Ρόδος: Αναζητείται λύση για τις παραλίες του νησιού

Ρόδος: Αναζητείται λύση για  τις παραλίες του νησιού

Ρόδος: Αναζητείται λύση για τις παραλίες του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1424 ΦΟΡΕΣ

Στο τραπέζι πρόταση να μισθωθούν από το δήμο και να υπομισθωθούν στους ομπρελάδες

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής για το θέμα των παραλιών της ΕΤΑΔ, με φόντο το μείζον κοινωνικό θέμα που τείνει να δημιουργηθεί για δεκάδες οικογένειες συμπολιτών μας, και έτσι, όπως αποφασίστηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αύριο, Δευτέρα, έρχεται για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή εισήγηση η οποία βασίζεται ουσιαστικά στην πρόταση που κατέθεσε στον Δήμαρχο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μπροστά στο αδιέξοδο που φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί, μια και θεωρείται απίθανο να κάνει πίσω η Κεντρική Διοίκηση και εν προκειμένω η ΕΤΑΔ, αφού πρόκειται για ειλημμένες αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί κεντρικά, ο Δήμαρχος προσπαθεί να βρει μία φόρμουλα που να προστατεύει, τουλάχιστον για φέτος, τους μισθωτές των παραλιών αυτών που εμπορικά αποτελούν το “φιλέτο” του νησιού.

Ως γνωστόν, πρόσφατα είχε συνάντηση με τον κ. Σαντορινιό ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, του κατέθεσε την πρόταση να μισθώσει ο Δήμος τις παραλίες και στη συνέχεια να τις υπομισθώσει στους μέχρι τώρα δραστηριοποιούμενους εκεί.

Ο κ. Χατζηδιάκος, όμως, ευθύς εξ αρχής φάνηκε διστακτικός, όχι μόνο διότι απαιτείται να βρεθεί μία νομική φόρμουλα-η οποία πάντως, όπως δήλωσε προχθές, μπορεί να υπάρξει-αλλά κυρίως επειδή το τίμημα είναι μεγάλο και, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο Δήμος δεν έχει πλέον τέτοιες οικονομικές δυνατότητες.

Προχθές, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο κ. Χατζηδιάκος εμφανίστηκε ιδιαιτέρως προβληματισμένος για το θέμα, διαβεβαίωσε ότι θα το παλέψουν να βρεθεί μία διέξοδος και…ευχήθηκε να αλλάξει κάτι μέχρι να γίνουν οι διαγωνισμοί την εβδομάδα αυτή.

Την ίδια ώρα, ομπρελάδες, ιδιοκτήτες θαλασσίων σπορ και όλοι όσοι δραστηριοποιούνταν στο συγκεκριμένο κλάδο εδώ και χρόνια, βρίσκονται…στα κάγκελα καθώς βλέπουν να χάνουν τη δουλειά που είχαν επενδύσει για χρόνια και δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα αγωνιστούν για να τη διατηρήσουν.

Προχθές, λοιπόν, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή, με αρκετά θέματα στην ημερήσια διάταξη και πρώτο, βέβαια, αυτό των παραλιών. Στη συνεδρίαση μετείχαν, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σάββας Διακοσταματίου, Αγαπητός Πάλλας, Αντώνης Χατζηιωάννου και η κα Άννα Ζωάννου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για τις παραλίες κ. Βασίλης Ψυλλάκης καθώς και ο κ. Γιάννης Κορωναίος. Σημειώνεται ότι παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Πρόεδρος των ομπρελάδων της πόλης της Ρόδου κ. Λευτέρης Πάμπαλης.

Αφού τους ενημέρωσε ο Δήμαρχος και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής συμμερίστηκαν και εκείνοι τον προβληματισμό του, αποφασίστηκε να έρθει εισήγηση στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία να πάρει μέρος στο διαγωνισμό ο Δήμος και να πάρει εκείνος τις παραλίες, καταβάλλοντας ένα αντίτιμο που μπορεί να είναι γύρω στα 300 χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα, οι δραστηριοποιούμενοι σ’ αυτές θα κληθούν να καταβάλουν στο Δήμο το τίμημα της πρώτης δόσης ώστε να τον βοηθήσουν και στη συνέχεια εκείνος να τους υπομισθώσει τις παραλίες.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει κάτι τέτοιο αφού, πέραν του υπέρογκου ποσού που απαιτείται, κωλύματα μπορεί να προκύψουν από πολλές πλευρές ενώ όλα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει η ΕΤΑΔ.

Μία άλλη πρόταση που κατατέθηκε στην Επιτροπή, από τον κ. Ψυλλάκη, είναι να σταλεί μία επιστολή προς την ΕΤΑΔ, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία η Δημοτική Αρχή να της προτείνει να εισπράξει μεν τα χρήματα-καταβάλλοντας στο Δήμο τα χρήματα μόνο για τη συντήρηση των παραλιών-αλλά να μην αγγίξει τους δραστηριοποιούμενους για φέτος προκειμένου να μη δημιουργηθεί αναστάτωση στο νησί αλλά και κακή εικόνα στους επισκέπτες μας, και από του χρόνου να γίνει η διαδικασία από νωρίς.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩ
Έντονη αντίδραση του Δήμου Κω, σε επίπεδο ΚΕΔΕ αλλά και προς την κυβέρνηση για το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση των παραλιών. Ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης επισημαίνει ότι το περιεχόμενο της ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών καταργεί την αυτοδιοίκηση και την μετατρέπει σε ετεροδιοίκηση.Το προηγούμενο διάστημα ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης έθεσε μια σειρά ζητημάτων στο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ.Πατούλη ενώ κατέθεσε και αναλυτικό υπόμνημα στους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

“Το περιεχόμενο της ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών καταργεί την αυτοδιοίκηση και την μετατρέπει σε ετεροδιοίκηση”

Ο Δήμος Κω αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε Τιγκάκι και Μαρμάρι με την απαγόρευση τοποθέτησης και ανάπτυξης ομπρελο-καθισμάτων από την ΚΥΑ που χρησιμοποιεί ως νομιμοποιητικό επιχείρημα την προστασία της περιοχής της Αλυκής. Ο Δήμος Κω ζητά την ανάκληση της συγκεκριμένης διάταξης για το Τιγκάκι και το Μαρμάρι, που δεν έχουν καμία σχέση με την παρόχθια περιοχή της Αλυκής.

Παράλληλα ο Δήμος Κω θεωρεί ότι το αντάλλαγμα για την χρήση των παραλιών είναι δυσβάσταχτο για τους επιχειρηματίες από τη στιγμή μάλιστα που το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Δωδεκανήσου (Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου) επιβάλλει στο Δήμο Κω να παραμείνουν οι τιμές στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο πριν μάλιστα ληφθεί η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Ο Δήμος Κω θεωρεί επίσης η αρχική εφάπαξ καταβολή του ποσού για την παραχώρηση των παραλιών, που προβλέπεται από την ΚΥΑ, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους επιχειρηματίες, αφού στην αρχή της τουριστικής περιόδου καλούνται ουσιαστικά να προκαταβάλουν ολόκληρο το τίμημα.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης “Στοιχειώδης σεβασμός στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων επιβάλλει να έχουν οι ίδιοι οι Δήμοι το δικαίωμα να καθορίζουν τον αριθμό των δόσεων προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα που αναλογούν στο δικό τους μερίδιο από το μίσθωμα αλλά και να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες.”

Διαβάστε ακόμη

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια