Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3217 ΦΟΡΕΣ

> Κουνιά (Κόλλυβα)

• 1 /2 κιλά σιτάρι,
• 1 /4 του κιλού σησάμι
• 2 φλυτζάνια ζάχαρη,
• λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα,
• μερικά κούνια (σπυριά) ρόδι,
• σταφίδες,
• δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο,
• 2-3 κουταλιές αλεύρι, ελαφρά καβουρδισμένο.



Μουσκεύουμε από το βράδυ το σιτάρι. Την άλλη μέρα το πρωί το βράζουμε, ώσπου να ψηθεί καλά. Το σουρώνουμε και το απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα, για να στεγνώσει λίγο. Καβουρδίζουμε και κοπανίζουμε το σησάμι. Ανακατεύουμε σε λεκάνη το σιτάρι, το καβουρδισμένο αλεύρι, το μισό από το σησάμι, μερικές σταφίδες, λίγο ρόδι και τον μαϊντανό ή τον δυόσμο. Γεμίζουμε μ' αυτά καλά ένα μεγάλο πιάτο ή πιατέλα.

Το στρώνουμε με την παλάμη μας. Ρίχνουμε σταυρωτά το υπόλοιπο σησάμι και το στρώνουμε πάλι, για να σκεπαστεί όλο το σιτάρι. Από πάνω το σκεπάζουμε με ζάχαρη άχνη, πού την ισιώνουμε με μια λαδόκολλα. Το στολίζουμε, κάνοντας ένα σταυρό με σταφίδες ή με σησάμι καβουρδισμένο. Επίσης κάνουμε διάφορα σχέδια με τα αμύγδαλα ή με τα ειδικά ασημένια κουφετάκια.

Τα κούνια έκτος από τα μνημόσυνα τα φτιάχνουμε και τα ψυχοσάββατα, για να μνημονέψουμε όλους τους νεκρούς μας. Τα κόλλυβα του ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής τα λέμε χρυσό κουνί.


> τηγανίτες
•Αλεύρι, νερό, λίγο λάδι, αλάτι

Φτιάχνουμε μια μαλακιά ζύμη την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε με το κουλουριόξυλο σε μέγεθος μικρού πιάτου του φρούτου και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ζεστό λάδι.

Τις τρυπούμε με το πιρούνι σε μερικά σημεία όταν ψηθούν από την μια μεριά, γυρίζουμε και από την άλλη. Σερβίρουμε ζεστές με μέλι ή ζάχαρη και κανέλα .Είναι πολύ πιο νόστιμες όταν η ζύμη είναι από σιταρένιο αλεύρι .
Σημείωοη: Τις τηγανίτες τις κάνουμε στους αρραβώνες. Τις παίρνει η νύφη και τις πάει στο γαμπρό.

* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές