Ζυμαρικά από τη Γη της Κατταβιάς

Ζυμαρικά από τη Γη της Κατταβιάς

Ζυμαρικά από τη Γη της Κατταβιάς

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3594 ΦΟΡΕΣ

Με ξεχωριστό μεράκι και παραδοσιακή μέθοδο

Στο μακρινό χωριό της Κατταβιάς, σε ένα μικρό οικογενειακό εργαστήριο, παρασκευάζονται εδώ και περίπου ένα χρόνο, παραδοσιακά ζυμαρικά φυσικής αποξήρανσης, με πολύ μεράκι και αγάπη, με την ονομασία "Γης Κατταβιάς".


Ο Γιάννης Πιννής και η σύζυγός του Ραμόνα Hlucha, πήραν πριν περίπου δύο χρόνια την απόφαση, να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δημιουργώντας μάλιστα την πρώτη οικοτεχνία στα Δωδεκάνησα. Οι δύο τους, μίλησαν στην "Ροδιακή" για την προσπάθεια που έχουν κάνει δημιουργώντας κάτι παραδοσιακό και ταυτόχρονα ξεχωριστό, με σεβασμό στην παράδοση και την ποιότητα.


Αξιοποιώντας τη δική τους παραγωγή σιταριού, επιλέγοντας μόνο ντόπια προϊόντα, ο Γιάννης και η Ραμόνα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα, τα οποία επεξεργάζονται στον παραδοσιακό πετρόμυλο της οικοτεχνίας τους.

Διάφορα ζυμαρικά, τραχανάς και πλιγούρι, δημιουργούνται απο το σιτάρι που παράγει ο κ. Πιννής, παράγοντας το δικό τους αλεύρι και έπειτα τα προϊόντα προς πώληση. Κουλουρία Κατταβιάς, χυλοπίτες, βίδες (κανονικές και ολικής), κριθαράκι (κανονικό και ολικής), πλιγούρι, τραχανάς (γλυκός και ξινός) και χόντρος είναι τα προϊόντα που παράγονται απο τη "Γης Κατταβιάς", ενώ σιγά- σιγά προστίθενται και άλλα προϊόντα όπως χυλοπιτάκια, ταλιατέλες, ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς, κουσκους λαχανικών κ.α.

Μάλιστα, η Ραμόνα, που έχει αναλάβει και τις προτάσεις για συνταγές τις οποίες αναρτά στη σελίδα της εταιρείας στο facebook, έχει αρχίσει τους δικούς της... πειραματισμούς φτιάχνοντας μακαρόνια με γεύση παντζάρι, σπανάκι κ.λπ. τα οποία θα διατεθούν και αυτά με τη σειρά τους στην αγορά.

Μάλιστα, για την παραγωγή τους συνεργάζονται μόνο με ντόπιους αγοράζοντας ντόπιο γάλα (Ροδογάλ) και αυγά απο την Προφύλια (Παπασάββας) για την παραγωγή της χυλοπίτας και του τραχανά, ενώ και τα λαχανικά τους τα αγοράζουν απο ντόπιους παραγωγούς. Όπως είναι αναμενόμενο, τα προϊόντα τους είναι ήπια μεταποιημένα, χωρίς να έχουν προστεθεί χρωστικές ουσίες κ.λπ., καθιστώντας τα έτσι πιο υγιεινά. Παράλληλα, τα προϊόντα είναι και ιδιαίτερα φρέσκα, αφού το σιτάρι που χρησιμοποιείται είναι φρέσκο, της ίδιας χρονιάς.


Οι δύο τους, όταν πριν απο περίπου δύο χρόνια πήραν τη μεγάλη απόφαση να δημιουργήσουν το δικό τους "brand", ξεκίνησαν τα τηλέφωνα και το διάβασμα ατελείωτες ώρες, ούτως ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν το στόχο τους. Μίλησαν με ιδιοκτήτες αντίστοιχων μικρών βιοτεχνιών στη χώρα μας, όπου τους συμβούλευαν για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουν, τι να προσέξουν, πώς να κινηθούν κ.λπ.

Ο κ. Γιάννης και η κ. Ραμόνα, δεν έχουν ακόμη και τώρα σταματήσει να διαβάζουν και να βρίσκουν νέα προϊόντα και καλύτερους τρόπους επεξεργασίας της ύλης τους. Μάλιστα τον πρώτο καιρό πραγματοποίησαν πολλά πειράματα μέχρι να πετύχουν το προϊόν όπως το ήθελαν, δίνοντας τα πρώτα σε γνωστούς και φίλους για να τους πουν και εκείνοι με τη σειρά τους τη γνώμη τους. Και σιγά- σιγά, πρόσθεταν και αφαιρούσαν υλικά και διόρθωναν τα προϊόντα τους, που ήδη τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται περιζήτητα απο τους συμπολίτες μας.


Γνωρίζοντας πως έχουν... μέλλον ακόμη προκειμένου να φτάσουν την παραγωγή στα επίπεδα που θέλουν, έχουν και οι δύο το "μότο" τους "όταν πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, όλα μπορείς να τα καταφέρεις".

Τα προϊόντα "Γης Κατταβιάς" είναι διαθέσιμα σε διάφορα μικρά μαγαζιά, παντοπωλεία, μαγαζιά με είδη μαναβικής κ.λπ. Παρότι έχουν ξεκινήσει δυναμικά με δεκάδες κόσμου να ζητάει τα προϊόντα τους, ο Γιάννης και η Ραμόνα βασίζονται στα δικά τους χέρια προτιμώντας να έχουν μικρή παραγωγή προς το παρόν.

Για παραγγελίες χονδρικής: 6939519514
Βρείτε την εταιρεία στο facebook Γης Κατταβιάς και ανακαλύψτε νέες συνταγές

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές