Εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Υδραίο στον Ευαγγελισμό της Ρόδου

Εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Υδραίο στον Ευαγγελισμό της Ρόδου

Εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Υδραίο στον Ευαγγελισμό της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 512 ΦΟΡΕΣ

Ο Δήμος Ρόδου, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» διοργανώνουν μουσική εκδήλωση για τον πολιούχο Κωνσταντίνο τον Υδραίο την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 (ανήμερα της εορτής του) και ώρα 19.30, με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις προς τιμήν της μνήμης του.

Πρόκειται για το ορατόριο «ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΨΥΧΗ… ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο ΥΔΡΑΙΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ» του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου ποιητή Δημήτρη Ι. Μπρούχου, που θα παρουσιαστεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού, σε παγκόσμια πρώτη.

Το έργο εντάσσεται στη «θεματική εργογραφία» του δημιουργού, ο οποίος υπογράφει τόσο τον ποιητικό λόγο και τα κείμενα των αναλογίων όσο και τη μουσική και στιχουργική σύνθεση των μονωδιών.

Συμπληρώνοντας φέτος αισίως μια διαδρομή 40 χρόνων προσφοράς στα Γράμματα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, ο ποιητής παρουσιάζει στο νησί μας το ορατόριό του για μια σημαντική Μορφή της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Πίστης, τον πολιούχο μας Άγιο Κωνσταντίνο τον Νεομάρτυρα τον Υδραίο. Δεκατέσσερις μονωδίες καθώς και μέρη αφήγησης και χορωδιακά αποδίδουν την επίγεια διαδρομή του Αγίου από τα χρόνια της νεότητάς του στην Ύδρα μέχρι τον ερχομό του στο νησί της Ρόδου για την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης και όσα ακολούθησαν μέχρι το Μαρτυρικό του τέλος. Για τη δημιουργία του έργου, αναφέρει ο ποιητής στο σημείωμά του, «…προσπάθησα να προσεγγίσω την ανθρώπινη φύση του, περπάτησα μαζί του, ένιωσα τα συναισθήματά του και τόσο με συνεπήρε, που άρχισα να αποτυπώνω σε στίχους το διάβα του από τούτο τον κόσμο. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ «ανθρώπινος» Άγιος, που ακουμπά θαρρείς σε μια διαχρονική καθημερινότητα, που αγγίζει ίσως τον καθένα. Μαρτύρησε για την πίστη του και ομολόγησε Χριστό μετά από περιπλάνηση στα μονοπάτια των αδυναμιών και των ψευδαισθήσεων, που ταπεινώθηκε και που μαρτύρησε, για να κερδίσει τελικά την ψυχή του. Αισθάνομαι πραγματικά πλούσιος, που αξιώθηκα με τη βοήθεια του Θεού, να αποδώσω σαν απλός εργάτης το έργο μου».

Τα κείμενα των αναλογίων μοιράζονται ο διακεκριμένος και δημοφιλής ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός και ο ποιητής.

Τις μονωδίες αποδίδουν η Μαίρη Δούτση και ο Φωκίων Μπαρμπόκας ενώ στο πιάνο συνοδεύει ο Γιώργος Ξανθόπουλος που έκανε τις εναρμονίσεις.

Στα χορωδιακά μέρη συμμετέχουν η Χορωδία νέων «Αρίων» και η Χορωδία ενηλίκων «Ροδίων Εμμέλεια» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» υπό τη διεύθυνση της Ευανθίας Κρητικού.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

Βιογραφικά στοιχεία του ποιητή

Ο ποιητής Δημήτρης Ι. Μπρούχος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1977 με την ποιητική συλλογή «Στο πέρασμα του χρόνου». Ακολούθησαν οι συλλογές: «Σκόρπιες θύμησες» 1978, «Τα χρόνια της Νιότης» 1978, «Χαμένα δειλινά» 1979, «Αθώρητες πολιτείες» 1981, «Διαδρομή ονείρου» 1983, «Νεκρό σημείο ή η έβδομη νύχτα της καταστροφής» 1985, «Ασκητική θανάτου» 1990, «Ωδίνες της νύχτας» 1993, «Νουμηνία ή ανατολικά του Παντός» 1996, «Λουλούδια του δρόμου» 2007, «Παύλος, το Σκεύος της Εκλογής», ορατόριο 2008, «Ο χαλασμός της Νάουσας-1822 μ.Χ.», ελληνική ραψωδία 2011, «Για την ειρήνη του κόσμου», ωδή 2012, «Άγιες μνήμες» (του Ιερού Χρυσοστόμου η Εξορία και των Ποντίων η Γενοκτονία), ποιητική μονογραφία 2012, «Άγιος Σπυρίδων, Μέγιστος ως ταπεινός», Εσπερινή υμνωδία 2013, «Αθανάσιος Διάκος, Αδούλωτος σταυραετός», Ηρωικό ορατόριο 2015, «Αγάπησα το Μαρτύριο - Άγιος Λουκάς: Των πασχόντων ιατρός και λιμάνι», ορατόριο 2015, «Ενάτη Ώρα» 2016, «Ο Αιώνιος Ξένος» ωδή 2016, «Τα τραγούδια της ξενιτιάς στο γύρισμα του χρόνου» κείμενα μουσικής παράστασης 2016, «Έσο έτοιμος» Ύμνος 100ετίας του Ελληνικού Προσκοπισμού 2016, «Ο Ύμνος των ΠΑΥΛΕΙΩΝ» της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας 2016. Έγραψε ακόμα λιμπρέτα για όπερες, ορατόρια, ραψωδίες καντάτες, καθώς επίσης ωδές και επετειακούς ύμνους (τα οποία αφορούν στη λεγόμενη «θεματική του εργογραφία», σε πολλά μάλιστα από αυτά τα έργα, υπογράφει ο ίδιος και τη μουσική σύνθεση) και στίχους τραγουδιών.

Δικοί του είναι και οι στίχοι του κύκλου τραγουδιών της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς της ΝΕΤ, «Τα παιδιά της Νιόβης», του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη.

Αφηγητές / συν-αφηγητές έργων του σε παραστάσεις και στη δισκογραφία: Γρηγόρης Βαλτινός, Γιάννης Βόγλης κ.ά.

Έργα του έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Στίχοι του μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες (Λίνο Κόκοτο, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Κώστα Χατζή, Γιώργο Χατζηνάσιο κ.ά.) και ερμηνεύτηκαν από δημοφιλείς τραγουδιστές (Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Δάρρα, Maίρη Δούτση, Μελίνα Κανά, Ηλία Κλωναρίδη, Γιάννη Κούτρα, Χαρούλα Λαμπράκη, Μανώλη Μητσιά, Λιζέτα Νικολάου, Φίλιππο Νικολάου, Πένυ Ξενάκη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνη Ρέμο, Κώστα Σμοκοβίτη κ.ά.)

Βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (Β΄ Βραβείο 1994, Γ΄ Βραβείο 1997), στο οποίο συμμετείχε για πολλά χρόνια και κάποτε ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής (1991 & 2005).

Του απονεμήθηκε πολλές φορές χρυσός και πλατινένιος δίσκος.

Για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, τιμήθηκε με τον Χρυσούν Σταυρόν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου (Δωδεκανησιακή Εκκλησία), με τον Χρυσούν Σταυρόν Α΄ Τάξεως του Αποστόλου Παύλου (Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας), με τον Χρυσούν Σταυρόν της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, με τον Χρυσούν Σταυρόν του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος (Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων), με τον Χρυσούν Επετειακόν Σταυρόν των ΠΑΥΛΕΙΩΝ, με το Χρυσούν Μετάλλιον Α΄ Τάξεως του Αποστόλου Παύλου (Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας), με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ηρακλειδίου (Εκκλησία Κύπρου - Ι. Μ. Ταμασού και Ορεινής), με το Χρυσούν Μετάλλιον της Σουμελιώτισσας (Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»), με το Μετάλλιον της Ηρωικής Πόλης Νάουσας, με το Μετάλλιον Υπηρεσιών προς τον Προσκοπισμό και με το Μετάλλιον των Φίλων του Προσκοπισμού (Σώμα Ελλήνων Προσκόπων), με το Χρυσούν Μετάλλιον Bραβείων Ευποιίας 2015, συνοδευόμενα από τιμητικά, ευεργετήρια, χαριστήρια και επιβραβευτήρια διπλώματα. Επίσης, από το 1990 φέρει τον τίτλο PAUL HARRIS FELLOW (Eταίρος Πωλ Χάρρις), για την συνεισφορά του στην προαγωγή των διεθνών προγραμμάτων για τον Συνάνθρωπο και την Ειρήνη. Τιμήθηκε ακόμα από την Αγγλικανική Εκκλησία Αθηνών «Άγιος Παύλος», από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, από πολλούς Δήμους της Επικράτειας και αντιστοίχως της Κύπρου, τον Ελληνικό Στρατό (Α/ΓΕΣ, Β΄ ΣΣ), την Εθνική Φρουρά Κύπρου (213 ΤΠ),τον Σύνδεσμο Εκδοτών Β. Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών του ΔΟΠΑΡ και από πολλές ελληνικές και διεθνείς Οργανώσεις.

Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (και σήμερα μέλος του Δ.Σ.), καθώς επίσης τακτικό ή επίτιμο σε πλήθος άλλων πνευματικών, κοινωνικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο αφιερωμένη στο έργο του Δωδεκανήσιου καθηγητή Νίκου Κόνσολα

Ξανανοίγουν τα παραδοσιακά σπίτια της Λίνδου

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών