Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 1ου Πειραματικού Δ.Σ. Ρόδου σε συνάντηση στο πλαίσιο Προγράμματος Erasmus+ στο Φιλίνε της Ιταλίας

Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου υλοποιεί από την 2η Οκτωβρίου 2017 και για τη διετία 2017-2020 ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+/Δράση ΚΑ2- Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Little scientists building and design Europe», το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά τη διασχολική συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερα σχολεία από οχτώ διαφορετικές χώρες.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ πρόκειται να αναπτυχθούν κοινές δράσεις που αφορούν στη σχεδίαση και στην κατασκευή κτηρίων, με την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών των σχολείων των οχτώ χωρών.

Η συνάντηση εκπροσώπων από τα σχολεία που συμμετέχουν ως εταίροι στο Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στους χώρους τριών σχολείων στο Figline της Ιταλίας, Cavvichi, Del Puglia και San Biagio από τις 13 έως τις 18 Μαΐου 2018.

Σε αυτή τη συνάντηση το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από δύο εκπαιδευτικούς – μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος Erasmus+, την κ. Μακρή Μιχαλίτσα (Ματίνα) ΠΕ70 και την κ. Παπανδρέου Στέλλα ΠΕ70. Ήταν η δεύτερη φορά που πραγματοποιήθηκε μετακίνηση μαθητών, συγκεκριμένα ένας μαθητής της Ε’ τάξης, Γιαχνής Αργύρης και ένας μαθητής της Στ’ τάξης, Ράμμος Ηλίας. 

Βασικό στοιχείο της διαμονής των δύο εκπαιδευτικών στην Ιταλία και της θερμής φιλοξενίας από τα ιταλικά σχολεία αποτέλεσε και η επαφή τόσο με το ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τους εκπαιδευτικούς που εκπροσωπούσαν τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετέχουν ως εταίροι στο Πρόγραμμα.
 


Συγκεκριμένα, δόθηκε η ευκαιρία για συνομιλία με Ιταλούς μαθητές και εκπαιδευτικούς, παρουσιάστηκε το νησί της Ρόδου μέσα από εργασίες που έστειλαν οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Δ.Σ. Ρόδου στους Ιταλούς συνομηλίκους τους και υπήρξε έντονη ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων χωρών αναφορικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς επίσης και ευκαιρία για επικοινωνία με τους γονείς και κηδεμόνες του ιταλικού σχολείου.

Η επίσημη έναρξη του Προγράμματος κηρύχθηκε ωστόσο τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 στο πλαίσιο Τελετής Υποδοχής, που ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πόλης, παρουσιάσαμε την ομάδα και το Πρόγραμμά μας.

Επιπλέον, τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη δήμαρχο της πόλης και με τον αντιδήμαρχο υπεύθυνο για τα εκπαιδευτικά θέματα, όπου συνομιλήσαμε μαζί τους θέτοντας με αυτό τον τρόπο τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία και στήριξη από τους θεσμικούς φορείς της πόλης. 

Η ελληνική αποστολή που εκπροσώπησε το 1ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου στη Συνάντηση του Προγράμματος Erasmus+ στην πόλη Figline της Ιταλίας, επέστρεψε στη Ρόδο με πολλές νέες εικόνες και εντυπώσεις στις αποσκευές της.

Πάνω απ’ όλα όμως οι εκπαιδευτικοί μετέφεραν μαζί τους τη δημιουργικότητα που εμπνέει η συμμετοχή σε μια ευρύτερη ομάδα, αλλά και τον ενθουσιασμό που διακατέχει κάθε νέο ξεκίνημα – και στο ξεκίνημα αυτού του Προγράμματος τέθηκαν νέοι στόχοι, όπως π.χ. η δοκιμή νέων ρόλων και η εφαρμογή νέων πρακτικών, η προώθηση και διεύρυνση του εκπαιδευτικού έργου με νέα στοιχεία, η εμπλοκή τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους στη διαδικασία της μάθησης, η ανάληψη δημιουργικών πρωτοβουλιών, η εποικοδομητική επικοινωνία με θεσμικούς φορείς της εκπαίδευσης, της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας· διότι ένας βασικός άξονας των Προγραμμάτων Erasmus+ είναι το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Και αυτό τον άξονα καλείται να υπηρετήσει για ακόμη μια φορά το 1ο Πειραματικό Δ.Σ. συμμετέχοντας σε αυτό το Πρόγραμμα.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Προγράμματος Erasmus+