Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1115 ΦΟΡΕΣ

> Βασιλόπιττα

Φτιάχνουμε μισή δόση ζύμης ζαχαρένων κουλουριών (βλ. παρακάτω συνταγή).
Την κάνουμε όμως πιο μαλακή, προσθέτοντας περισσότερο νερό.

Την στρώνουμε με το χέρι σε βουτυρωμένο ταψί. Βάζουμε το καθιερωμένο φλουρί. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε ν" ανεβεί.

Την αλείφουμε με αυγό και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Παλιά, εκτός από την βασιλόπιττα στο ταψί, συνήθιζαν ν" ανοίγουν τη ζύμη φύλλο σε πάχος ένα δάκτυλο περίπου.

Μ" ένα ειδικό τυπάρι σε σχήμα ρόμβου, πού είχε σκαλισμένο το δικέφαλο αετό, τύπωναν τη ζύμη και την έκοβαν γύρω - γύρω με μαχαίρι.

΄Εφτιαχναν τόσα κομμάτια, όσα τα μέλη της οικογένειας και επί πλέον του Χριστού, της Παναγίας, του φτωχού και του σπιτιού. Σ' ένα απ’ αυτά έβαζαν το φλουρί. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά μοίραζαν τα κομμάτια.

"Αν το φλουρί έπεφτε στο κομμάτι του Χριστού ή της Παναγίας, το 'στελναν στην εκκλησία. Αν έπεφτε στο κομμάτι του φτωχού, το "διναν στον πρώτο φτωχό, πού χτυπούσε την πόρτα τους. ΄Ιδια κομμάτια έκοβαν και στην βασιλόπιττα στο ταψί, όπως κάνουμε και σήμερα.

> Κουλούρια ζαχαρένα

• 4 κιλά αλεύρι μαλακό
• 700 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
• 600 γραμμάρια καλό μαγειρικό λίπος (προτιμότερο φυτίνη)
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 850 γραμμάρια ζάχαρη
• 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
• 1 κουταλιά κανέλα
• 15 γαρίφαλα, 1 μοσχοκάρυδο
• 1 φακελάκι μαστίχα
• 1 κουταλιά σόδα
• 1 ποτηράκι κονιάκ
• ανθόνερο

Φτιάχνουμε από το προηγούμενο βράδυ ζυμάρι με προζύμι χρησιμοποιώντας το ένα κιλό από το αλεύρι. Την επόμενη μέρα, λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι και το ρίχνουμε όσο είναι χλιαρό στα τρία κιλά αλεύρι που μας έχουν μείνει και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά χοντροκοπανισμένα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε στη μέση από το αλεύρι μία λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι. Ραντίζουμε τη ζύμη με ανθόνερο και αρχίζουμε το ζύμωμα.

Ζυμώνουμε για μία περίπου ώρα και δέκα λεπτά πριν τελειώσουμε διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στη ζύμη μας συνεχίζοντας πάντα το ζύμωμα. Όταν τελειώσουμε βάζουμε τη λεκάνη με τη ζύμη σε μια ζεστή γωνιά και τη σκεπάζουμε καλά.

Την αφήνουμε έτσι για 12 περίπου ώρες για να φουσκώσει. Στη συνέχεια κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, τα δουλεύουμε καλά με τα δάκτυλα και τα πλάθουμε σαν κορδόνια. Τα αφήνουμε έτσι για λίγο και μετά τα ξαναπλάθουμε και τα κάνουμε κουλούρια.

Τοποθετούμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες ή ταψιά και τα βάζουμε σταυρωτά το ένα πάνω στο άλλο. Τα σκεπάζουμε όλα μαζί καλά με κουβέρτες και τα αφήνουμε έτσι για έξι εφτά ώρες. Για να καταλάβουμε αν τα κουλούρια έχουν ανέβει δοκιμάζουμε να ανοίξουμε ένα.

Αν έχει ίνες και έχει ελαφρύνει τότε είναι έτοιμα. Τα αλείφουμε με κρόκους αυγών ελαφρά χτυπημένους σε λίγο νερό και μία σταγόνα λάδι. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Σημείωση: Μπορούμε να κρατήσουμε φρέσκα και τραγανά τα κουλούρια για πολύ καιρό αν τα φυλάξουμε σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς.

* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές