεια, ο κ. Μουτάφης: «Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να πω ότι παρουσιάστηκε μία μαζική προσέλευση καταστηματαρχών, έτσι ώστε να πληρώσουν υποχρεώσεις ενώ η Δημοτική Αρχή τους έδωσε και την ευκαιρία της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Δηλαδή, οι δικαιολογίες έχουν τελειώσει. Δεν είναι χειμώνας, δεν είναι κατακαλόκαιρο, να πουν ότι δεν έχουν δουλέψει.

Έχει τελειώσει σχεδόν η σεζόν, εμείς ήμασταν όσο πιο καλόπιστοι μπορούσαμε απέναντί τους και παρ’ αυτά κανείς δεν έχει ανταποκριθεί. Ως εκ τούτου, για να φανούμε και συνεπέστατοι απέναντι στους ανθρώπους που ήρθαν και τίμησαν δείχνοντας εμπιστοσύνη και υπογράφοντας συμβόλαια μαζί μας, εμείς θα προβούμε άμεσα στην εκτέλεση των πρωτοκόλλων αυτών».

Σημειώνεται ότι πρόκειται γύρω στις 40 περιπτώσεις. Αυτοί οι οποίοι υπήρξαν συνεπείς και έχουν υπογράψει την ανανέωση των συμβολαίων, όπως λέει ο κ. Μουτάφης, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα, έχουν ρητά εξαιρεθεί από αυτή τη διαδικασία. Επίσης, αυτοί που ήταν εκπρόθεσμοι αλλά ήρθαν και πλήρωσαν, έχουν ήδη απαλλαγεί από την έκδοση και έχουν υπογράψει και μισθωτήρια. Αυτοί που έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους είναι γύρω στους 80.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο ίδιος, αυτή η διαδικασία των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής γίνεται για τους καταστηματάρχες που δεν έδειξαν «κανένα σημείο ζωής» στο Δήμο και δεν έδειξαν καμία πρόθεση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που είχαν.

Όσο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, είναι η εξής: Το πρωτόκολλο επιδίδεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Όταν γίνει αυτό, υπάρχει μία προθεσμία τριάντα ημερών μέσα στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβούν σε όλα τα ένδικα μέσα.

Ωστόσο, η προθεσμία αυτή, δεν κωλύει το Δήμο να εκτελέσει το πρωτόκολλο. Δηλαδή, αν θέλει μπορεί να προχωρήσει και η πρόθεσή τους είναι να μην καθυστερήσουν πολύ. Μόλις τελειώσουν το διαδικαστικό θέμα της ανάθεσης σε δικαστικούς επιμελητές της διαδικασίας της έξωσης, πιστεύουν ότι μέσα σε έναν με δύο μήνες θα έχει τελειώσει το θέμα.

«Δηλαδή, δεν βγήκαν τα πρωτόκολλα απλά για να μείνουν . Αυτά, άπαξ και εκδοθούν ή θα εκτελεστούν ή θα σταματήσουν δικαστικά. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, η έκδοση των πρωτοκόλλων να μείνει εκεί και να τ’ αφήσουμε έτσι», διεμήνυσε ο εντεταλμένος.
Σημειώνεται ότι αυτή η διαδικασία αφορά σε όλα τα ακίνητα του Δήμου, ωστόσο επικεντρώνονται στη Νέα Αγορά αφού στα περισσότερα ακίνητα του Δήμου σε όλο το νησί οι μισθωτές ήρθαν και υπέγραψαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν υπέγραψαν επειδή όντως υπήρχε αδυναμία.

«Δεν μπορούμε να είμαστε μεγαλόψυχοι»
Ο κ. Μουτάφης δεν παρέλειψε, ακόμη, να σχολιάσει ότι η κίνηση που έχει η Νέα Αγορά καθιστά και λίγο αδικαιολόγητο το να μην έρχονται και να πληρώνουν τα μισθώματά τους οι καταστηματάρχες. Ήταν, όμως, κατηγορηματικός λέγοντας ότι παρά τις δυσκολίες, κυρίως οικονομικές, που τους αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. «Με τα οικονομικά του Δήμου δεν μπορούμε να είμαστε, ούτε γενναιόδωροι ούτε μεγαλόψυχοι. Είναι θέματα που ανάγονται στο Δημόσιο συμφέρον και είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε σκληροί», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι η μόνη περίπτωση στην οποία επιτρέπεται προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά τη διαδικασία της έκδοσης πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής, είναι μόνο η περίπτωση που ισχυρίζεσαι ότι είσαι κύριος του ακινήτου και σύμφωνα με την εμπειρία του, οι αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι πάγιες σ’ αυτά τα θέματα.

Μάλιστα, θύμισε ότι από την αρχή είχαν πει ότι θα κάνουν ό,τι πιο άρτιο τεχνικά και νομικά για το Δήμο, και εννοούσαν ακριβώς αυτό: Ότι θα ακολουθούσαν μία διαδικασία η οποία μπορεί να είναι μεν χρονοβόρα αλλά, κατά την κρίση τους, ήταν η πιο αποτελεσματική και η πιο ασφαλής για την προάσπιση της περιουσίας του Δήμου.

Ο κ. Μουτάφης σημείωσε ακόμη ότι δεν προέκυψε ανησυχία για μερίδα καταστηματαρχών σχετικά με το τι θα γίνει με τα μαγαζιά τους και με δεδομένο ότι τα καταστήματα αυτά θεωρούνται χρυσωρυχεία, το αποδίδουν στο ότι προφανώς ίσως και να πίστευαν ότι κάποια στιγμή η διαδικασία θα σταματούσε και μέχρι τελευταία στιγμή ότι η Δημοτική Αρχή μπλόφαρε και δεν θα προχωρούσε, ενώ ένας λόγος μπορεί να είναι και η οικονομική αδυναμία.

Το τελευταίο, όμως, θεωρούν ότι δύσκολα ευσταθεί αφού εκτός από περιπτώσεις των 180 και 200 χιλιάδων ευρώ που μπορεί να ισχύει, για 20-30 χιλιάδες ευρώ τα ποσά βγαίνουν και θα πίστευε κανείς ότι το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να διασφαλίσει ένας επιχειρηματίας είναι η κατοχή του ακινήτου μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται.

Κλείνοντας, ο εντεταλμένος θέλησε να τονίσει, επίσης, ότι δεν είναι θέμα προσωπικής αντιπαράθεσης ούτε της κατάστασης που επικρατεί στη Νέα Αγορά αλλά εκείνο που τον αφορά πρωτίστως είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι αυτή τη στιγμή που είναι μέσα σε δημοτικά ακίνητα, «χωρίς συμβόλαια, χωρίς όρους, χωρίς κανόνες, χωρίς να μπορεί ο Δήμος μία τεράστιας αξίας περιουσίας να την έχει, τουλάχιστον νομικά, τακτοποιημένη».
«Αυτό που είναι το πρώτιστο μέλημά μας είναι να γνωρίζουμε ποιοι είναι μέσα στα καταστήματα και με συμβόλαια που θα έχουν όρους που θα προασπίζουν τα δικαιώματα που έχουμε ως Δήμος», κατέληξε.

Για το Ιαλύσιο
Ερωτηθείς σχετικά με την αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων, θέμα που είναι της αρμοδιότητάς του, ο κ. Μουτάφης αναφέρθηκε στο «Ιαλύσιο» λέγοντας ότι η προκήρυξη αναμένεται να βγει «στον αέρα» μέσα στον Σεπτέμβριο αφού η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα, περιμένουν να συνεδριάσει η Επιτροπή εκτίμησης της αξίας των δημοτικών ακινήτων, να βγάλει πόσο είναι το αντικειμενικό μίσθωμα και με βάση αυτού να διαμορφωθεί η τιμή πρώτης προσφοράς και από εκεί και μετά να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση των όρων.

Προφανώς, όπως είπε, είναι υπό μελέτη αφού πρόκειται για ένα ακίνητο που πέραν της αντικειμενικής αξίας έχει και μία τεράστια εμπορική αξία που θα πρέπει να προσδιοριστεί και γι’ αυτό η Επιτροπή κάνει σοβαρή μελέτη πάνω σ’ αυτό γιατί είναι και το βασικότερο αντικείμενο των όρων της σύμβασης.
Δηλαδή, το ποσό της πρώτης προσφοράς θα επηρεάσει όλη την πορεία του διαγωνισμού.

Μάλιστα, είπε ότι, για το Ιαλύσιο», έχει δείξει ενδιαφέρον η αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου της Ρόδου, επιχειρηματίες που δείχνουν ότι έχουν τη διάθεση, την εμπειρία και τους πόρους όχι να μάθουν πάνω στο ακίνητο αυτό αλλά να έρθουν να το αξιοποιήσουν όπως ξέρουν και κάνουν ήδη σε πετυχημένες επιχειρήσεις που έχουν, κάτι που τους χαροποιεί.

Διαβάστε ακόμη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών