Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 25 Απριλίου

Κάθε χρόνο το ίδρυμα MARC de MONTALEMBERT  ανοίγει για την γιορτή του Αγίου Μάρκου. Το ίδρυμα βρίσκεται στην Παλιά Πόλη στην οδό Μενάνδρου 25 στο Ρολόι δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου.

Την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Μάρκου στις 9 το πρωί.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει η απονομή της υποτροφίας Marc de Montalembert για τον πολιτισμό της Μεσογείου για το έτος 2018. Ο κήπος του ιδρύματος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις έξι το απόγευμα.

Το 1995 αυτός ο κήπος ενώθηκε με την εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Το οίκημα και ο κήπος δωρήθηκαν στην πόλη της Ρόδου στη μνήμη του Marc De Montalembert για να διατηρηθούν για πάντα και να αφιερωθούν στον πολιτισμό.

 


Η υποτροφία Marc de Montalembert απονέμεται για το 2018 στην Maria Luisa Colli, σε μια νεαρή Ιταλίδα που είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος για την μελέτη «Γυναίκες ψαράδες της Μεσογείου».  Αφορά  την παρατήρηση και την μελέτη και τον τρόπο ζωής, τους τόπους και τις συνήθειες των γυναικών που ζούνε από το ψάρεμα. Θα πραγματοποιήσει την έρευνα στη Γαλλία και τον Λίβανο.

Με αυτήν την υποτροφία το  ίδρυμα Marc De Montalembert έχει δώσει 27 υποτροφίες από το 1995.

Η νικήτρια της υποτροφίας Μarc de Montalembert για το 2017 η Marine Messina από την Γαλλία θα κάνει μια αναφορά για την μελέτη της με θέμα «Απόδοση με λόγια των κακουχιών, λόγια των μεταναστών». Επισκέφθηκε την Ελλάδα και την Τουρκία και την Ιορδανία. Προτίθεται να δώσει φωνή στους ανήλικους ασυνόδευτους μετανάστες, ακούγοντας τις ιστορίες τους.

Το ίδρυμα θεσμοθέτησε ένα ετήσιο βραβείο το “Prix Marc de Montelembert” που στηρίζει έναν ερευνητή που κατάγεται από μία χώρα της Μεσογείου και τον βοηθά να ολοκληρώσει την έρευνά του στην ιστορία της τέχνης της περιοχής. Φέτος το Prix Marc De Montelembert 2018 απονεμήθηκε στον Σύριο πρόσφυγα Αρχαιολόγο Elie Essa Kas Hanna για την έρευνα «Τα μοναστήρια των ακτών της Προβηγκίας της Λιγουρίας και της Τοσκάνης από τον 6ο μετά Χριστόν αιώνα έως τον Μεσαίωνα».

Το βραβείο απονεμήθηκε στο τέλος Μαρτίου στο Παρίσι. Περισσότερες πληροφορίες για την υποτροφία και για τις δραστηριότητες του ιδρύματος μπορείτε να έχετε από την ιστοσελίδα του ιδρύματος http://www.fondationmdm.com.