Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3217 ΦΟΡΕΣ
> Κουνιά (Κόλλυβα)
• 1 /2 κιλά σιτάρι,
• 1 /4 του κιλού σησάμι
• 2 φλυτζάνια ζάχαρη,
• λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα,
• μερικά κούνια (σπυριά) ρόδι,
• σταφίδες,
• δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο,
• 2-3 κουταλιές αλεύρι, ελαφρά καβουρδισμένο.
Μουσκεύουμε από το βράδυ το σιτάρι. Την άλλη μέρα το πρωί το βράζουμε, ώσπου να ψηθεί καλά. Το σουρώνουμε και το απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα, για να στεγνώσει λίγο. Καβουρδίζουμε και κοπανίζουμε το σησάμι. Ανακατεύουμε σε λεκάνη το σιτάρι, το καβουρδισμένο αλεύρι, το μισό από το σησάμι, μερικές σταφίδες, λίγο ρόδι και τον μαϊντανό ή τον δυόσμο. Γεμίζουμε μ' αυτά καλά ένα μεγάλο πιάτο ή πιατέλα.
Το στρώνουμε με την παλάμη μας. Ρίχνουμε σταυρωτά το υπόλοιπο σησάμι και το στρώνουμε πάλι, για να σκεπαστεί όλο το σιτάρι. Από πάνω το σκεπάζουμε με ζάχαρη άχνη, πού την ισιώνουμε με μια λαδόκολλα. Το στολίζουμε, κάνοντας ένα σταυρό με σταφίδες ή με σησάμι καβουρδισμένο. Επίσης κάνουμε διάφορα σχέδια με τα αμύγδαλα ή με τα ειδικά ασημένια κουφετάκια.
Τα κούνια έκτος από τα μνημόσυνα τα φτιάχνουμε και τα ψυχοσάββατα, για να μνημονέψουμε όλους τους νεκρούς μας. Τα κόλλυβα του ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής τα λέμε χρυσό κουνί.
> τηγανίτες
•Αλεύρι, νερό, λίγο λάδι, αλάτι
Φτιάχνουμε μια μαλακιά ζύμη την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε με το κουλουριόξυλο σε μέγεθος μικρού πιάτου του φρούτου και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ζεστό λάδι.
Τις τρυπούμε με το πιρούνι σε μερικά σημεία όταν ψηθούν από την μια μεριά, γυρίζουμε και από την άλλη. Σερβίρουμε ζεστές με μέλι ή ζάχαρη και κανέλα .Είναι πολύ πιο νόστιμες όταν η ζύμη είναι από σιταρένιο αλεύρι .
Σημείωοη: Τις τηγανίτες τις κάνουμε στους αρραβώνες. Τις παίρνει η νύφη και τις πάει στο γαμπρό.
* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.