Βραβείο πήρε ροδίτικο λάδι σε διεθνή διαγωνισμό

Βραβείο πήρε ροδίτικο λάδι σε διεθνή διαγωνισμό

Βραβείο πήρε ροδίτικο λάδι σε διεθνή διαγωνισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3208 ΦΟΡΕΣ

Όταν τον Απρίλιο ο επιχειρηματίας Σταύρος Κάλλας από το Θεολόγο της Ρόδου, έδινε συνέντευξη στη «Ροδιακή» για την επιχείρηση “ΝΑΤURA RODOS SHOP” που διατηρεί μαζί με τον αδελφό του Γιώργο και το ελαιόλαδο που παράγουν και τυποποιούν, δε φανταζόταν ότι λίγους μήνες αργότερα θα λάμβανε μία σπουδαία διάκριση που θα κατέτασσε το προϊόν του ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο διαγωνισμός «Grate Taste Awards» για την απονομή των βραβείων σε προϊόντα γαστρονομίας και διατροφής (κρασί, λάδι, τυρί, αλλαντικά, ψαρικά, κλπ) που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι διαγωνίζονται περίπου 15.000 προϊόντα από κάθε γωνιά της γης, και μόνο όσα πάρουν υψηλή βαθμολογία κατακτούν ένα, δύο ή τρία αστέρια και έχουν το δικαίωμα να ενσωματώσουν στη φίρμα τους τη διάκριση.
Περίπου πεντακόσιοι κριτές ιδιαίτερα απαιτητικοί δοκιμάζουν τα προϊόντα και βραβεύουν εκείνα που ξεχωρίζουν για τη γεύση τους.
Ένα από αυτά ήταν και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΝΑΤURA RODOS, που απέσπασε ένα αστέρι και πήρε μέρος στο διαγωνισμό ως «Natura Rodos extra virgin olive oil, 500 ml» με την επωνυμία της εταιρίας «NATURA RODOS STAVROS GEORGIOS KALLAS OE».

Ο κ. Κάλλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάκριση αυτή, και τόνισε στη «Ροδιακή» ότι ήταν η πρώτη φορά που έπαιρνε μέρος σε αυτή τη διαδικασία.

Για τις ανάγκες του διαγωνισμού έστειλε δείγματα το Φεβρουάριο στην Αγγλία, και όπως πληροφορήθηκε, η διαδικασία περιλάμβανε δοκιμασία από τους γευσιγνώστες σε τρία διαφορετικά τραπέζια, κατά την οποία κανένας από αυτούς δε γνώριζε λεπτομερή στοιχεία για το κάθε προϊόν που είχε μπροστά του.
«Το βραβείο μας το αφιερώνουμε στον πατέρα μας που ξεκίνησε τη λειτουργία του ελαιοτριβείου, μέσω του οποίου μάθαμε και αγαπήσαμε και εμείς τη διαδικασία της παραγωγής του καλού και ποιοτικού ελαιολάδου» είπε επίσης.
Σημειώνεται ότι η απονομή των βραβείων που αποκαλούνται και «όσκαρ της γεύσης» θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο σε μία τελετή ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Στο εξής το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΝΑΤURA RODOS, θα κατατάσσεται ανάμεσα στα προϊόντα άριστης ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην επιχείρηση.
Η επιχείρηση βρίσκεται στην περιοχή του Καλαμώνα και είναι στην ουσία η μετεξέλιξη της παλαιότερης ενασχόλησης της οικογένειας Κάλλα με τον πρωτογενή τομέα που χρονολογείται από το 1959.

Στη συνέντευξη που είχε δώσει στη «Ροδιακή» τότε, ο Σταύρος Κάλλας είχε δηλώσει και τα εξής: «Η οικογένεια λειτουργούσε παραδοσιακό ελαιουργείο στο χωριό Θεολόγος της Ρόδου.
Η αγάπη και το μεράκι όλων αυτών των ετών, δημιούργησαν τη φιλοδοξία για την προώθηση του ροδίτικου έξτρα παρθένου ελαιολάδου που παρήγαγε, εντός και εκτός του τόπου μας.

Έτσι, στο τέλος της δεκαετίας του ’90, η οικογένεια Κάλλα ξεκίνησε την τυποποίηση και την προώθηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, το οποίο πλέον υπάρχει σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στο νησί μας.
Τότε ήταν που η επιχείρηση προχώρησε στην αγορά και αναπαλαίωση μίας παλαιάς ιταλικής αγροικίας στον παλιό ιταλικό οικισμό, όπου και ίδρυσε το ΝΑΤURA RODOS SHOP.
Στον παραδοσιακά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το ελαιόλαδο παραγωγής Natura, μέλι από διάφορες ποικιλίες από μικρούς μελισσοκόμους του νησιού μας, καθώς και ντόπιες ποικιλίες κρασιών από την πλούσια κάβα που υπάρχει.
Λόγω του επαγγέλματος των γονιών μου ήρθα από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με την ελληνική φύση και την παραγωγή ντόπιων προϊόντων.

Το γεγονός αυτό με έκανε να αποκτήσω ένα βαθύ αίσθημα αγάπης και σεβασμού για τα αγνά προϊόντα της Ρόδου. Λόγω του ότι ο παππούς μου και ο πατέρας μου εργάζονταν στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο την εποχή εκείνη στο Θεολόγο με έκανε κι εμένα να στραφώ στην τέχνη της παραγωγής καλού ποιοτικού ελαιολάδου.
Από νεαρή ηλικία έγινα κι εγώ μέλος της οικογενειακής επιχείρησης και γι΄αυτό αποφάσισα να ξεκινήσω ένα παντοπωλείο στο χωριό, το οποίο λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια.

Καθώς μεγάλωνα η έμφυτη τάση να ανακαλύπτω και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα μεγάλωνε και αυτή και αντιλήφθηκα ότι μία επιχειρηματική κίνηση που θα μου επέτρεπε να διευρύνω τους ορίζοντές μου ήταν η δημιουργία ενός τουριστικού καταστήματος. Το κατάστημα ονομάστηκε ΝΑΤURA RODOS και λειτουργεί εδώ και 18 χρόνια στην Κοιλάδα των Πεταλούδων.

Από την αρχή της λειτουργίας του στόχος ήταν η συγκέντρωση ντόπιων νόστιμων προϊόντων και η διάθεσή τους στους επισκέπτες της Ρόδου. Όσο καιρό ερχόμουν σε επαφή με τους επισκέπτες της Ρόδου, και με πελάτες του καταστήματος αντιλήφθηκα ότι υπήρχε τεράστια ζήτηση για ποιοτικά προϊόντα του νησιού μας και ειδικά για το ελαιόλαδο.

Παρ’ όλα αυτά έλειπε μία μαζική και οργανωμένη προσπάθεια για την κάλυψη της ζήτησης αυτής και οτιδήποτε υπήρχε ήταν περιορισμένο και εντός των στενών ορίων του νησιού μας. Γι’ αυτό το λόγο η Ρόδος δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή, ως τόπος παραγωγής ελαιολάδου. Αυτό με στεναχωρούσε ιδιαίτερα γιατί νομίζω ότι τα ντόπια προϊόντα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα υπόλοιπα ελληνικά γιατί η Ρόδος προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή εύγεστων προϊόντων.
Αποφάσισα να ξεκινήσω μία προσπάθεια τυποποίησης του ποιοτικού ροδίτικου ελαιολάδου, σε συνεργασία με τον αδερφό μου Γιώργο και την οικογένειά μου και στη συνέχεια με κάποιους παραγωγούς της περιοχής επιλέξαμε τις ντόπιες ποικίλιες του καλύτερου ελαιολάδου για να εγγυηθούμε τη βέλτιστη ποιότητα συγχρόνως όμως κατάλαβα ότι το καλό προϊόν είναι εξίσου σημαντικό με τη σωστή προώθησή του.

Για το λόγο αυτό ένας τρόπος προώθησης ήταν να έρθω σε επαφή με τους καταξιωμένους μάγειρες του νησιού και να χρησιμοποιήσουν το ελαιόλαδο Natura στις συνταγές τους.
Ταυτόχρονα με τη βοήθεια της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου και της ΔΕΤΑΠ πήραμε μέρος σε δύο εκθέσεις που έγιναν στην Αθήνα Expotrof και Foodexpo.

Η παρουσία των προϊόντων μας σε αυτές τις εκθέσεις ήταν πολύ σημαντικό γεγονός και αυτό έδειξε ότι το νησί της Ρόδου μπορεί να σταθεί επάξια ως παραγωγική δύναμη παγκοσμίως. Θέλοντας να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της επιχείρησής μας στοχεύουμε στην προώθηση των προϊόντων και στις αγορές του εξωτερικού κρατώντας σταθερή πάντα την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας.
Καλλιεργούμε την κορονέικη ελιά ενώ το ελαιόλαδό μας Natura Rodos μπορει να το βρει κάποιος εκτός από το κατάστημα στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, και σε πολλά καταστήματα του νησιού μας».

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές