Μ. Κόνσολας: «Το Υπ. Πολιτισμού οφείλει απαντήσεις για τα τμήματα του χάλκινου αγάλματος που έφυγαν από το Μουσείο Καλύμνου χωρίς ακόμη να επιστρέψουν»

Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την αφαίρεση τμημάτων χάλκινου αγάλματος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, εδώ και τρία χρόνια, με στόχο τη συντήρηση ή επανένωση του αγάλματος, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου αποτελεί τροχοπέδη για την εικόνα της Καλύμνου ως τουριστικού προορισμού και για την αύξηση της επισκεψιμότητάς του, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι έχει δημιουργηθεί ανησυχία στους φορείς και τους πολίτες της Καλύμνου για την τύχη του αγάλματος. Πολλοί εικάζουν ότι το άγαλμα θα μεταφερθεί σε άλλο μουσείο, κάτι που θα συνιστά υποβάθμιση για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά υπεύθυνη ενημέρωση για την τύχη του αγάλματος που μεταφέρθηκε για συντήρηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου και δεν έχει επιστρέψει ακόμα στο νησί.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ερώτηση

Προς Κυρία Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Απαντήσεις για τα τμήματα του χάλκινου αγάλματος που έφυγαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου για συντήρηση χωρίς ακόμη να επιστρέψουν»

Κυρία Υπουργέ,

Είναι δεδομένο ότι η λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου Καλύμνου αποτελεί τροχοπέδη για την εικόνα της Καλύμνου ως τουριστικού προορισμού και για την αύξηση της επισκεψιμότητάς του, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.

Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει μια τάση υποβάθμισης του Αρχαιολογικού μουσείου της Καλύμνου αφού, εδώ και καιρό, έχουν αφαιρεθεί τμήματα χάλκινου αγάλματος που περιλαμβάνουν: α. κεφαλή ηγεμόνα, β. έφιππο θωρακοφόρο, γ. τα δύο κάτω άκρα του χάλκινου αγάλματος.

Η αφαίρεση και η μεταφορά τους έγινε με στόχο τη συντήρηση ή και την επανένωση του αγάλματος.

Με δεδομένο ότι έχουν περάσει τρία χρόνια, που αποτελούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έχει δημιουργηθεί ανησυχία στους φορείς και τους πολίτες της Καλύμνου για την τύχη του αγάλματος. Πολλοί εικάζουν ότι το άγαλμα θα μεταφερθεί σε άλλο μουσείο, κάτι που θα συνιστά υποβάθμιση για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Ποια είναι η τύχη του αγάλματος που μεταφέρθηκε για συντήρηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου και δεν έχει επιστρέψει ακόμα στο νησί;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου