Τα κρασιά του Αιγαίου στην Αθήνα

Τα κρασιά των νησιών του Αιγαίου Πελάγους θα παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό οι παραγωγοί τους, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, στην Αίγλη Ζαππείου (δίπλα στο  Ζάππειο Μέγαρο).

Η εκδήλωση γευσιγνωσίας, που διοργανώνεται από τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή οινοποιείων τους, διεξάγεται με ελεύθερη είσοδο, 14:00 έως 20:00 για οινόφιλους και 12:00 έως 14:00 μόνο για επαγγελματίες.

Παρουσιάζονται κρασιά από 12 νησιά (Ικαρία, Κω, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο Πά́ρο, Σάμο, Σαντορίνη, Σίκινο, Ρό́δο, Τήνο και Χίο) και τα εξής 30 οινοποιεία, μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή καθιερωμένα: Αμπελώ́νες Αφιάνέ, Αμπελώνες Βαπτιστή́, Αμπελώνες Tριανταφυλλό́πουλου, Αριού́σιος Οινοποιητική, Asteras Winery, Artemis Karamolegos Winery, Avantis Santorini, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Kάνάβα Χρυσού́-Τσέλεπού, Κτήμα Μωραΐτη, Κτή́μα Χατζηγεωργίου, Limnos Wines, Limnos Organic Wines, Μεθυμναί́ος Οί́νος, Milos Cave Winery Kostantakis, Monte Cherchi, Μπουτάρη Οινοποιητική́, Νό́περα Οινοποιητική́, Οινοποιεί́ο Βακά́κη, Οινοποιεί́ο Βενετσά́νου, Οινοποιεί́ο Γκαρά́λη, Οινοποιεί́ο Μά́ναλη, Οινοποιεί́ο Χατζηδά́κη, Οινοποιΐα Γαβαλά́, Οινοποιΐα Τσαντί́ρη, Οινοφό́ρος Λέ́σβου, Santo Wines, Vassaltis Vineyards.


Στην εκδήλωση θα υπάρχουν κρασιά από σπάνιες, γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, που αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού αμπελώνα της χώρας. Επιπλέον, συμμετέχουν οινοποιεία που σπάνια παρουσιάζουν την παραγωγή τους στην Αθήνα.

Οι λευκοί οίνοι τους υπερτερούν μεν σε όγκο και σε αριθμό ετικετών των ερυθρών και των ερυθρωπών, αλλά τα νησιά του Αιγαίου έχουν παράδοση και στην παραγωγή ερυθρών οίνων, από παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου όπως η μανδηλαριά, το μαυροτράγανο και το φωκιανό. Επίσης, η ευρύτερη αυτή νησιωτική περιοχή φημίζεται για τα γλυκά κρασιά της, μερικά εκ των οποίων είναι παγκόσμιας κλάσης, όπως τα Μοσχάτα Σάμου και Λήμνου και το Vinsanto από τη Σαντορίνη. 

Τέλος, δύο ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν την γευστική δοκιμή των κρασιών του Αιγαίου: η πρώτη είναι ένα εργαστήριο για τα γλυκά κρασιά, για τα οποία τα νησιά του Αιγαίου φημίζονται. Η δεύτερη είναι μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «κρασί και ψάρι», όπου θα εξεταστεί κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για «αρμονία στη γεύση» μεταξύ συγκεκριμένων ψαριών και κρασιών, ανάλογα με το γευστικό προφίλ του καθενός και πώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εργαλείο περαιτέρω προώθησης για τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά.

Η εκδήλωση «Τα Κρασιά του Αιγαίου στην Αθήνα» οργανώνεται για τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, με την συνεργασία της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ). Πληροφορίες: info@vinetum.gr & 210 766 0560.