Τα γιαπράκια της Σαλάκου σε γαστρονομική εκδήλωση του Slow Food στην Αθήνα
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1076 ΦΟΡΕΣ
Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Slow food, Convinium of Attica-Συμπόσιο Αττικής μία μοναδική γαστρονομική βραδιά αφιερωμένη στα Γιαπράκια της Σαλάκου και στη Ροδίτικη κουζίνα.
Το Slow Food είναι ένα Διεθνές «οικο-γαστρονομικό» κίνημα το οποίο εξαπλώνεται σε 50 χώρες και αριθμεί 80.000 μέλη. Οποιαδήποτε δράση, σε οποιαδήποτε χώρα κοινοποιείται σε όλο το παγκόσμιο δίκτυο. Ως εκ τούτου αποτελεί μεγάλη προβολή της γαστρονομίας μας κάθε φορά που γίνεται τέτοιου είδους εκδήλωση, η οποία αφορά την τοπική μας κουζίνα αλλά και τα τοπικά μας προϊόντα. Σε ένα αναγνωρισμένο εστιατόριο της Γλυφάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαλάκου το Σπήλαιο, μας πρόσφερε ένα υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι.
Αυγουστιάτικες θύμησες ξεπηδούσαν από τα πιάτα που ετοίμασαν οι κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου το Σπήλαιο με περισσή φροντίδα και μεράκι. Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, μέλη και φίλοι του Slow Food, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα διάσημα Γιαπράκια καθώς και συνταγές από την τοπική κουζίνα και παράδοση της Ρόδου, όπως κατσικάκι με ρεβύθια, ρεβυθοκεφτέδες, φακόρυζο, όρνιθα με λουκουμάκι κ.α. Οι γεύσεις έδεσαν αρμονικά με τα εκλεκτά κρασιά που πρόσφερε η Οινοποιΐα Καΐρ.
Απαραίτητα στο τραπέζι, το Σαλακενό ψωμί και τα μελεκούνια από το φούρνο της κυρίας Μαρίας στη Σάλακο. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς μάθαμε από τις κυρίες της Σαλάκου τα μυστικά της προετοιμασίας και της παρασκευής των ξεχωριστών και πεντανόστιμων εδεσμάτων. Ήταν μία βραδιά ξεχωριστή στην οποία αναδείχθηκε ο γαστρονομικός πλούτος της Ρόδου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη δημοσιογράφο γεύσης και συγγραφέα κ. Νίκη Μηταρέα η οποία στηρίζει την προβολή της τοπικής μας γαστρονομίας και ιδιαιτέρως στον κοσμήτορα του Slow food, Convinium of Attica, κ. Γρηγόρη Χριστοδούλου ο οποίος είναι λάτρης της Ρόδου την οποία και επισκέπτεται ανελλιπώς κάθε χρόνο και έχει αναδείξει επανειλημμένα τη Δωδεκανησιακή γαστρονομία μέσα από εκδηλώσεις του Slow Food.