“Πακέτο” θα αξιοποιηθούν Μανδράκι και Νέα Αγορά

…«Αιφνιδιαστική» επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποίησε χθες, Δευτέρα 23 Απριλίου, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφος ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο καθώς και από άλλα στελέχη του Ταμείου,  επισκέφθηκε το ακίνητο στ’ Αφάντου και τη μαρίνα Μανδρακίου, δύο περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου τα οποία, ως γνωστόν, έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του για αξιοποίηση.

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη Ρόδο για πρώτη φορά, μαζί με αρκετά στελέχη του Ταμείου, είχε μεταβεί στο Δημαρχείο της Ρόδου όπου και είχε αρκετής ώρας συνάντησης με τον Δήμαρχο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ για την επίσκεψη του κ. Ξενόφου στη Ρόδο, με τον Δήμαρχο είχαν «μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα, στο πλαίσιο και της περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της χώρας».

Για τ’ Αφάντου
Αναφορικά, τώρα, με το ακίνητο στ’ Αφάντου (σ.σ. βόρειο και νότιο τμήμα), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήδη διενεργούνται οι προκαταρκτικές δοκιμαστικές τομές, αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η διαδικασία αυτή, που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες, αναμένεται να διαρκέσει γύρω στους τρεις μήνες και πραγματοποιείται από εξειδικευμένο κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Όταν ολοκληρωθεί και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, με βάση  το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει το ΤΑΙΠΕΔ, θα γίνει η δημοσίευση της διοικητικής πράξης για την παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας. Πάντως, θα πρέπει να ακολουθήσει και οριστικοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο κώλυμα, θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τους επενδυτές. Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι ευχή όλων είναι το οικονομικό κλείσιμο της επένδυσης να ολοκληρωθεί φέτος ώστε από του χρόνου πια να μπει μέσα ο επενδυτής.

Για τη μαρίνα Μανδρακίου
Ο κ. Ξενόφος επισήμανε ότι η παρουσία του ΤΑΙΠΕΔ στη Ρόδο υπογραμμίζει το στρατηγικό βάρος που προσδίδει η διοίκηση του Ταμείου όχι μόνο σε περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου που αποτελούν τις “ναυαρχίδες” του προγράμματός του, αλλά και σε εκείνα που βρίσκονται στην περιφέρεια, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τοπική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει τις δυνατότητες αξιοποίησης της μαρίνας στο Μανδράκι, ενώ συζητήθηκαν τα περιθώρια παράλληλης ανάπτυξης της Νέας Αγοράς Ρόδου.  Πάντως, όπως έγινε γνωστό μετά από πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου στην Αθήνα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάνε “πακέτο” τελικά μαρίνα Μανδρακίου και Νέα Αγορά, όπως ήταν η πρόταση του Δήμου, αφού από το Ταμείο θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνει ένας ενιαίος διαγωνισμός.  Επιπλέον, ο Επικεφαλής του Ταμείου εξέφρασε την δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ να παρέχει κάθε δυνατή τεχνική βοήθεια στο Δήμο Ρόδου, ώστε τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή.  Αυτό σημαίνει ότι εξετάζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν κάθε περιοχή (και τη Ρόδο) να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και, βέβαια, να ενισχύσει το τουριστικό της προϊόν.

Δήλωση
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, τέλος, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη στη Ρόδο δήλωσε: «Ξεκλειδώνουμε επενδύσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες που χρόνιζαν, όπως είναι χαρακτηριστικά οι ιαματικές πηγές Κύθνου, τα περιφερειακά λιμάνια, και στη Ρόδο η Άφαντου και η μαρίνα στο Μανδράκι. Παράλληλα, η σημερινή μας πρωτοβουλία αναδεικνύει την αιχμή της στρατηγικής μας, την ανάπτυξη που αναζητούμε και επιδιώκουμε, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για προσέλκυση νέων κεφαλαίων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».