Σπάνιες οι Άγριες Ορχιδέες της Ρόδου

Σπάνιες οι Άγριες Ορχιδέες της Ρόδου

Σπάνιες οι Άγριες Ορχιδέες της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1581 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η
Μαίρη Παπανδρέου

Οι εξαιρετικά σπάνιες ορχιδέες της Ρόδου, δυστυχώς, τείνουν να εκλείψουν, τόσο από την αδιαφορία των μόνιμων κατοίκων, όσο και από τους μανιώδεις συλλέκτες, που έρχονται στο νησί, μόνον για αυτές.

Αναφέρεται ότι 20.000 έως 35.000 είδη, υπάρχουν σ’ όλο τον κόσμο. 45% όλων των ειδών της Ευρώπης φύονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 208 είδη έχουν καταγραφεί επίσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Την Άνοιξη, πολλές οργανωμένες ομάδες από την Ευρώπη, καταφθάνουν κυρίως στην Κρήτη, στη Ρόδο και στην Κύπρο για να εντρυφήσουν στη μελέτη και στην αναζήτηση κάποιου νέου είδους άγριας ορχιδέας.

Οι περισσότερες ελληνικές ορχιδέες, είναι μικρότερες σε σύγκριση με τις τροπικές, αλλά δεν υστερούν καθόλου σε ομορφιά και ποικιλία χρωμάτων. Τα λαμπερά τους χρώματα, τα περίπλοκα σχέδια, τα καταπληκτικά στολίδια τους, τις κάνουν μοναδικές. Ιδιαίτερα η άγρια ορχιδέα opparis apifera, αυτογονιμοποιείται και γι αυτό έχει απίστευτη ποικιλία χρωμάτων, χαρακτηριστικών και μορφών. Μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή ορχιδέα, είναι η ορχιδέα του Ασκληπιού (Ophrys aesculapii), και της δόθηκε αυτό το όνομα προς τιμή του Ασκληπιού και είναι ενδημική της Νότιο-Ανατολικής Ελλάδας.

Για τα ωραιότατα σπάνια είδη άγριας ορχιδέας της Ρόδου, πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη μελέτη του, Ροδίτης ερευνητής, που εύχομαι κι ελπίζω, να δημοσιεύσει γρήγορα την έρευνά του, καθώς οι άγριες ορχιδέες της Ρόδου, είναι εξαιρετικής ομορφιάς. Με έκπληξη είδα κάποτε, έναν Άγγλο, να ψάχνει σκυφτός, μέσα σε χέρσες εκτάσεις, στους Πεύκους της Λίνδου. Σκέφτηκα πως έψαχνε για κάτι που ίσως είχε χάσει και πλησίασα να τον βοηθήσω. Απάντησε στην εύλογη ερώτησή μου, χωρίς να σηκώσει το κεφάλι του, δείχνοντάς μου μια πολύ μικρή άγρια ορχιδέα, που είχε εντοπίσει ανάμεσα σε αγριόχορτα. Με καταφανή συγκίνηση και γεμάτη δέος σιγανή φωνή, μου είπε: «Δεν έχασα τίποτε.

Για άγριες ορχιδέες ψάχνω, διότι στη Ρόδο εξακολουθούν να υπάρχουν σπάνια είδη. Κοιτάξτε αυτή τη μικρή ροζ ορχιδέα με τις σκουρόχρωμες γραμμές και τις καφετιές κηλίδες. Είναι εξαιρετικά σπάνια. Αν την είχαν εντοπίσει στην Αγγλία οι περιβαλλοντολόγοι και οι φυσιοδίφες, θα είχαν αποκλείσει το χώρο, μην τύχει και καταστραφεί από κάποιο ζώο ή άνθρωπο, και θα είχαν καλέσει αμέσως τους αρμόδιους φορείς για την μεταφύτεψή της σε ασφαλές θερμοκήπιο, για την αναπαραγωγή της. Δυστυχώς, εδώ, δεν έχετε κατανοήσει τη σημασία της ύπαρξής της».

Ευελπιστώ, ο ερευνητής Ροδίτης της σπάνιας άγριας ορχιδέας που φύεται στη Ρόδο, να δει το δημοσίευμα της Ροδιακής και να δώσει στους αναγνώστες τις πολύτιμες πληροφορίες που έχει καταγράψει για την ομορφιά και την ιδιαιτερότητά της.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"