Άλλα λέει η ΔΕΥΑΡ και άλλα η περιφέρεια για το Φράγμα του Γαδουρά

Άλλα λέει η ΔΕΥΑΡ  και άλλα η περιφέρεια για το Φράγμα του Γαδουρά

Άλλα λέει η ΔΕΥΑΡ και άλλα η περιφέρεια για το Φράγμα του Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 774 ΦΟΡΕΣ

Σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων του

Οι απαντήσεις που έστειλαν ΔΕΥΑΡ και Περιφέρεια στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για την ολοκλήρωση της β’ φάσης του φράγματος Γαδουρά, ώστε να απαντηθεί ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για την επάρκεια και τη καταλληλότητα του νερού στο νησί, έγιναν γνωστές κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, από τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκη Πότσο.

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του, ο κ. Πότσος, ανέφερε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος είχαν συζητηθεί τα προβλήματα με την ύδρευση, την άρδευση και γενικότερα αυτά που είχαν παρουσιαστεί σε χωριά της Νότιας Ρόδου με την ποιότητα του νερού αλλά και σε άλλα χωριά με τη μη επάρκεια νερού.

Θύμισε, λοιπόν, ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, η οποία απευθυνόταν προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, και ήρθε η απάντηση. Η ερώτηση είχε να κάνει με το ζήτημα της επάρκειας και της καταλληλότητας του νερού για τη χρηματοδότηση της κατασκευής της β’ φάσης του φράγματος «που θα λύσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει στη Ρόδο και την εκπόνηση και τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων τεχνικών έργων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και την πλήρη εξασφάλιση επάρκειας νερού σε όλο το νησί».

Σύμφωνα με τον κ. Πότσο, πήραν την απάντηση, που σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο έρχεται από τους φορείς που έχουν άμεση σχέση. Μεταξύ άλλων, κατέληξε στο ότι στο έγγραφο που απέστειλε η ΔΕΥΑΡ γράφεται ότι το καλοκαίρι του 2017 η Επιχείρηση «αναγκάζεται» να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια ύψους 9 εκατ. 202 χιλιάδων ευρώ ενώ στο τέλος αναφέρει ότι η υποχρέωση της κατασκευής της β’ φάσης του έργου είναι της Περιφέρειας, στην οποία κατά νόμο ανήκει το έργο, και το έγγραφο υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης.

Στη συνέχεια, ο κ. Πότσος ενημέρωσε ότι στάλθηκε και έγγραφο της Περιφέρειας, πάλι ως απάντηση της ερώτησης, το οποίο αναφέρει ότι αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ΔΕΥΑΡ ο βέλτιστος σχεδιασμός της λειτουργίας των δικτύων της, προκειμένου να απορροφήσει τις μέγιστες δυνατές ποσότητες πόσιμου νερού από το φράγμα του Γαδουρά.

Αναφέρει, ακόμη, ότι οι αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν με το ΦΕΚ του 2013 στην Περιφέρεια, αφορούν αποκλειστικά τα υλοποιούμενα έργα, δηλαδή είτε αυτά που έχουν υλοποιηθεί, είτε αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη. Και κλείνει το έγγραφο αναφέροντας ότι υλοποιεί την πρώτη φάση του έργου της ύδρευσης και ως εκ τούτου λανθασμένα αναγράφεται στο έγγραφο της ΔΕΥΑΡ ότι είναι υποχρέωση της Περιφέρειας η κατασκευή της β’ φάσης του έργου. Στο σημείο αυτό, ο κ. Πότσος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αναγράφεται και ένα «sic».

Ρώτησε, λοιπόν, τι ισχύει: Ότι έχει την ευθύνη η ΔΕΥΑΡ για τη β’ φάση ή η Περιφέρεια και τι γίνεται με το ΥΠΕΚΑ, αν θα πιεστεί, αν θα χρηματοδοτηθεί το έργο κτλ. Πάντως, είπε ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια, από τη στιγμή που διαφαίνεται ότι η β’ φάση δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Απόντος του Προέδρου της ΔΕΥΑΡ, κ. Αλέξανδρου Μανωλάκη, ο Δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος, είπε, καταρχήν, ότι δεν θέλει να σχολιάσει το περιεχόμενο των επιστολών και περιορίστηκε στο να πει ότι «το “sic” εκφράζει αυτούς που το γράφουν».
Εξήγησε, λοιπόν, ότι με νόμο τα φράγματα περιήλθαν στις Περιφέρειες αλλά ένα έργο για να είναι ολοκληρωμένο κατά τους κανόνες της Ε.Ε. πρέπει να έχει την πλήρη απόδοση και αυτή τη στιγμή για την Ε.Ε. είναι μη ολοκληρωμένο.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η ΔΕΥΑΡ με ίδιους πόρους, ύψους 1 εκατ. 337 χιλιάδες ευρώ.
Θα έπρεπε, όπως είπε, το Υπουργείο να εντάξει και να ολοκληρώσει τη β’ φάση ενώ περιμένουν την ένταξη των 3,9 εκατ. ευρώ, για τα οποία υπάρχει δέσμευση από το ΠΔΕ, για να συνδέσουν τον αγωγό από το Χαράκι μέχρι την Κάλαθο και να βάλει άλλα 3 εκατ. ευρώ η ΔΕΥΑΡ ώστε να φθάσει ενδεχομένως μέχρι την Πυλώνα, με προοπτική τη Νότια Ρόδο.

Πάντως, μετά την παραπάνω συζήτηση, ο Δήμαρχος προανήγγειλε ότι, στη συνεδρίαση του Σώματος στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα μπει θέμα για τη ΔΕΥΑΡ και για το τι τράβηξαν αυτή τη χρονιά για να καλύψουν τις ανάγκες της ύδρευσης και της άρδευσης, όπως είπε.
Σε σχόλιό του, τέλος, το ΚΚΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «…το μόνο που διαβεβαιώθηκε από τον Δήμαρχο είναι ότι ο Ροδιακός λαός θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο της κατασκευής της β΄ φάσης του φράγματος Γαδουρά μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη».

Διαβάστε ακόμη

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα