Όσα περισσότερα παιδιά κάνετε τόσο πιο νέα διατηρείστε

Όσα περισσότερα παιδιά κάνετε τόσο πιο νέα διατηρείστε

Όσα περισσότερα παιδιά κάνετε τόσο πιο νέα διατηρείστε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 153 ΦΟΡΕΣ

Ο αριθμός των παιδιών που γεννά μια γυναίκα επηρεάζει το ρυθμό με τον οποίο γερνά το σώμα της, επισημαίνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Pablo Nepomnaschy και τον Cindy Barha, διαπιστώνει ότι οι γυναίκες που γεννούν περισσότερα παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερα τελομερή. Τα τελομερή είναι τα προστατευτικά άκρα σε κάθε κλώνο DNA και είναι ενδεικτικά της κυτταρικής γήρανσης. Ως εκ τούτου, τα μεγαλύτερα τελομερή υποδεικνύουν περισσότερα χρόνια ζωής.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αριθμό των παιδιών που γέννησαν 75 γυναίκες από δύο αγροτικές κοινότητες της Γουατεμάλας και τα μήκη των τελομερών τους. Το μήκος των τελομερών των συμμετεχόντων μετρήθηκε σε δύο χρονικά σημεία, με απόσταση 13 ετών, μέσω δειγμάτων των σιελογόνων και στυλεούς της στοματικής κοιλότητας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Nepomnaschy, τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με τη θεωρία που προβλέπει ότι η παραγωγή πολυάριθμων απογόνων επιταχύνει το ρυθμό της βιολογικής γήρανσης.
Ωστόσο, ένας αργός ρυθμός τελομερών ακόμα και σε άτομα που έχουν πολλά παιδιά μπορεί να αποδοθεί στη δραματική αύξηση των οιστρογόνων, της ορμόνης που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όπως αναφέρει ο Nepomnaschy «το οιστρογόνο λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τελομερών».

Το κοινωνικό περιβάλλον μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ αναπαραγωγικής προσπάθειας και ρυθμού γήρανσης. Η κοινωνική υποστήριξη από συγγενείς και φίλους τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της μεταβολικής ενέργειας που μπορεί να διατεθεί για τη συντήρηση των ιστών, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Πηγή: stogiatro.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου