Γαστρονομική γιορτή με αγαπημένες ροδίτικες συνταγές (βίντεο - φωτορεπορτάζ)

Γαστρονομική γιορτή με αγαπημένες ροδίτικες συνταγές (βίντεο - φωτορεπορτάζ)

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1125 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία απο την Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το Σάββατο στο Ροδίνι

Μια όμορφη γαστρονομική γιορτή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα του Ροδινιού, με δεκάδες συμπολίτες μας να δίνουν "το παρών" προκειμένου να γνωρίσουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιότεροι, γνωστές αγαπημένες ροδίτικες συνταγές!

Στην κατάμεστη αίθουσα στο Ροδίνι, με πρωταγωνίστρια τη γνωστή σε όλους και αγαπημένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η δράση Aegean mamas know best, της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, απέκτησε πολλούς υποστηρικτές, από μικρά παιδιά μέχρι και... γιαγιάδες που μαγείρεψαν παρέα με τη διάσημη σεφ αλλά και με τους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Οι μικροί μπόμπιρες που βρέθηκαν στην γιορτή, "σήκωσαν μανίκια" και έπλασαν κουλουράκια, έφτιαξαν λαδόπιτες με μυζήθρα και μέλι αλλά και τηγανίτες, πάντα με την καθοδήγηση των σεφ της Λέσχης.





Την ίδια ώρα, σε διάφορους πάγκους που είχαν στηθεί στην αίθουσα, οι συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο που γίνονται κλασικές ροδίτικες συνταγές όπως τα μελεκούνια, η κουλουρία (ή μάτσι), το χοιρινό λουκούμι αλλά και τα χειροποίητα ζυμαρικά.

Οι σεφ μοιράστηκαν τις συνταγές και τα γαστρονομικά μυστικά τους με τις μαμάδες και τις γιαγιάδες, ανταλλάσσοντας παράλληλα απόψεις για διάφορες από αυτές. Οι ίδιοι, δεν σταμάτησαν να απαντούν στις δεκάδες απορίες που προέκυπταν στη διάρκεια του μαγειρέματος, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μέχρι και το τέλος της πρόσφεραν στον κόσμο πεντανόστιμες λιχουδιές.

Λουκουμάδες, φρεσκοψημένα κουλουράκια, λόπια Κατταβιάς, χειροποίητα μακαρόνια με διάφορες σάλτσες, μελεκούνια που μόλις είχαν παραχθεί, ήταν λίγα απο τα πιάτα που δοκίμασαν μικροί και μεγάλοι.

Οι σεφ της λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, παράλληλα με την προετοιμασία των συνταγών, περιέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια στους παρευρισκόμενους τον τρόπο υλοποίησής τους, εξηγώντας τους παράλληλα τα έθιμα πίσω απο την κάθε συνταγή.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν η πρόεδρος των ΚΕΚ Γεννηματάς, Χαρούλα Γιασιράνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου, Μιχάλης Μπαριανάκης και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ. Νίκος Χριστοφόρου, ενώ το παρών έδωσε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.


Η δράση “Aegean mamas know best- Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα”, εντάσσεται στο πρόγραμμα “Taste the Seasons” της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019 και πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΚΕΚ Γεννηματάς & τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, ενώ μάλιστα πρόκειται να συνεχιστεί και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες, η δράση πραγματοποιήθηκε για τους μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, με τους μαθητές να δημιουργούν παρέα με τη λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων παραδοσιακές ροδίτικες συνταγές με λαχανικά, θαλασσινά και ψάρια, αφού προηγουμένως ενημερώθηκαν για την αιγαιακή διατροφή και τους λόγους που πρέπει να την εντάξουμε στο διατροφολόγιο μας.






Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές