Η Στεφανία, η Ρουμάνα ξεναγός της Ρόδου!

Είναι κι αυτοί που ήρθαν στην Ελλάδα, αγωνίστηκαν και η Ελλάδα τους έδωσε ευκαιρίες. Η Στεφανία Μοροϊάνου, η όμορφη Ρουμάνα ξεναγός της Ρόδου, είναι μία απ΄ αυτούς.

Φορούσε ένα πράσινο σμαραγδί φόρεμα όταν τη συνάντησα, με σμαραγδί  έθνικ σκουλαρίκια, κι ήταν ακριβώς όπως έχω στο νου μου τις Ρουμάνες.

Μ’ έναν δυναμισμό που φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού όταν μιλούσε για τη δουλειά του ξεναγού -ξένη αυτή μεταξύ Ελλήνων- να ξεναγεί τους Ρουμάνους συμπατριώτες της που προτιμούν τη Ρόδο αντί τη δική τους αντίστοιχη Μύκονο, τους ισπανόφωνους που ξεναγεί και τους αγγλόφωνους καμιά φορά.

Μόνη κοπέλα που ήρθε το 2002 στη Ρόδο, κι αντί να πιάσει μια δουλειά που θα έβρισκε μπροστά της, πάτησε στα πόδια της, διάβασε πολύ, σπούδασε στη Σχολή Ξεναγών Αθηνών, κι έγινε η Στεφανία που είναι και μεταφράστρια, που εκλέχτηκε και στη διοίκηση του Συλλόγου Ξεναγών και αγαπά τη Ρόδο τουλάχιστον όσο κι εμείς.

Από πότε είστε εδώ; Ποια σχέση έχετε με την Ελλάδα;
Στη Ρόδο ήρθα το 2002. Είμαι Ρουμάνα, αλλά έχω ελληνικές ρίζες από τους παππούδες μου. Τη γιαγιά μου την έλεγαν Καλλιόπη. Κάηκε το Δημαρχείο και δεν πρόλαβα να βρω ακριβώς την καταγωγή μου, αλλά το χωριό που έμεναν αν το μεταφράσεις στα ελληνικά σημαίνει «ταμπάκηδες», κι είναι 100 χιλιόμετρα έξω από το Βουκουρέστι, νοτιοανατολικά της Ρουμανίας. Όταν πάτησα πρώτη φορά το πόδι μου στην Ελλάδα, ένιωσα ότι είναι το σπίτι μου. 

Είστε η πρώτη που ξεκίνησε με τη Ρουμάνικη τουριστική αγορά!
Τουρίστες από τη Ρουμανία ξεκίνησαν να έρχονται στη Ρόδο από το 2005, μια μικρή τουριστική αγορά στην οποία εγώ μπήκα ως αρχηγίνα, σε τουρ οπερέιτορ της Ρουμανίας. Και μετά αρκεί ένας να πιστέψει σ΄ εσένα και μπορείς να μετακινήσεις βουνά. Για εμένα ήταν η Χριστίνα Κωνσταντινίδη αυτή που πίστεψε, που μου έμαθε πολλά, με στήριξε, δυστυχώς τη χάσαμε πέρυσι! Φοίτησα στη Σχολή Ξεναγών Αθηνών, το ήθελα τόσο πολύ. Στη Ρουμανία είχα ξεκινήσει να φοιτώ σε σχολή δημοσιογραφίας γιατί έχω καλή σχέση με την επικοινωνία και τους ανθρώπους και ο ξεναγός είναι μία δουλειά που έχει πολλή επικοινωνία.  Ως …χόμπι έχω την ψυχή την ανθρώπινη. (γέλια)
 


Προσαρμοστήκατε γρήγορα; Ήταν δύσκολα χρόνια τότε για τις Ρουμάνες που έρχονταν να ζήσουν στην Ελλάδα.
Ήτανε πολύ δύσκολο για εμένα γιατί ήμουν ξένη! Έπρεπε να προσαρμοστώ στην ελληνική νοοτροπία και να αποδείξω ότι αξίζω να κάνω αυτά με τα οποία θέλω να ασχοληθώ. Για να φοιτήσω στη Σχολή, που είναι πάρα πολύ δύσκολη, έπρεπε να ξέρω πολύ καλά ελληνικά. Τελικά στο χρόνο πάνω, μου ζητούσαν να δουν το διαβατήριό μου γιατί δεν πίστευαν ότι τόσο γρήγορα έμαθα τόσο καλά τα ελληνικά. Δεν είμαι Ελληνίδα, αλλά αγαπώ τόσο πολύ την ελληνική γλώσσα, γράφω ποιήματα στην ελληνική γλώσσα, σπούδασα στη σχολή ξεναγών, είμαι η μοναδική Ρουμάνα στην Ελλάδα που τελείωσα τη Σχολή Ξεναγών Αθηνών. Είμαι μεταφράστρια, με καλούν στα δικαστήρια εφόσον χρειάζεται αλλά και σε αγώνες ποδοσφαίρου. Έχω πάρει την ελληνική υπηκοότητα και είναι μεγάλη μου τιμή, είμαι περήφανη που αυτή η χώρα με «υιοθέτησε».

Ξεναγείτε όμως και σε άλλες γλώσσες πέρα από τα Ρουμάνικα. Είστε και ισπανόφωνη και αγγλόφωνη... Θα πούμε γι’ αυτά όμως θέλω να μου πείτε πρώτα πώς είναι οι Ρουμάνοι τουρίστες, τι τους αρέσει τι δεν τους αρέσει…
Είναι από τους καλύτερους πελάτες. Ξοδεύουν χρήματα, μένουν σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, αγοράζουν εκδρομές. Πέρυσι ήρθαν 10.000 Ρουμάνοι στο αεροδρόμιο της Ρόδου ενώ υπάρχουν και γκρουπ Ρουμάνων στα κρουαζιερόπλοια, κι έρχονται και μονοήμερες εκδρομές από Τουρκία. Θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα, είναι φιλέλληνες, είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, έχουν παράδοση στη μουσική και στο γλέντι όπως κι οι Έλληνες, θεωρούν την Ελλάδα φιλόξενη χώρα και προτιμούν να έρθουν στη Ρόδο παρά να πάνε στην ΚΟΣΤΑΝΤΖΑ (Μαμάγια) που είναι κάτι σαν Μύκονος της Ρουμανίας και βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί ως πελάτες και έχουμε πολλούς που έρχονται επαναλαμβανόμενα.

Είναι ένας διάσημος σκηνοθέτης που έχει έρθει επτά φορές στο ίδιο ξενοδοχείο, το Μίρα Μάρε και παίρνει πάντα το ίδιο δωμάτιο, ενώ αγοράζει και τις ίδιες εκδρομές. Του αρέσει πάρα πολύ η Ρόδος όπως και σε όλους. Τους αρέσει πάρα πολύ. Είναι ο ήλιος, οι θάλασσές της... Οι Ρουμάνοι λένε «έχουμε πάει και Τουρκία, αλλά εδώ έχει και πολιτισμό, η Ρόδος έχει να δείξει πολλά πράγματα...». Και βέβαια είναι και το ξακουστό ελληνικό φαγητό.

Η μεσογειακή κουζίνα έχει κερδίσει έδαφος στη Ρουμανία. Οι Ρουμάνοι θεωρούν το ελληνικό λάδι ότι είναι το καλύτερο στον κόσμο. Η συναυλία του Βέρτη, στη Ρουμανία ήταν και φέτος Sold Out, οι Ρουμάνοι ξέρουν απ’ έξω τους ελληνικούς στίχους των τραγουδιών του, λατρεύουν τον Παντελίδη, έχουμε στη Ρουμανία ελληνικές ταβέρνες, αλλά και γκουρμέ ελληνική κουζίνα, ενώ πωλούνται και πολλά ελληνικά προϊόντα...
 

Με την παρουσιάστρια τηλεοπτικού σταθμού της Αργεντινής όπου έκανε αφιέρωμα στη Ρόδο και μίλησε και με τη Στεφανία
Με την παρουσιάστρια τηλεοπτικού σταθμού της Αργεντινής όπου έκανε αφιέρωμα στη Ρόδο και μίλησε και με τη Στεφανία


Δύσκολη δουλειά διαλέξατε κι εσείς και όλοι οι συνάδελφοί σας ξεναγοί!
Η καθημερινότητα ενός ξεναγού είναι δύσκολη... και μάλιστα στους 45 βαθμούς στη Λίνδο. Είναι και ευχάριστη συνάμα. Έχω πάθος με τη δουλειά μου, κι όταν τα πράγματα γίνονται με πάθος, βγαίνουν τέλεια.  Μάλιστα οι συνάδελφοί μου ξεναγοί με τίμησαν και με εξέλεξαν για τρία χρόνια στη διοίκηση του Συλλόγου μας. Έχουμε προβλήματα στον κλάδο, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, είμαστε οι πρεσβευτές της χώρας αυτής και στεκόμαστε στο ύψος μας, όλοι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.
 


Είστε ξεναγός και σε ισπανόφωνους και καμιά φορά σε αγγλόφωνους. Οι Λατινοαμερικάνοι πώς είναι στις διακοπές τους στη Ρόδο, ποιοι είναι οι πιο δύσκολοι;
Οι πιο δύσκολοι, απ’ όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι οι Βραζιλιάνοι! Είναι οι πιο φασαριόζοι. Τους Μεξικάνους τους λατρεύω. Το Μεξικό είναι η χώρα που αγαπώ περισσότερο αμέσως μετά την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η μικρογραφία του κόσμου, έχει τα πάντα. Οι Ισπανοί έρχονται συνήθως με την κρουαζιέρα. 

Αγαπάτε Ελλάδα!
Έχω ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, πουθενά δεν βρήκα σαν την Ελλάδα και μακάρι όλοι να την αγαπήσουμε λίγο παραπάνω, να την πάμε πιο μακριά. Η Ελλάδα μου έδωσε την ευκαιρία να προοδεύσω και να σπουδάσω δωρεάν. Η ψυχή μου ανήκει σ΄ αυτήν.