Μάνος Κόνσολας: «Υποβαθμίζεται το ΕΠΑΛ Παραδεισίου»

Το ζήτημα της υποβάθμισης του ΕΠΑΛ Παραδεισίου μετά την αιφνιδιαστική και μονομερή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει την ειδικότητα «Υπαλλήλων διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών», που υπήρχε από την ίδρυση του σχολείου, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής τονίζει ότι ο καθορισμός των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε εκπαιδευτικής μονάδας.

Η αρχή, όμως, αυτή παραβιάστηκε για το ΕΠΑΛ Παραδεισίου αφού, αυθαίρετα, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την κατάργηση της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Πολλοί από τους μαθητές που ήθελαν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα, είναι αναγκασμένοι, πλέον, να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι η πρόθεση του Υπουργείου να προτείνει την ίδρυση μιας νέας ειδικότητας στο ΕΠΑΛ Παραδεισίου για υπαλλήλους αποθήκης και συστημάτων εφοδιασμού, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ειδικότητα «Υπαλλήλων διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών», για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μαθητές και λειτουργεί από την ίδρυση του σχολείου.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από τον Υπουργό Παιδείας την επανεξέταση και ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Υποβάθμιση του ΕΠΑΛ Παραδεισίου με την κατάργηση της ειδικότητας: Υπαλλήλων διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών»

Κύριε Υπουργέ,

Ο καθορισμός των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε εκπαιδευτικής μονάδας.

Δυστυχώς, στην περίπτωση του ΕΠΑΛ Παραδεισίου στη Ρόδο, η αρχή αυτή παραβιάστηκε.

Εντελώς αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Παιδείας καταργεί την ειδικότητα «Υπαλλήλων διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών», στο ΕΠΑΛ Παραδεισίου, χωρίς να προηγηθεί ανάλυση των δεδομένων και των αναγκών αλλά και διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η συγκεκριμένη ειδικότητα υφίσταται από την ίδρυση του σχολείου και η κατάργησή της, είναι δεδομένο ότι προκαλεί αναστάτωση σε γονείς και μαθητές.

Πολλοί από αυτούς, που ήθελαν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα, είναι υποχρεωμένοι να φοιτήσουν σε άλλα σχολεία.

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ΕΠΑΛ Παραδεισίου.

Η πρόθεση του Υπουργείου να προτείνει την ίδρυση μιας νέας ειδικότητας στο ΕΠΑΛ Παραδεισίου για υπαλλήλους αποθήκης και συστημάτων εφοδιασμού, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ειδικότητα «Υπαλλήλων διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών» για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μαθητές και λειτουργεί από την ίδρυση του σχολείου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι η επανεξέταση και η ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση της ειδικότητας «Υπαλλήλων διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών» στο ΕΠΑΛ Παραδεισίου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου