Πολυδιάστατη ή μονοδιάστατη η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας;

Toυ Κοσμά Σφυρίου


Η απελευθέρωση, από την Τουρκία, των δύο Ελλήνων αξιωματικών και η επιστροφή τους στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός, χαρμόσυνο.

Επειδή όμως είναι υπόδικοι, ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης, η ελληνική κυβέρνηση έχει το αυτονόητο χρέος, να κάνει όλες τις επιβεβαλόμενες νομικές, διπλωματικές, αλλά και πολιτικές ενέργειες, για να αθωωθούν και να λήξει οριστικά η περιπέτειά τους.

Φυσικά, δεν έχουμε την ψευδαίσθηση, ότι άλλαξε η στρατηγική της γείτονος προς τη  χώρα μας. Απλά, η απελευθέρωση εξυπηρετεί τις περαιτέρω κινήσεις που δείχνει πως θέλει να κάνει η Τουρκία (ήδη απελευθέρωσε και το κρατούμενο στέλεχος της Greenpeace, για να ξεφύγει από τη δυσχερή θέση που έχει βρεθεί, οικονομικά (ήδη υπήρξε άμεση βελτίωση στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας), αλλά και πολιτικά έναντι των Η.Π.Α και της Ε.Ε.

Αυτή η θετική εξέλιξη (στην οποία άραγε έχουν συμβάλει οι Η.Π.Α ;) γίνεται σε μια συγκυρία, που η σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία βρέθηκε σε κρίση, εξ αιτίας της ρωσικής παρεμβατικότητας στο προνομιακό (ιστορικά) «πεδίο» των Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά σ’ αυτό, να δεχθώ, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αδιάσειστα στοιχεία...

Η χώρα μας διώχνει δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγορεύει την είσοδο σε άλλους δύο.

Η Ρωσία απαντά τόσο με τη ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ρώσου υπουργού εξωτερικών, όσο και με απελάσεις Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων.

Επειδή όλ’ αυτά συνοδεύτηκαν και με ασυνήθεις και επικριτικές δηλώσεις, και από τις δύο πλευρές, με τρόπο που εμφανίζει:

• κλιμακούμενη την κρίση στη σχέση Ελλάδας - Ρωσίας και παράλληλα

• «σφικτό εναγκαλισμό» Ελλάδας - Η.Π.Α και Τουρκίας - Ρωσίας. Επιβάλλονται τακτικές πολιτικές κινήσεις αποκλιμάκωσης της κρίσης, μεταξύ της χώρας μας και της Ρωσίας. Αυτό βέβαια μπορεί και πρέπει να γίνει, αν υπάρχει πολιτική βούληση αποκλιμάκωσης και των δύο κυβερνήσεων. Η ρωσική κυβέρνηση πιστεύει, ότι εξομαλύνοντας την σχέση της με την Ελλάδα, εξυπηρετώνται τα συμφέροντά της; (η εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα χθες δήλωσε, ότι επιθυμεί την εξομάλυνση).

• Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΑΝ.ΕΛ, εξακολουθεί να πιστεύει, ότι (όπως έχει διακηρύξει) συμφέρον της χώρας μας είναι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική; Ή και σ’ αυτή την στρατηγική θα κάνει «στροφή 180ο», μόνο με τις Η.Π.Α (που θα θεωρούν την Ελλάδα δεδομένη), με μια νέα μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική;