Το Κέντρο Πολιτισμού Κολοσσός Ρόδου και το Ίδρυμα Νιάρχου

Το Κέντρο Πολιτισμού Κολοσσός Ρόδου και το Ίδρυμα Νιάρχου

Το Κέντρο Πολιτισμού Κολοσσός Ρόδου και το Ίδρυμα Νιάρχου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 452 ΦΟΡΕΣ

Το υπό ίδρυση εμβληματικό Κέντρο Πολιτισμού του Κολοσσού Ρόδου, που θα έθετε στο επίκεντρο των Διεθνών πολιτισμικών διαδρομών την νήσο της Ρόδου, θα μπορούσε να είναι το επόμενο επίτευγμα του Ιδρύματος Νιάρχου, μετά το Κέντρο Πολιτισμού των Αθηνών (ΚΠΙΣΝ), που εγκαινίαστηκε στο Φαληρικό Δέλτα, με την λαμπρή τελετή παράδοσης του στο Ελληνικό Δημόσιο, την 23ην Φεβρουαρίου παρόντος έτους.

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην πρόσφατη ιστορία του τόπου, αποτελεί μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας.

Αγκαλιάζοντας με το βλέμμα το εντυπωσιακό αυτό έργο, ξαφνιάζεσαι γιατί έστω και για λίγο καταλαμβάνεσαι από κάποια αισιοδοξία, ευρισκόμενος έμπροσθεν ενός έργου με απρόσκοπτη εξέλιξη που ολοκληρώθηκε με πείσμα και συνέπεια, σε μια χώρα που όλα δείχνουν να βαλτώνουν, που θέλει κόπο για να κάνεις πράγματα.

Πέρα από την αξία που ενσωματώνεται στο χώρο του πολιτισμού, της γνώσης και της ίδιας της Αθήνας, το έργο αυτό έχει ένα βαθιά συναισθηματικά πρόσημο, καταδεινύοντας πως το επίτευγμα και ο στόχος δεν είναι έννοιες απαγορευμένες στην Ελλάδα της κρίσης, εμπεριέχοντας και τους κώδικες τιμής και υπερηφάνειας.

Το νέο κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που κυριαρχεί στο χώρο, είναι εντυπωσιακό μοντέρνο και άκρως λειτουργικό και δύναται να φιλοξενήσει και τις πλέον απαιτητικές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου.

Ένα νέο ξεκίνημα, επανίδρυσης για την Εθνική Βιβλιοθήκη, αποτελεί το κτήριο τριών επιπέδων που υποδέχθηκε τις υπάρχουσες λειτουργίες της και θα στεγάσει και ένα εξ’ ολοκλήρου νέο πρόγραμμα, με διευρυμένο φάσμα λειτουργιών ανοιχτό στο ευρύτερο κοινό.

Επίσης είναι ορόσημο και σηματοδοτεί την μετάβαση της, στην ψηφιακή εποχή της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, με πλουσιότερες δε συλλογές και άλλους όρους λειτουργίας, φιλοδοξεί να γίνει η σημαντικότερη βιβλιοθήκη στο κόσμο, σε ότι αφορά τον ελληνικό πολιτισμό και την πρόσληψή του διαχρονικά, καθώς και κέντρο μελέτης των ελληνικών σπουδών διεθνούς εμβέλειας.

Τον επισκέπτη τον περιμένει μια ακόμη έκπληξη, το Αναγνωστήριο με τους γυάλινους τοίχους του, για όσους ζητούν ένα ήσυχο χώρο για ανάγνωση και περισυλλογή.

Το πάρκο Σταύρος Νιάρχος, πολύτιμος πνεύμων πρασίνου, με τα 1450 δέντρα και τα δεκάδες φυτά του, ενδημικά της Μεσογείου, πλαισιώνει το όλον συγκρότημα, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβάθμιση του τοπικού οικοσυστήματος, με θετικές επιδράσεις στη βιοποικιλότητα. Ένα σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού, αποτελεί το τροφοδοτούμενο με θαλασσινό νερό, πολλαπλών χρήσεων κανάλι, το οποίο λειτουργεί και ως αποδέκτης ομβρίων υδάτων, εξασφαλίζοντας την αντιπλημμυρική προστασία του Κέντρου και των γειτονικών περιοχών.

Το πολυλειτουργικό αυτό συγκρότημα πολιτισμού, μάθησης και δημιουργικότητας και η αρτιότητα στην σχεδίαση και την εκτέλεση του, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενου σοβαρού προβληματισμού και ιδιαίτερης προσοχής, από τους τοπικούς θεσμούς της νήσου της Ρόδου, την Δημοτική Αρχή, την Ένωση Ξενοδόχων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τους Επιστημονικούς Συλλόγους και τους λοιπούς φορείς.

Ειδικότερα να εξετασθεί εάν η δραστηριότης και η συμβολή του Ιδρύματος Νιάρχου, μπορεί να αποτελέσει την Λυδία Λίθο, για την υλοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού Κολοσσός Ρόδου, που θα αποτελέσει το θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού των Ελληνιστικών χρόνων της νήσου, καθώς και κόμβο πολιτιστικής δημιουργικότητας, δια την εκτόξευση της αγαπημένης μας Ρόδου στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων, ως μοναδικός ποιοτικός τουριστικός προορισμός.

Δεν είμαι όμως ιδιαίτερα αισιόδοξος, δεδομένου ότι η σπουδή κάποιων συγκεκριμένων θεσμών και οργανωμένων ομάδων συμφερόντων, κατατείνει στην αποτροπή οιασδήποτε εξέλιξης θα μπορούσε να ενισχύσει την δυναμική της νήσου της Ρόδου, στον ανελέητο διεθνή τουριστικό ανταγωνισμό και την εξασφάλιση της αειφόρου ευημερίας της. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να προσπαθήσουμε και να επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση και συναίνεση, προς την κατεύθυνση της προκοπής και της προόδου.

Βασίλειος Νικ. Καλλικούνης

Διαβάστε ακόμη

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες