Ζητά να διαλευκανθούν οι συνθήκες εργατικού ατυχήματος στην Πάτμο

Την ανάγκη διεκδίκησης μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας αναδεικνύει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου με αφορμή το θάνατο 33χρονου οικοδόμου στην Πάτμο.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο ο εργάτης εργαζόταν σε συνεργείο οικοδόμων που έκτιζαν εκκλησία και σκοτώθηκε στις 19 Μάη «κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και απαιτεί να διαλευκανθούν οι συνθήκες ατυχήματος.

Το Εργατικό Κέντρο εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και υπογραμμίζει:
«Ήρθε στην Ελλάδα αναζητώντας “μια καλύτερη ζωή” και βρήκε το θάνατο.
167.000 εργάτες σκοτώνονται και 300.000 εργάτες σακατεύονται σε εργατικά “ατυχήματα” κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Όσο οι επιχειρήσεις λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος τα μέτρα ασφάλειας θα είναι ελλιπή και θα υπάρχουν ατυχήματα.

Η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών είναι μία πτυχή του θέματος. Έλλειψη που πατά πάνω στο νόμο του κέρδους που εξασφαλίζεται με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Στο Βόρειο Συγκρότημα, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι, υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας ουσιαστικά μόνο στην Κω με δύο υπάλληλους!!

Το ΚΕΠΕΚ, κέντρο πρόληψης επαγγελματικού κινδύνου, στο οποίο υπάγεται η περιοχή, χρόνια υποστελεχωμένο εδρεύει στον Πειραιά, ενώ οι διάφορες νομικές αλλαγές σε καμία περίπτωση δεν έγιναν για εξασφαλίσουν τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα.

Η ανασφάλιστη εργασία, που οργιάζει, είναι ο κανόνας είναι άλλη μια πτυχή του θέματος.
Και η τραγική αυτή αφήγηση θα συνεχίζεται εκτός αν την σταματήσουν οι ίδιοι οι εργάτες.
Οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης είναι τεράστιες αφού συνεχίζοντας την ίδια αντεργατική πολιτική θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την αρτιμέλεια των εργαζομένων.

Η διεκδίκηση για μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας, που θα αποτρέψουν στο μέλλον θύματα και τραυματισμούς από εργατικά ατυχήματα αφορά όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, είναι αναπόσπαστο στοιχείο των αγώνων που οργανώνει το ταξικό κίνημα για αναπλήρωση των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής οικογένειας.

Είναι δε περισσότερο από βέβαιο ότι τέτοια μέτρα δεν πρόκειται να έρθουν με την ανάπτυξη που συμφωνείται στις αξιολογήσεις της κυβέρνησης με την ΕΕ ή άλλους και χειροκροτούν ο ΣΕΒ και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το Εργατικό Κέντρο έχοντας τώρα την πληροφόρηση για το δυστύχημα απαιτεί:
Να διαλευκανθούν οι συνθήκες ατυχήματος.
Να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της χήρας και του παιδιού.
Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ.

Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ».