Ρόδος: Καταδικάστηκαν 16 άτομα για την  πλαστογραφία σε δημόσια ακίνητα

Συνολικά 16 άτομα καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε κάθειρξη επτά ετών επειδή τα ακίνητα που αγόρασαν ήταν δημόσια κτήματα, τα οποία είχαν μεταγραφεί με πλαστή απόφαση νομάρχη!

Το δικαστήριο εκδίκασε κανονικά την υπόθεση απουσία των κατηγορουμένων (ουδείς εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου) ή συνηγόρων υπεράσπισης αυτών, και με παρόντες την κα Μαρία Ελευθερίου από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου και με δύο μάρτυρες τους πρώην προϊσταμένους της ΚΥΔ και του Κτηματολογίου.

Μετά την ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου μετέτρεψε την κατηγορία για τους πρώτους έντεκα κατηγορούμενους σε χρήση  πλαστού και απάτη κατ’ εξακολούθηση με ζημία  σε βάρος του ελληνικού δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ και κατ’ επάγγελμα, και για τους λοιπούς πέντε σε πλαστογραφία μετά χρήση και απάτη ενώ τους έκρινε ένοχους και για χρήση πλαστού τετελεσμένη και σε απόπειρα.
Για τις κατηγορίες αυτές το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης επτά ετών στον κάθε κατηγορούμενο με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σημειώνεται πως στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα τρία άτομα (δηλαδή στο σύνολο 19) που έχουν πλέον αποβιώσει και για τα οποία το δικαστήριο θεωρεί ως μη γενόμενη την ποινική δίωξη καθώς αυτή ασκήθηκε μετά το θάνατό τους.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά δύο μερίδες (Κ.Μ. 1028Α Κ.Μ. 786Α γαιών Κοσκινού για τις τετελεσμένες πράξεις και Κ.Μ. 732 για την απόπειρα)  που βρίσκονται στα Κοσκινού και στις οποίες αγόρασαν οι κατηγορούμενοι ακίνητο.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση με τα δημόσια κτήματα πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν το 2007 ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κ. Δημήτρης Μπελντέκος ενημέρωσε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου για υποθέσεις εκποιήσεων δημοσίων κτημάτων,  οι οποίες έγιναν με πλαστογραφημένη την υπογραφή του Νομάρχη Δωδεκανήσου.

Η αντίδραση του κ. εισαγγελέα ήταν ακαριαία, παραγγέλλοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ενώ υπήρξε παρέμβαση και του τότε Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρου Δούκα, ο οποίος και είχε δώσει εντολή «για τη διενέργεια επείγουσας και σε βάθος έρευνας προς εξακρίβωση των διαστάσεων σχετικών καταγγελιών περιπτώσεων πλαστογράφησης Νομαρχιακών αποφάσεων των ετών 1985 και 1987 του Νομού Δωδεκανήσου για δικαιώματα εξαγοράς δημοσίων εκτάσεων».

Μάλιστα ο κ. Δούκας με εντολή του προς τον Γενικό Διευθυντή  Οικονομικής Επιθεώρησης και τον Γενικό Διευθυντή Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων είχε ζητήσει το σχετικό πόρισμα να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν έτσι ώστε να εξακριβωθούν οι διαστάσεις της γενόμενης καταγγελίας και η ύπαρξη ευθυνών κρατικών οργάνων καθώς και ιδιωτών.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης αυτής εξετάστηκαν εξονυχιστικά όλες οι περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων του δημοσίου του νησιού μας, σε συνεργασία και το Κτηματολόγιο προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις έγινε χρήση πλαστής νομαρχιακής απόφασης ή άλλων εγγράφων.

Συνολικά επρόκειτο για 16 ακίνητα συνολικού εμβαδού περίπου 422.000 τ.μ. και τα οποία περιήλθαν σε ιδιώτες με πλαστούς τίτλους.

Ένα χρόνο αργότερα, το Μάιο του 2008 ο τότε Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό  κακουργήματος για τις πρώτες υποθέσεις.