Αγιασμός στην Πατμιάδα για τη νεά σχολική χρονιά

Πραγματοποιηθήκε ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στην Πατμιάδα εκκλησιασιτκή σχολή. Τον αγιασμό τέλεσε ο καθηγούμενος Πάτμου κ. Κύριλλος Πέντες στο παρεκλήσι του Αγίου Μακαρίου Καλογερά, παρουσία των μαθητών των καθηγητών της Σχολής και των γονέων.

Παρέστησαν ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στόικος, ο αντιδήμαρχος κ. Λευτέρης Κοκκώνης, οι πρώην σχολάρχες Ματθαίος Μελιανός και Μανώλης Ματάκιας.

Ο καθηγούμενος  αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία της Πατμιάδας και ευχήθηκε στους μαθητές και στους καθηγητές καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά.   Μετά το πέρας του αγιασμού ο σχολάρχης κ. Ζαρκαδούλας και οι καθηγητές δεξιώθηκαν τους καλεσμένους στην αίθουσα των καθηγητών.

Λίγα λόγια για την Πατμιάδα Εκκλησιαστική σχολή. (πηγή www.patmosweb.gr)
Η ίδρυση της Πατμιάδας “κοινής του γένους σχολής” είναι το σημαντικότερο γεγονός της ιστορίας της Πάτμου τον 18ο αιώνα.

Με κέντρο την Κωνσταντινούπολη, οι λόγιοι του γένους ετοίμαζαν δασκάλους, που θα πήγαιναν σε διάφορα σημεία της υπόδουλης Ελλάδας να δημιουργήσουν σχολές των ελληνικών γραμμάτων και να αφυπνίσουν τη θέληση για απελευθέρωση! Ένας από αυτούς τους γεμάτους ενθουσιασμό και πίστη δασκάλους ήταν και ο ιδρυτής της μεγάλης σχολής της Πάτμου, ο Πάτμιος Μακάριος Καλογεράς.

Ο Μακάριος σπούδασε στην πατριαρχική σχολή της Κωνσταντινούπολης Θεολογία και Φιλοσοφία. Τον υποστήριξαν μεγάλες οικογένειες, όπως οι Μαυροκορδάτοι, οι Υψηλάντες και ο Μητροπολίτης Νικομήδειας που τον προόριζε για διάδοχο του.

Ο Μακάριος όμως, αγαπούσε το διδασκαλικό έργο, επέστρεψε στην Πάτμο το 1713 και δημιούργησε τη Σχολή γύρω από το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως! Σύμβουλοι και συμπαραστάτες του ήταν οι λόγιοι του γένους και ο Μανουήλ Υψηλάντης, που βοήθησε και υλικά το έργο. Εκεί έχτισε λίγα κελιά για τον ίδιο και τους λίγους μαθητές του.

Η φήμη της Σχολής διαδόθηκε πολύ σύντομα . Από τα γειτονικά νησιά, την Πελοπόννησο, την Αθήνα, το Βουκουρέστι, την Μικρά Ασία, τη Ρωσία έφθαναν μαθητές! Όταν το 1737 πέθανε ο Μακάριος, το έργο εξακολούθησε ο φίλος και συνεργάτης του Γεράσιμος ο Βυζάντιος.

Από το 1902 αρχίζει να λειτουργεί σαν ιερατική σχολή και το 1907 αναγκάζεται να μετατεθεί στη Σάμο λόγω οικονομικών προβλημάτων όπου θα λειτουργήσει λίγα χρόνια και αργότερα θα κλείσει. Η δράση της θα συνεχιστεί μετά την απελευθέρωση του νησιού το 1947. Τότε ανοικοδομήθηκε ξανά, λίγα μόλις μέτρα από την παλιά της θέση.

Πηγή: patmostimes.gr