Προτάσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καρπάθου - Κάσου

Προτάσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καρπάθου - Κάσου

Προτάσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καρπάθου - Κάσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 655 ΦΟΡΕΣ

Η αναφορά που ακολουθεί από τον πρώην Έπαρχο Καρπάθου - Κάσου κ. Μιχάλη Ερωτόκριτο, θα μπορούσε να αποτελέσει μία ανοικτή επιστολή προς τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό.

Με αφορμή την πρόσφατη ταλαιπωρία που υπέστησαν οι επιβάτες του Ο/Γ <<Βιτσέντζος Κορνάρος>>, με πολυήμερα και όχι πολύωρα ταξίδια,θα ήθελα να διατυπώσω μερικές προτάσεις που αφορούν το ακανθώδες για τα νησιά της περιοχής μας, Κάρπαθο και Κάσο, συγκοινωνιακό πρόβλημα που δυστυχώς δεν λύθηκε ειδικά για την Κάσο με την κατασκευή του νέου λιμανιού της.

Είναι απαράδεκτο στη σημερινή εποχή ο κάτοικος των νησιών αυτών να θέλει πάνω από 24 ώρες για να μεταβεί και άλλες τόσες για να επιστρέψει από το Κέντρο με πλοία που η ταχύτητά τους δεν υπερβαίνει τα 14 μίλια αλλά κυρίως με πλοία μή αξιόπλοα που η χρησιμοποίησή τους δεν εμπνέει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στους επιβάτες.

Η αναβάθμιση των παρεχόμενων ακτοπλοικών υπηρεσιών θα μπορούσε να γίνει με την δρομολόγηση πλοίων Α΄κατηγορίας,με την κατάργηση του υπάρχοντος και τη δημιουργία νέου επιδοτούμενου δρομολογίου, που σίγουρα θα αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της Καρπάθου και της Κάσου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με απόφασή της προχωρά στη δημιουργία υδατοδρομίων σε νησιά της Περιφέρειας μεταξύ αυτών και στην Κάσο και Κάρπαθο. Καλή αυτή η πρωτοβουλία γιατί σίγουρα θα εξυπηρετήσει τις συγκοινωνιακές ανάγκες των κατοίκων κυρίως των μικρών νησιών που στερούνται αεροδρομίων. Για τα νησιά όμως που διαθέτουν αεροδρόμια προτιμότερο θα ήταν να γίνει αναβάθμιση των υπαρχουσών ελλειμματικών και ανεπαρκών συγκοινωνιών καθώς επίσης και η αύξηση της συχνότητας των αεροπορικών δρομολογίων.

Παράλληλα τα αεροπορικά επιδοτούμενα δρομολόγια δεν συνδέουν Κάρπαθο και Κάσο με το εμπορικό,εκπαιδευτικό και υγειονομικό κέντρο της Κρήτης, το Ηράκλειο.

Κατά την εποχή που διετέλεσα Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου πετύχαμε για μια συγκεκριμένη περίοδο την αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με το Ηράκλειο μέσω Καρπάθου και Κάσου αλλά η προσπάθεια αυτή δεν είχε συνέχεια για τεχνικούς λόγους που επικαλέστηκε η εταιρεία.

Πρέπει επιτέλους να θεσπιστεί το μεταφορικό ισοδύναμο,γιατί ο ναύλος που απαιτείται για την μετακίνηση επιβατών και μεταφορά οχημάτων με πλοία,ειναι πολλαπλάσιος των αποστάσεων που διανύουν και πρέπει να εξισωθεί με αυτόν των χερσαίων μετακινήσεων.Και όλα αυτά στο πλαίσιο της νησιωτικότητας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αλλά παραμένει μέχρι σήμερα γράμμα κενού περιεχομένου.

Εν κατακλείδι λοιπόν προτείνεται:
α) αναβάθμιση των θαλασσίων συγκοινωνιών με νέα πλοία αξιόπλοα και ασφαλή Α΄κατηγορίας, διατήρηση των τοπικών επιδοτούμενων γραμμών (Κάρπαθος-Κάσος) και δημιουργία νέου επιδοτούμενου δρομολογίου Ηράκλειο-Κάσο-Κάρπαθο-Ρόδο με αυξημένη συχνότητα και με άμεση ανταπόκριση από το Κέντρο μέσω Ηρακλείου και Ρόδου με την ίδια εταιρεία ή κοινοπραξία εταιρειών.

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί κατά πολύ η διάρκεια του ταξιδιού ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί η ποιότητα του.

β) κατασκευή υδατοδρομίων στα νησιά που στερούνται αεροδρομίων και σύνδεση των νησιών που διαθέτουν αεροδρόμια με τα αστικά κέντρα μέσω των επιδοτούμενων αεροπορικών δρομολογίων όπως Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Ηράκλειο και Αθήνα-Κάρπαθος-Κάσος.

γ) θέσπιση μεταφορικού ισοδύναμου

Αυτά πρέπει κατά την άποψη μου να επιδιώξουν οι Τ.Α των δύο βαθμών της περιοχής μας όσον αφορά τη βελτίωση των συγκοινωνιών γενικότερα και ειδικότερα.

Είναι αυτονόητο ό,τι για την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω είναι απαραίτητη η κεντρική πολιτική βούληση και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να ασκηθούν οι πιέσεις.

Μιχάλης Ερωτόκριτος
π. Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου

Διαβάστε ακόμη

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου

Γίλλες: Το παλιό έθιμο που γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο Απέρι της Καρπάθου

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και στην Κάρπαθο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου (φωτογραφίες)