Ρόδος: Γεμάτο το φράγμα, αλλά άδειοι οι υδροφόροι ορίζοντες

Οι ιδιαιτερότητες της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, λόγω της πολυνησίας που τη χαρακτηρίζει δημιουργούν προβληματισμούς ως προς τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ειδικά στα μικρά νησιά, και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα γι’ αυτά, επεσήμανε χτες ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης στο πλαίσιο συνέντευξης Tύπου.

Συγκεκριμένα με αφορμή την παρουσία του στην πανελλήνια συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ως εκπρόσωπος της περιφέρειας μαζί με το διευθυντή περιβάλλοντος Πάνο Βενέρη, τόνισε ότι θα τεθεί εκ μέρους τους το θέμα της νησιωτικότητας και παράλληλα της οικονομικής στήριξης των νησιωτικών περιοχών.
Κυρίως όμως θα τονιστεί ότι όσα προβλέπονται από τους νόμους μπορούν να υλοποιηθούν μόνο στην ηπειρωτική χώρα, γι’ αυτό και θα ζητηθεί ένα ειδικό διαχειριστικό σχέδιο για τα νησιά.

Μιλώντας για το θέμα ο κ. Φλεβάρης έκανε γνωστό ότι η υπηρεσία περιβάλλοντος έχει καταγράψει όλα τα θέματα σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της καθώς και την πραγματική κατάσταση και δήλωσε τα εξής: «Στο νησί της Ρόδου υπάρχουν δύο ΧΥΤΑ στο βόρειο τρίγωνο και πρόσφατα εγκαινιάστηκε και  ο ΧΥΤΑ στη νότια Ρόδο. Μάλιστα το έργο είχε ξεκινήσει από τον τότε δήμο νότιας Ρόδου και με την υποστήριξη της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου ολοκληρώθηκε και λειτουργεί.

Το στοίχημα των επόμενων ετών είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Εμείς στην εισήγησή μας θα βάλουμε το θέμα της νησιωτικότητας και θα ζητάμε η διάθεση των κονδυλίων να είναι χωρίς περικοπές για τα νησιά νοτίου Αιγαίου ενώ ο δήμοι που δείχνουν ενδιαφέρον να έχουν μία απλόχερη ενίσχυση. Σε ότι αφορά τα μικρά νησιά εκεί πρέπει να τύχει επεξεργασίας ένα ιδιαίτερο σχέδιο. Τι γίνεται με τη διαχείριση εκεί των απορριμμάτων; Θα μπορέσει να γίνει η μεταφορά των απορριμμάτων σε γειτονικό νησί; Ή πρέπει να γίνει επεξεργασία ενός ιδιαίτερου σχεδίου για να πάμε σε διαχείριση τοπικά; Πολλά από αυτά που λέει η ΕΕ έχουν εφαρμογή στην ηπειρωτική χώρα, αλλά δεν έχουν εφαρμογή στα νησιά μας».

Για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων
Επίσης ο κ. Φλεβάρης ενημέρωσε για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη διεύθυνση βιομηχανίας όπου εξετάστηκε το θέμα των μετακινήσεων των υπαλλήλων για τη διεξαγωγή ελέγχων. «Ανακοίνωσα στη διεύθυνση ότι επισκεφθήκαμε και τον αρμόδιο επίτροπο κ. Κορνηλάκη μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη και είδαμε κάποια θέματα που μπορούν να λυθούν υπηρεσιακά ώστε απρόσκοπτοι οι υπάλληλοι της περιφέρειας, να κάνουν τη δουλειά τους» δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική σε ότι αφορά αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με το νόμο οι αυτοψίες πρέπει να διενεργούνται μετά το πέρας του ωραρίου από τους υπαλλήλους κάτι που είναι εύκολο για την ηπειρωτική χώρα, αλλά δύσκολο για τα νησιά μας. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τον κ. Φλεβάρη, ώστε να γίνει η ζωή στα νησιά μας πιο απλή και αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο σχεδίου που βρίσκεται υπό επεξεργασία.

«Είναι λίγοι οι υπάλληλοι που πάνε για αυτοψία, πρέπει να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία με βάση τη νησιωτικότητα, ώστε να μπορέσει να ενεργοποιηθούν και ιδιώτες μηχανικοί που θα υπογράφουν και θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους ελέγχους. Και όποτε μπορεί η υπηρεσία να διενεργεί και τον τυπικό έλεγχο για το αν όλα είναι εντάξει. Αυτό θα πατάξει και σε σημαντικό βαθμό τη γραφειοκρατία» είπε επίσης.

Γεμάτο το φράγμα,  άδειοι οι υδροφόροιορίζοντες
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο φράγμα Γαδουρά, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας ελέγχουν και τη στάθμη του νερού. Οι βροχές των τελευταίων ημερών ήταν βέβαια ευεργετικές όμως αυτό δε λύνει το πρόβλημα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο κ. Φλεβάρης οι ταμιευτήρες του φράγματος είναι γεμάτοι, αλλά οι υδροφόροι ορίζοντες δεν μπορούν να… συνέλθουν, γι’ αυτό και ζήτησε να είμαστε όλοι προσεκτικοί στην κατανάλωση νερού. «Δεν μπορούν να ανέβουν οι στάθμες και να γεμίσουν οι υδροφόροι ορίζοντες και τα υπόγεια ποτάμια. Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στη διατήρηση του νερού. Εμείς ως περιφέρεια κάναμε όσες τομές χρειάζονταν σε όλους τους τομείς, και τώρα ως πολίτες πρέπει όλοι να αυτοπεριοριστούμε και να προσπαθήσουμε να μην πάμε σε σπατάλες γιατί είναι μια εξέλιξη που δεν θα αναστραφεί.

Υπάρχει και το θέμα της υφαλμύρωσης. Πάμε πλέον σε μία κλιματική αλλαγή» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος. Τέλος ο κ. Φλεβάρης μίλησε και για τα κτήρια του δημοσίου τα οποία είναι πολύτιμα για τη λειτουργία υπηρεσιών και θα πρέπει να τα παραχωρήσει το δημόσιο σε περιφέρειες και δήμους που τα χρειάζονται.

Σε ερώτηση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα ούτε υπάρχει σχετικός νόμος, γιατί το νερό είναι κοινόχρηστο αγαθό. Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το φράγμα Γαδουρά δεν θα ιδιωτικοποιηθεί καθώς ανήκει σε όλους και υπενθύμισε  τη διαβεβαίωση του περιφερειάρχη ότι το νερό είναι δωρεάν αφού υπάρχει η απόφαση να διατεθεί στον καταναλωτή. Επίσης δήλωσε ότι η περιφέρεια θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της ΔΕΥΑΡ για διάθεση μεγαλύτερης ποσότητας νερού.