Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αφάντου ξεναγήθηκαν στην «Ροδιακή»

Τους μαθητές της Γ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αφάντου υποδέχθηκαν στα γραφεία σύνταξης και στις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου της "Ροδιακής", δημοσιογράφοι και υπεύθυνοι των αντίστοιχων τμημάτων προκειμένου να τους εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο μια εφημερίδα λειτουργεί.

Οι περίπου 40 μαθητές, συνοδεία των εκπαιδευτικών τους κ.κ. Γιάννη Οικονόμου, Άννα Πολυζώη, Δέσποινα Μπονιάτη, Βαλάντη Μπουρμπούρη, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον αρχισυντάκτη της "Ροδιακής" κ. Μιχάλη Μαστή, ο οποίος τους εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα διάφορα τμήματα προκειμένου να καταφέρει να τυπωθεί μια καθημερινή εφημερίδα, αλλά και το πως δουλεύουν οι δημοσιογράφοι προκειμένου να έχουν καθημερινά πλήθος ειδήσεων που θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα. 
Ο κ. Μαστής έκανε μια αναφορά και για τα 102 χρόνια λειτουργίας της ιστορικής αυτής εφημερίδας, αλλά και για το πως, την περίοδο της δικτατορίας και η "Ροδιακή" "φιμώθηκε" απο τους κατακτητές. 
 


Οι μαθητές, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τον κ. Μαστή, δεν σταμάτησαν να πραγματοποιούν ερωτήσεις. Ο ίδιος, τους εξήγησε  τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι δημοσιογράφοι, πως γίνεται το ρεπορτάζ για ένα θέμα αλλά και πόσο μεγάλη ευθύνη έχουν απέναντι στο αναγνωστικό κοινό ούτως ώστε να τους ενημερώσουν έγκυρα και έγκαιρα. Ο ίδιος, μίλησε στους μαθητές για την εφημερίδα που λειτουργεί ως εργαλείο ενημέρωσης για τον τόπο μας, ενώ τους τόνισε ότι είναι απαραίτητο ως πολίτες να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει  στο νησί τους. 

Όπως συνηθίζει, ο κ. Μαστής, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που "μαστίζει" το νησί μας και δεν είναι άλλο από τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, τονίζοντάς τους ότι είναι όλα θέμα παιδείας και ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί όταν οδηγούμε φορώντας ζώνη ή και κράνος. 

Αμέσως μετά, οι μαθητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου της "Ροδιακής", όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του πιεστηρίου κ. Σεραφείμ Φλώρος, ο οποίος τους εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο τυπώνονται οι εφημερίδες στα πελώρια μηχανήματα. Ο ίδιος, μίλησε για τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται στις έγχρωμες σελίδες, το μέγεθος του χαρτιού που χρησιμοποιείται και φυσικά πως ένα τεράστιο ρολό χαρτί καταλήγει να πάρει τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε.

Ο κ. Φλώρος τους εξήγησε πως, όταν αναμείξουμε το μελάνι με το νερό μπορούμε να τυπώσουμε πάνω σε τσίγκους τις σελίδες και αμέσως μετά να τους τοποθετήσουμε στα μηχανήματα προκειμένου να τυπωθεί η εφημερίδα, ενώ έδωσε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές αλλά και τους δασκάλους που τους συνόδευαν. 

Όπως συνηθίζεται, οι μαθητές έφυγαν απο τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου, με μια "φρέσκια" εφημερίδα στο χέρι, αφού προηγουμένως έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες.
 


Οι μαθητές που επισκέφθηκαν την "Ροδιακή"
Τάξη Γ1

1.    Γκαραγκούνου Έλενα
2.    Γούσιας Μάριος
3.    Δρακιού Μιχαήλ
4.    Καλογήρου Γεώργιος
5.    Κούρτη Ελευθερία
6.    Μανέττα Ζωή
7.    Μέμα Σαμπιάν
8.    Μπουχάνης Νικόλαος     
9.    Ντέντα Κριστιάνα
10.    Παπαγρηγορίου Γεώργιος
11.    Παπανικόλας Μιχάλης
12.    Πιλίντσι Κριστίνα
13.    Πούλιος Αλέξανδρος
14.    Τσαναλίαϊ Φατμίρα
15.    Χαζίζη Αλέξανδρος
16.    Λέντζας Δημήτριος

Τάξη Γ2
1.    Βενετοκλή Μιχαλίτσα 
2.    Γιακουμάκη Έμμα Δέσποινα 
3.    Δοντάς Γεώργιος Ανδρέας 
4.    Θεοδωρής Ιωάννης Σπυρίδων 
5.    Ιορντάνοβα Ιβάνα Ιωάννα 
6.    Καντής Βασίλειος 
7.    Κουκλάκης Εμμανουήλ 
8.    Λαζαρίδου Στεργία Ιωάννα 
9.    Νικολής Αλέξανδρος 
10.    Παπακυριακού Ιωάννης 
11.    Πιέτρι Ματιάνα 
12.    Πολυχρονάκης Εμμανουήλ 
13.    Σαλαμαστράκης Ιωάννης 
14.    Σαμουράκη Άννα Μαρίνα 
15.    Χασράμι Ματέο 
16.    Χότζα Βασιλεία
 


Τάξη Δ’
1.    Αυγενικού Αντωνία 
2.    Γιακουμάκη Λία Μαρία
3.    Γιάννη Ραφαέλλα
4.    Γούσια Βαλέρια
5.    Δανιήλας Δανιήλ Χρήστος 
6.    Δημήτρας Μιχαήλ 
7.    Δημήτρας Χαράλαμπος
8.    Διάκου Αντωνία
9.    Δουδούδης Χρήστος
10.     Καλαμαράς Αλέξανδρος
11.    Κουρμαδιάς Σωτήρης
12.    Κυγάης Λουκάς
13.    Κύπι Μαρία
14.    Μετσάι Ελβίρα
15.    Μυρτάι Ολίβια 
16.     Πιέτρι Αρμπάνα
17.    Σκεντεράϊ Αμάντια
18.    Τουφεκτσή Θεοχάρις
19.    Τσαναλίαϊ Ντετιόνα
20.    Τσέρος Ηλίας 
21.    Τσέρου  Ελένη
22.    Χατζηδάκη Ιωάννα