«Πήραμε κλήση "ελάτε ‘σπάσαν τα νερά..." και βοηθήσαμε στη γέννα του μωρού...»!

«Πήραμε κλήση "ελάτε ‘σπάσαν τα νερά..." και βοηθήσαμε στη γέννα του μωρού...»!

«Πήραμε κλήση "ελάτε ‘σπάσαν τα νερά..." και βοηθήσαμε στη γέννα του μωρού...»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3122 ΦΟΡΕΣ

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ Ρόδου, περιγράφουν την εμπειρία ζωής που είχαν με ετοιμόγεννη στην Παλιά Πόλη

Τα καλύτερα σενάρια τα γράφει η ζωή!

Είσαι διασώστης του ΕΚΑΒ, δέχεσαι κλήση για «μαιευτικό περιστατικό» και αντικρίζεις ετοιμόγεννη, το μωρό ξεπροβάλλει ήδη κι εσύ βρίσκεις την ετοιμότητα να κάνεις… χειρισμούς, να κόψεις τον ομφάλιο λώρο, να το σκουπίσεις, κι όλα υπό αντίξοες συνθήκες γιατί συνέτρεξαν λόγοι που το περιστατικό στα στενά της Παλιάς Πόλης, το Σάββατο κάθε άλλο παρά ομαλό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί!

Ο Παναγιώτης Ξουρής, τρία χρόνια στο ΕΚΑΒ Ρόδου έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία και απόπειρες αυτοκτονίας, κι άλλα μη συνήθη περιστατικά. Αλλά κι αυτό ήταν απ΄ τα μεγάλα!

Μαζί με τον έτερο διασώστη, ο οποίος οδηγούσε μάλιστα το ασθενοφόρο, τον Δημήτρη Ζουρούδη, σε 12 με 15 λεπτά από το νοσοκομείο της Ρόδου, και μαζεύοντας τραπεζοκαθίσματα και τέντες οι καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης για να περάσει τσίμα- τσίμα το ασθενοφόρο, βοήθησαν να ‘ρθει μια ψυχούλα στη ζωή.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, που όλοι τους είναι εκπαιδευμένοι, βρίσκονται σε ετοιμότητα, κι ακούνε λόγια κάθε μέρα που προέρχονται βέβαια από την αγωνία κάποιων να σπεύσουν γρήγορα, αλλά πολλές φορές είναι άδικα γι’ αυτούς!

Κληθήκατε να διακομίσετε στο νοσοκομείο μία ετοιμόγεννη γυναίκα και τελικά τη βοηθήσατε να γεννήσει! Τι σας είπαν όταν σας κάλεσαν; Πώς έγινε η κλήση;

Το Σάββατο γύρω στη μία το μεσημέρι το Κέντρο του ΕΚΑΒ στη Ρόδο δέχτηκε κλήση για «μαιευτικό περιστατικό». Η κλήση από την οικογένεια της ετοιμόγεννης έλεγε «ελάτε, ‘σπάσαν τα νερά»! Πρέπει να πούμε εδώ ότι κάθε κλήση είναι «ισχυρισμός». Για παράδειγμα «ελάτε, ο παππούς μου έπαθε εγκεφαλικό», είναι η υπόθεση που κάνει εκείνη την ώρα το μέλος της οικογένειας.

Σ΄ αυτά τα τρία χρόνια που είμαι στο ΕΚΑΒ έτυχε πιλότος αεροπλάνου εν πτήση, να καλεί στην αγγλική γλώσσα ώστε να υπάρχει ασθενοφόρο στην πίστα του αεροδρομίου. Λόγω των συνθηκών όταν είπε «χέρι» ακούστηκε ότι είπε «καρδιά»! Ήμασταν προετοιμασμένοι λοιπόν για καρδιολογικό περιστατικό και τελικά η κυρία που έπρεπε να διακομιστεί είχε χτυπήσει το δάχτυλό της. Οπότε στην κλήση που έλεγε «’σπάσαν τα νερά» πήγαμε για να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Στην Παλιά Πόλη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς στενότητας δρόμων και μάλιστα μεσημέρι Σαββάτου! Πόσο δύσκολη ήταν η πρόσβαση για το ασθενοφόρο;
Σε πολλά σημεία ήταν μεγάλη η δυσκολία. Έγινε χρήση της σειρήνας για δευτερόλεπτα μόνο προκειμένου να ειδοποιήσουμε για το επείγον του περιστατικού και μετά έπρεπε οι καταστηματάρχες να μαζεύουν τέντες, καρέκλες… Οδηγούσε ο συνάδελφος διασώστης Δημήτρης Ζουρούδης. Αφήσαμε το ασθενοφόρο στην πλατεία κοντά στο super market Bazaar πήραμε τον απαραίτητο εξοπλισμό από το ασθενοφόρο και τρέξαμε στα δρομάκια προς Άγιο Φανούριο, τα οποία βγαίνουν προς την πύλη του Σαν Φραγκίσκο. Σε 12 με 15 λεπτά από τη στιγμή που έγινε η κλήση βρισκόμασταν στον τόπο του συμβάντος.

Η χρήση της σειρήνας, διευκολύνει ή δημιουργεί τελικά περισσότερο στρες στους άλλους οδηγούς, αλλά και σ’ εσάς τους ίδιους;
Έρευνα που έγινε στην Αμερική πρόσφατα έχει αποδείξει ότι κατά τη χρήση της σειρήνας ανεβαίνουν οι παλμοί του διασώστη, με αποτέλεσμα να φτάνουν στρεσαρισμένοι στο συμβάν.


Σε τι κατάσταση ήταν η γυναίκα που γεννούσε, τι αντιμετωπίσατε στο σπίτι;
Δεν ήταν ένα ομαλό περιστατικό. Παρά το ότι πράγματι τα νερά είχαν σπάσει, η γυναίκα δεν συνεργάστηκε. Όταν κάποιος είναι τραυματίας και δεν έχει τις αισθήσεις του θεωρείται ότι συναινεί ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, κι έτσι προχωράμε αμέσως.

Εφόσον έχει συνείδηση και αρνείται τη διακομιδή όπως η ετοιμόγεννη, αν κριθεί εκείνη τη στιγμή ότι κινδυνεύει η ζωή της οφείλουμε να τη μεταπείσουμε, αλλιώς ζητούμε τη συνδρομή της Αστυνομίας με την οποία συνεργαζόμαστε άριστα πάντα. Επιστρέψαμε στο ασθενοφόρο και μέσω του ασυρμάτου ενημερώσαμε ώστε να πάρουμε νέες οδηγίες. Τη στιγμή εκείνη ωστόσο έτρεξαν συγγενείς της γυναίκας και μας είπαν ότι γεννάει. Πήραμε ξανά τον εξοπλισμό, τρέξαμε ξανά και φτάνοντας είδαμε ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού και είχε γίνει μάλιστα προβολή του μωρού.

Ήσασταν έτοιμοι γι’ αυτό;
Έχουμε εκπαιδευτεί ώστε να κάνουμε χειρισμούς στις περιπτώσεις που το νεογέννητο έχει προβληθεί, αλλά ο τοκετός δεν κυλάει ομαλά και με κανονικότητα. Στη συγκεκριμένη γέννα δεν χρειάστηκαν οι χειρισμοί γιατί η φύση ανέλαβε τα περισσότερα. Γέννησε εύκολα όπως γεννούσαν οι γυναίκες στο σπίτι τους πριν 60 χρόνια. Η δική μου δουλειά, τηρώντας τα πρωτόκολλα ήταν να δω αν το νεογέννητο έχει ανοιχτό αεραγωγό, αν αναπνέει κανονικά και αν αιμοδυναμικά είναι σταθερό. Ένα μωρό που κλαίει και είναι ροδαλό έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ευτυχώς για το μωρό και τη μητέρα δεν χρειάστηκε να επέμβουμε γιατί όλα κύλησαν ομαλά.

Κόψατε τον ομφάλιο λώρο;
Έχουμε συσκευές για να χειριστούμε τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν. Στεγνώσαμε το μωρό και το καλύψαμε με σκεπάσματα και κουβέρτες για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο υποθερμίας, ασφαλίσαμε και τον πλακούντα για να διακομισθεί μαζί με το νεογέννητο στο νοσοκομείο, διασφαλίσαμε ότι η μητέρα είναι καλά στην υγεία της και τότε για τη διακομιδή έδεσα με ιμάντα ασφαλείας το μωρό πάνω μου ενώ και μέσα στο ασθενοφόρο είχα προσδεθεί με ζώνη ασφαλείας. Φτάνοντας στο ασθενοφόρο ενημερώσαμε το Κέντρο και νέο ασθενοφόρο παρέλαβε στη συνέχεια τη μητέρα.

Ποια ήταν τα συναισθήματα την ώρα της παρέμβασής σας, πώς ήσασταν, πόσο ψύχραιμα αντιδρούσατε;
Πρωτόγνωρα συναισθήματα. Το νευρικό σύστημα είναι σε διέγερση, στην πραγματικότητα είναι σε υπερδιέγερση. Οι αισθήσεις λειτουργούν στο έπακρο. Παρόλα αυτά η εκπαίδευσή μας είναι τέτοια ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά. Οι διασώστες δεν είναι οδηγοί του ασθενοφόρου, ωστόσο ο ένας από τους δύο πρέπει να το οδηγήσει. Στο εξωτερικό τα ασθενοφόρα τα επανδρώνουν τρεις διασώστες και σε κάποιες χώρες σπεύδει πρώτα γιατρός.

Ένα ακόμα απροσδόκητο γεγονός έτυχε σ’ εσάς προσωπικά αυτά τα τρία χρόνια που είστε στην Υπηρεσία όταν κληθήκατε για απόπειρα αυτοκτονίας! Τι έγινε τότε;
Κάποιος άντρας είχε πάρει χάπια για να αυτοκτονήσει. Η κλήση έγινε από τη σύζυγό του… όταν φτάσαμε εμείς φαινόταν ότι τα χάπια είχαν αρχίσει να επιδρούν. Ωστόσο το άτομο αυτό είχε τις αισθήσεις του και δεν δεχόταν να διακομισθεί. Ζητήσαμε τη βοήθεια της Αστυνομίας, η οποία ήρθε και με επιτυχία κατάφερε να τον μεταπείσει, χωρίς να τον εξαναγκάσει για τη διακομιδή.

Επίσης να πω ότι πριν από κάποια χρόνια το ΕΚΑΒ Ρόδου είχε ξανά κλήση και βοήθησε γυναίκα να γεννήσει μέσα στο αυτοκίνητό της, με τη συνδρομή των διασωστών του ΕΚΑΒ. Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό και επειδή πολλά σχόλια μπορεί να γίνουν σε καθημερινή βάση, εμείς λέμε: εκείνοι που σπεύδουν να σχολιάσουν την ώρα που επιχειρούμε, ας περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας και να μας κρίνουν απ’ αυτό, κι όχι νωρίτερα.

Ο διασώστης Παναγιώτης  Ξουρής,  κρατάει στην αγκαλιά του το μωρό που μόλις  βοήθησε να γεννηθεί
Ο διασώστης Παναγιώτης Ξουρής, κρατάει στην αγκαλιά του το μωρό που μόλις βοήθησε να γεννηθεί

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής