Δεν παραχωρούμε το όνομα της Μακεδονίας βροντοφώναξαν χθες οι Ροδίτες

Συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» πραγματοποίησαν χθες το βράδυ και στο νησί της Ρόδου κάτοικοι του νησιού μας.

Η συγκέντρωση (η οποία θεωρείται επιτυχημένη για τα δεδομένα της Ρόδου) έγινε  στην πλατεία Δημαρχείου, με πρωτοβουλία συμπολιτών μας και σε αυτήν έσπευσαν δεκάδες ροδίτες και ροδίτισσες, διατρανώνοντας έτσι την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε συμφωνία με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, η οποία θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Τους συμμετέχοντες σε αυτό το συλλαλητήριο διαμαρτυρία,  υποδέχθηκε με έναν σύντομο χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Ρόδου κος Σάββας Διακοσταματίου, ενώ πήραν μέρος εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων.

«Το όνομα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΕΝ εκχωρείται, δεν παραχωρείται, δεν δανείζεται, δεν  χρησιμοποιείται από κανένα μη Έλληνα και φυσικά και από το κρατίδιο των Σκοπίων. Η Μακεδονία είναι μία και μοναδική» - φώναξαν οι συγκεντρωμένοι.

 

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα έχει αναθερμανθεί το τελευταίο διάστημα, μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην γειτονική χώρα, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Ελληνική πλευρά και κυρίως με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά φαίνεται πως έχουν μπει στην τελική τους ευθεία.

 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η ελληνική πλευρά αποδέχεται μόνο ονομασίες που θεωρεί ότι περιέχουν γεωγραφικό προσδιορισμό (και δεν υποκρύπτουν αλυτρωτισμό) με τρεις από αυτές να είναι οι επικρατέστερες, μεταξύ των πολλών που έχουν εξεταστεί: «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».