Η πυρκαγιά στη ΔΕΗ Σορωνής και η συνεισφορά του νέου εργοστασίου

Η πυρκαγιά στη ΔΕΗ Σορωνής και η συνεισφορά του νέου εργοστασίου

Η πυρκαγιά στη ΔΕΗ Σορωνής και η συνεισφορά του νέου εργοστασίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 580 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Αθανάσιος Δηλανάς
Διπλ. Μηχανολόγος
Μηχανικός, πρώην δ/ντής ΔΕΗ Σορωνής

Ως πρώην Διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σορωνή λυπούμαι παρά πολύ για το συμβάν(πυρκαγιά) που αχρήστεψε προσωρινά προς το παρόν 3 μεγάλες μονάδες του εργοστασίου και έφερε το δίκτυο του νησιού σε παρά πολύ δύσκολη θέση για να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια στη μέση της τουριστικής περιόδου που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση.

ΕΥΤΥΧΩΣ για τη Ρόδο που έχει αρχίσει να λειτουργεί δοκιμαστικά το εργοστάσιο της νότιας Ρόδου το οποίο έστω και με κάποιες δυσκολίες εκ μέρους των κατασκευαστών έχει αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε.

Σκέφτεται κανείς τι θα γίνονταν αυτή την εποχή στη Ρόδο με πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, τράπεζες, στις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΡ, στις διαφορές επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, και γενικά οπού χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια για την λειτουργία κάποιας δραστηριότητας;
Θα γίνονταν αυτό που συνέβη στη Σαντορίνη στις 13 Αυγούστου το 2013 όπου έγινε έκρηξη και πυρκαγιά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ μετέφερε εσπευσμένα γεννήτριες στο νησί από άλλες περιοχές και μέχρι να φθάσουν και εγκατασταθούν τα μηχανήματα υπήρχαν πολύωρες διακοπές για 2-3 ημέρες.

Τελικά μετά από 25 περίπου χρόνια και αφού το απολύτως απαραίτητο έργο για την ανάπτυξη και οικονομία του νησιού πέρασε από 40 κύματα λόγω πολλών ψηφοθήρων πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάποιων που ορέγονταν τα δημόσια κτήματα των περιοχών που κατά καιρούς επιλέγονταν χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού το περιβάλλον και κάποιων ημιμαθών περιβαλλοντολόγων το έργο ολοκληρώθηκε.

Η ζημία που έχει προκληθεί όλα αυτά τα χρόνια της καθυστέρησης για τη ΔΕΗ , για την Εθνική οικονομία, και για το περιβάλλον είναι τεράστια( έχω γράψει πολλά άρθρα προς αυτή την κατεύθυνση όλα αυτά τα χρόνια)Εκτός από τους παραπάνω εχθρούς της κατασκευής του εργοστασίου υπήρξαν και μερικοί άνθρωποι (μεταξύ των οποίων και εγώ) που κόντρα στο λαϊκισμό στα συμφέροντα και την ψηφοθηρία, υποστήριξαν αυτό το έργο επειδή αντελήφθησαν την σπουδαιότητά του και βοήθησαν ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να κατασκευασθεί το έργο. (θα αναφερθώ αργότερα).

Στις 26 Ιουλίου 2018 ο κ. Δήμαρχος της Ρόδου ευρισκόμενος στη Κατταβιά για το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής με τους κ.κ. Αντιδημάρχους Γιώργο Πόκκια, Μιχάλη Παλαιολόγο, Αγαπητό Πάλλα και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Λαχανιάς, επισκέφθηκαν το νέο εργοστάσιο που έχει αρχίσει την δοκιμαστική λειτουργία
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά αλλά και τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, διαβεβαιώσεις για την ενεργειακή θωράκιση του νησιού, έλαβε ο κ. Δήμαρχος από τον Διευθυντή παραγωγής κ. Σπύρο Πλατή. Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδιάκος, προχθές, έλαβε διαβεβαίωση για την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών της Ρόδου με ηλεκτρική ενέργεια, τη σταθεροποίηση του δικτύου αλλά και την επάρκεια του παραγωγικού δυναμικού του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ.

Μετά από την ενημέρωση στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Δήμαρχος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τα στελέχη της ΔΕΗ, επικεντρώθηκε στις μεγάλες δυνατότητες της νέας μονάδας και στην ενεργειακή θωράκιση του νησιού. Τόνισε, συγκεκριμένα: «Η ανάπτυξη της νέας μονάδας δημιουργεί σημαντικά οικονομικά οφέλη για την τοπική Κοινωνία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και εγγυάται την ολοένα αυξανόμενη ανάπτυξη του νησιού» Ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την πορεία των εννέα ανταποδοτικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη (σ.σ. οκτώ στην Κατταβιά και ένα στο Γεννάδι), που αφορούν στον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου Γενναδίου και τα έργα στην Κατταβιά που αναμένεται να αναβαθμίσουν την απομακρυσμένη περιοχή του νησιού.
Βέβαια το εργοστάσιο δεν ξεφύτρωσε από μόνο του μετά από 25 χρόνια στην περιοχή αλλά πέρασε από 40 κύματα από τις τρικλοποδιές και ευτυχώς υπήρξαν ορισμένοι άνθρωποι που βοήθησαν.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΛΑΙΚΪΣΜΟ, ΤΗΝ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ.
(Μεταξύ αυτών είμαι και εγώ. Θα επανέλθω αργότερα με ονόματα ανθρώπων που βοήθησαν στα κρίσιμα σημεία της επένδυσης αυτά τα 25 Χρόνια)

Ο μόνος από την ομάδα που δήλωσε κάτι για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το έργο, για τους ανθρώπους που βοηθήσαν να ξεπεραστούν τα εμπόδια ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας. ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ κ. ΠΟΚΚΙΑ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΣΕ ΝΑ ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΧΑΡΕΙ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΟΣΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Παραθέτω αυτούσια την δήλωση του κ. Πόκκια:
Ο κ. Πόκκιας είπε: ότι εξεπλάγησαν ευχάριστα όταν ενημερώθηκαν ότι ήδη έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του δοκιμαστικά το εργοστάσιο. «Ήταν μία έκπληξη για όλους μας», είπε ο Αντιδήμαρχος και ανέφερε ότι από την ενημέρωση που είχαν, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία του εργοστασίου. Και δήλωσε: «Άρα, ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο στον τόπο μας επιτέλους λειτουργεί και είμαι υποχρεωμένος, επειδή δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και είκοσι-τριάντα χρόνια, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όσους συμμετείχαν θετικά σ’ αυτή τη λειτουργία. Γιατί υπήρχαν και κάποιοι οι οποίοι λειτούργησαν αρνητικά όλη αυτή την περίοδο και ενίσχυσαν τις καθυστερήσεις και της ΔΕΗ και του Κεντρικού κράτους».

ΚΟΜΒΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ
1) Επιλογή της ΔΕΗ για το νέο εργοστάσιο η περιοχή φούρνοι της Απολακκιάς. Αντιδράσεις από κάποιους δήθεν προστάτες του περιβάλλοντος με τη βοήθεια κάποιων πολιτικάντιδων της τοπικής αυτοδιοίκησης Απερρίφθη η Θέση 2)Επιτροπή τεχνικού επιμελητηρίου για εξευρεση θέσης χωροθέτησης του νέου βαθμού
Προτείνονται 5 θέσεις μεταξύ των οποίων και η Απολακκιά. Η ΔΕΗ προτιμά την Απολακιά αλλά τελικά το1995 η περιοχή αυτή μπήκε στο Νατούρα και επομένως δεν μπορούσε εκεί να γίνει το εργοστάσιο

3) Ο τότε νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Παρασκευάς προτείνε στο ΥΠΕΧΩΔΕ μια θέση στο Πάνω Γιαλό στην περιοχή της Κατταβιάς Η θέση εγκρίνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και γίνεται αποδεκτή από τη ΔΕΗ. Όμως στη λαϊκή συνέλευση της Κατταβιάς με ψέματα και φωνές απορρίφθηκε και αυτή η θέση με τη σύμφωνη γνώμη του νεοεκλεγέντα τότε νομάρχη κ. Σάββα Καραγιάννη ο οποίος ανέλαβε την υποχρέωση να βρει νέα θέση. Με πολλά απόλυτα τεχνικά τεκμηριωμένα άρθρα μου στο τοπικό Τύπο προσπάθησα να πείσω τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού ότι κακώς απέρριψαν το πάνω Γιαλό. Αλλά στου κωφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Ο χρόνος περνούσε αλλά ο κ. νομάρχης δεν εύρισκε θέση και προσπαθούσε να εγκριθούν θέσεις στο πεδίο βολής του στρατού.

4) Τελικά ο στρατός ενέκρινε 2 σχεδόν ακατάλληλες θέσεις στο πεδίο βολής. Έτσι φθάσαμε το έτος 2000 δηλαδή από την αρχή της αναζήτησης θέσεως είχαν περάσει περί τα 5-6 χρόνια.

5) Από λάθος της νομαρχίας η έκταση που εγκρίθηκε από το στρατό για το νέο εργοστάσιο χαρακτηρίστηκε δασική και για να ξεκαθαρίσει το θέμα δικαστικά μετά από τις προσφυγές της ΚΕΔ πέρασαν περί τα 5 χρόνια. Φθάσαμε δηλαδή στο 2006.

6) Για να κατασκευασθεί το εργοστάσιο έπρεπε η ΔΕΗ να αγοράσει το οικόπεδο από την ΚΕΔ. Για 89 στρέμματα πάνω στα κατσάβραχα η ΚΕΔ ζητούσε 4.500.000 Ευρω οπότε η ΔΕΗ αποφάσισε να μην συνεχίσει το έργο. Η Ρόδος θα είχε τεράστιο πρόβλημα Βλέποντας αυτή την κατάσταση και προβλέποντας τα αποτελέσματα εάν η ΔΕΗ δεν προχωρήσει το έργο ανέλαβα προσωπική πρωτοβουλία και ενημέρωσα το γνωστό μου φίλο κ. Νίκο Ζωίδη τότε βουλευτή Δωδεκανήσου για την κατάσταση.

Ο κ. Ζωίδης αντελήφθηκε την σοβαρότητα του θέματος και αμέσως κινητοποίησε τον τότε Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και τον τότε Δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά. Έφυγαν και οι 3 μαζί για Αθήνα και απευθυνθήκαν στον τότε Υπουργό Αναπτυξης κ. Μανιάτη. Οκ. Μανιάτης παρενέβη στη ΚΕΔ και το ενοίκιο μειώθηκε από τα 4.500.000 Ευρώ στα 3.239.000 Ευρώ. Έτσι η ΔΕΗ αποφάσισε να συνεχίσει την κατασκευή του εργοστασίου, Η έκταση περιήλθε στη δικαιοδοσία της ΔΕΗ στις 29/06/2011. Η ΔΕΗ προχώρησε αμέσως σε όλες τι απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση της οικοδομικής αδείας.

7) Όμως από το Φεβρουάριο του 2011 κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Από το Σωματείο Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ανάπτυξη της Νότιας Ρόδου αίτηση αναστολής εκτέλεσης της εκδοθείσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης του νέου ΘΗΣ και της οικοδομικής αδείας 6/20011. Ακολούθησαν και οι λοιπές προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις πλην όμως τον Απρίλιο του 2012 το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή Αναστολής της ΚΥΑ και επομένως ανεστάλη η οικοδομική άδεια εκσκαφών.
Η τελική απόφαση του ΣτΕ προσέβαλε την μελέτη των περιβαλλοντικών όρων.

8) Η ΔΕΗ προχώρησε σε νέα περιβαλλοντική μελέτη λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του ΣτΕ. Μετά την ολοκλήρωση της νέας μελέτης η ΔΕΗ πηρέ τις απαιτούμενες εγκρίσεις και την οικοδομική άδεια οπότε άρχισαν οι εργασίες κατασκευής.
Παρόλα ταύτα ο προαναφερθείς σύλλογος προσέφυγε εκ νέου με παρόμοια αιτήματα ακύρωσης της ΚΥΑ και επομένως ζητούσε την αναστολή των εργασιών.

Αυτή τη φορά παραστάθηκε μαζί με τη ΔΕΗ στο συμβούλιο της Επικρατείας και ο Δήμος Ρόδου. Αφου πήρα στα χέρια μου την προσφυγή του Συλλόγου την μελέτησα λεπτομερώς εντόπισα τα τεχνικά αδύνατα σημεία και σε συνεργασία με το κ. Σπύρο Πλάτη δώσαμε τις τεχνικές παρατήρησης μας στους δικηγόρους της ΔΕΗ.
Τα ίδια στοιχεία έδωσα σε συνεννόηση με τον τότε δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά στο Δικηγόρο του Δήμου κ Θεόδωρο Παπαγεωργίου(14/06/2014) που παραστάθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μαζί με τις τεχνικές παρατηρήσεις έδωσα στο κ. Παπαγεωργίαυ και μια δική μου τεχνικοοικονομική μελέτη για την οικονομική ζημία που υπέστη η ΔΕΗ όλα αυτά τα χρονιά η οποία μέχρι το 2014 ήταν 398.000.000 ΕΥΡΩ. Μιλάμε για εκατομμύρια. Η μελέτη αυτή κατατέθηκε από το Δήμο στο ΣτΕ. Το ΣτΕ δεν ενέκρινε τη διακοπή των εργασιών που ζητούσε ο Σύλλογος οπότε οι εργασίες συνεχίσθηκα και η κατασκευή του εργοστασίου ολοκληρώθηκε πριν περίπου 2 μήνες.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες