Αναδείχθηκε η γαστρονομία  των νησιών του Αιγαίου

Την ικανοποίησή του για τη διάκριση που απέσπασε η λέσχη αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων στο 10ο διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξέφρασε ο πρόεδρός της Νίκος Χριστοφόρου, τονίζοντας ότι ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αναδείχτηκε η τοπική γαστρονομία.

Ειδικότερα με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης παρουσία και του αντιπροέδρου της λέσχης Επαμεινώνδα Τσίντζου, υπογράμμισε ότι η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου είναι ένα σημαντικό γεγονός καθώς οι συμμετοχές ήταν πολλές και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Σημειώνεται ότι η λέσχη αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό που διεξήχθη στο πλαίσιο της έκθεσης Detrop στη Θεσσαλονίκη, ενώ και το 2015 που επίσης συμμετείχε είχε αποσπάσει το αργυρό μετάλλιο.

«Στο διαγωνισμό που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια πήραν μέρος 18 χώρες. Η λέσχη μας κατάφερε και πήρε το χάλκινο μετάλλιο και στην ουσία τη δεύτερη θέση καθώς οι κριτές δεν έδωσαν χρυσό μετάλλιο γιατί τα standards ήταν πολύ υψηλά» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «θα μπορούσαμε να τα πηγαίναμε και καλύτερα αλλά είχαμε μία ατυχία… Την ώρα που τα παιδιά διαγωνίζονταν είχαμε διακοπή ρεύματος και είχαμε ένα θέμα με το… φούρνο».

 

 

Μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το χάλκινο μετάλλιο το οποίο ουσιαστικά αντιστοιχούσε στη δεύτερη θέση, αφού δε δόθηκε χρυσό, λέγοντα τα εξής: «είμαστε πάντως ευχαριστημένοι γιατί το χάλκινο μετάλλιο δεν είναι λίγο πράγμα σε ένα διαγωνισμό με 18 χώρες. Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι ότι μπορέσαμε και πάλι να προωθήσουμε τα τοπικά μας προϊόντα να δείξουμε την τοπική μας γαστρονομία και αναφέραμε ότι είμαστε η γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, δίνοντας το παρών και σαν τουριστικός προορισμός».

Σε ερώτηση για το τι παρουσιάστηκε στο διαγωνισμό ο κ. Χριστοφόρου απάντησε τα εξής: «το μενού ήταν ένα ρίκι με δύο υφές, αρωματισμένο με μαντζουράνα και γιδοτύρι, δώσαμε μία κακαβιά με ζαφορά Αστυπάλαιας και φτιάξαμε και μία ωραία σαλάτα με τοπικά προϊόντα».

Σημειώνεται ότι την ομάδα που πήρε μέρος στο διαγωνισμό αποτελούσαν ο Άκης Αμυράς, ο Δανιήλ Παπατριανταφύλλου και ο Αντρέας Νικολόπουλος.

«Τα παιδιά τα πήγαν πολύ καλά, και σε έναν τέτοιο διαγωνισμό που οι κριτές είναι παγκοσμίου εμβέλειας και ελέγχεται από την παγκόσμια ομοσπονδία αρχιμαγείρων είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια και για το λόγο αυτό δεν είχαμε χρυσό μετάλλιο.

Η Κύπρος πήρε αργυρό μετάλλιο, εμείς πήραμε το χάλκινο η Ταιβάν επίσης χάλκινο αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες ήταν αξιόλογες. Η ομάδα της Κύπρου μάλιστα αποτελείται από άτομα που είναι πολλά χρόνια μαζί και της αξίζουν συγχαρητήρια» είπε επίσης ο πρόεδρος της λέσχης ο οποίος τόνισε πως ήταν μία μεγάλη εμπειρία και μία καλή ευκαιρία για την προώθηση της τοπικής μας γαστρονομίας. «Η λέσχη μας είναι πάντα πρόθυμη να προσφέρει όταν της το ζητήσουν και σκοπός της είναι προωθήσει την τοπική κουζίνα και τα τοπικά μας προϊόντα» κατέληξε.

Ανακοίνωση περιφέρειας νοτίου Αιγαίου
«Στο εκθεσιακό «δίδυμο» Detrop - Oenos, που διοργανώθηκε  από την ΔΕΘ-Helexpo,  από τις 3 έως τις 6 Μαρτίου 2017,  στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετείχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019.

Η έκθεση Detrop, είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα στον κλάδο των τροφίμων και ποτών από το 1976 έως σήμερα, την οποία, μαζί με την παράλληλη έκθεση Oenos, επισκέφθηκαν φέτος εκατοντάδες προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες  από Αίγυπτο, Αμερική, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Ντουμπάι, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Σουηδία και από όλες τις Βαλκανικές χώρες. 

 

 

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας της, αλλά και με στόχο την αποτελεσματική προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η Περιφέρεια  συμμετείχε με έντεκα περίπτερα, που φιλοξένησαν τους παραγωγούς και τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα από τα νησιά της Ρόδου, της Σαντορίνης, της Σύρου, της Τήνου, της Νάξου και της Αστυπάλαιας.

Οι επισκέπτες πέραν των επιχειρηματικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν  στα σταντ των εκθετών, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εξαιρετικής ποιότητας, μοναδικά νησιώτικα προϊόντα .

Στη διάρκεια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε ο 10ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, με τη λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου- Κυκλάδων, να αποσπά το χάλκινο μετάλλιο στην ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία "Team of the year". Μέσα σε μεγάλο κλίμα ανταγωνισμού, αφού συμμετείχαν  18 χώρες  από όλο τον κόσμο, τα πιάτα της αιγαιακής κουζίνας έκλεψαν τις εντυπώσεις. Οι σεφ της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου- Κυκλάδων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό είναι οι κ.κ. Άκης Αμιράς, Δανιήλ Παπατριανταφύλλου και  Ανδρέας Νικολόπουλος.

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ήταν πολύ καλή και δυναμική η παρουσία της περιφέρειας στην έκθεση αυτή, συμμετείχαν παραγωγοί από νησιά της Περιφέρειας και υπήρξαν πολύ καλά και αποδοτικά αποτελέσματα από τους παραγωγούς μας. Η Περιφέρειά μας πια, σε κάθε έκθεση του είδους, γίνεται επίκεντρο ενδιαφέροντος, λόγω της μεγάλης διάκρισής της, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019. Είναι μεγάλη η χαρά μας και για την κατάκτηση  μιας ακόμα διάκρισης, στην παγκόσμια κατάταξη της γαστρονομίας. Ένας ακόμα τίτλος από τον 10ο Διεθνή Διαγωνισμός Μαγειρική Νοτίου Ευρώπης ήρθε στην Περιφέρειά μας και αυτό μας κάνει αισιόδοξους να συνεχίσουμε σ’ αυτό που έχουμε στόχο, δηλαδή να καταστήσουμε τα νησιά μας γαστρονομικό προορισμό στη συνείδηση των επισκεπτών. Το κέρδος θα είναι πολύ μεγάλο".

Ο πρόεδρος της λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ. Νίκος Χριστοφόρου δήλωσε: "Αρχικά, αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη στήριξη της και ελπίζουμε σε δύο χρόνια να πάμε καλύτερα. Αφήσαμε τις καλύτερες εντυπώσεις στον διαγωνισμό, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε πως αυτές οι συμμετοχές αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο το ρόλο μας ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019".