Ι. Σχοινέζος: Είμαι ερωτευμένος με το νησί της Ρόδου

Ι. Σχοινέζος: Είμαι ερωτευμένος με το νησί της Ρόδου

Ι. Σχοινέζος: Είμαι ερωτευμένος με το νησί της Ρόδου

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3938 ΦΟΡΕΣ

Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη φύση του νησιού ο φωτογράφος Ιωάννης Σχοινέζος

Δηλώνει «ερωτευμένος» με τη Ρόδο και συγκεκριμένα με τη Φύση της, την οποία και λατρεύει! Επισκέπτεται τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο το νησί μας και απαθανατίζει (μοναδικά) τα φυσικά του τοπία, τα οποία – ως έργα του πια- έχουν κοσμήσει δεκάδες εκθέσεις στο εξωτερικό και έχουν διακριθεί! Μάλιστα, πρόσφατα, φωτογραφία του από την Κοιλάδα των Πεταλούδων βραβεύθηκε σε έκθεση στη Γερμανία!
Ο λόγος για τον Ιωάννη Σχοινέζο, ο οποίος μεγάλωσε στη Ρόδο έως ότου «ξενιτεύθηκε» στην Ιταλία για να γίνει γιατρός και τελικά τον κέρδισε … η φωτογραφία!
Ο Γιάννης Σχοινέζος έχει και ένα άλλο «μυστικό», την αγάπη του για τα μοναδικά και σπάνια φυτά της Ρόδου, στα οποία έχει αφιερώσει ώρες δουλειάς είτε για να τα απαθανατίσει με το φακό του, είτε για να συγκεντρώσει στοιχεία και πληροφορίες για την ανάπτυξή τους!
Ιδιαίτερα ενδιαφέρων ως συνομιλητής, του ζητήσαμε να κάνουμε μία κουβέντα για τη «Ροδιακή», στο τελευταίο του ταξίδι στο νησί μας, και εκείνος δέχτηκε!

Ποια η σχέση σας με τη Ρόδο;
Ήρθα στη Ρόδο σε ηλικία λίγων μηνών και έμεινα έως τα 14-15 χρόνια μου, μέχρι δηλαδή που τελείωσα το Γυμνάσιο. Μετά φύγαμε στην Αθήνα αλλά πάντα τα καλοκαίρια τα περνούσαμε εδώ.
Το 1976 έφυγα για την Ιταλία για να σπουδάσω. Ξεκίνησα από γιατρός στο Πανεπιστήμιο. Στον τρίτο - τέταρτο χρόνο άρχισα να κάνω επιστημονική φωτογραφία με τα μικροσκόπια και επειδή οι φωτογραφίες μου αρέσανε πάρα πολύ, ο ένας καθηγητής μετά τον άλλον άρχισαν να μου ζητούν να τους φωτογραφίζω την ερευνητική δουλειά που έκαναν.
Εκείνη την εποχή είχα αρχίσει να ασχολούμαι με τη φωτογραφία και είχα εξειδικευθεί στη φωτογραφία της φύσης και έτσι ξεκίνησα να δημοσιεύω σε ιταλικά, ελληνικά και άλλα ευρωπαϊκά περιοδικά και σιγά- σιγά έγινα φωτογράφος της Φύσης.
Έγινα επαγγελματίας!

Και παρόλο που μένετε στο εξωτερικό συνεχίσατε τα ταξίδια σας στο νησί μας;
Έρχομαι τουλάχιστον 3-4 φορές το χρόνο στη Ρόδο και δεν κάνω τίποτε άλλο από το να γυρίζω με το αυτοκίνητο σε όλη τη φύση του νησιού, την οποία ξέρω πάρα πολύ καλά.
Η Ρόδος ήτανε λατρεία, παραμένει λατρεία αλλά φυσικά το φυσικό περιβάλλον έχει υποβαθμιστεί τραγικά τα τελευταία χρόνια.
Δηλαδή η Ρόδος πριν από 20-30 χρόνια ήταν σχετικά απείρακτη, κυρίως το κεντρικό και το νότιο μέρος του νησιού. Οι ακτές φυσικά είχαν αναπτυχθεί ήδη με τα ξενοδοχεία την τουριστική ανάπτυξη κ.λπ.
Αλλά τα τελευταία 30 χρόνια με τις πυρκαγιές, με την τουριστική ανάπτυξη, το φυσικό περιβάλλον του νησιού έχει υποβαθμιστεί αρκετά! Πολλά λουλούδια έχουν εξαφανιστεί ή τείνουν να εξαφανιστούν και το μέλλον της φύσης κατά τη γνώμη μου δεν είναι διόλου ρόδινο!
Δηλαδή θα ήθελε δουλειά, ενδιαφέρον και ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Ποιο το αντικείμενο της δουλειάς σας ως φωτογράφος;
Εγώ ενδιαφερόμουν πάντα για τα φυτά της Ελλάδος και έχω μελετήσει καλά τα φυτά της Ρόδου. Έχουμε πολλά σπάνια φυτά, που λέγονται ενδημικά, που βρίσκονται δηλαδή μόνο στη Ρόδο και πουθενά αλλού, ενώ ορισμένα από τα φυτά της Ρόδου τα βρίσκουμε και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου ή στις απέναντι ακτές.
Έχουμε όμως περίπου 40-50 είδη φυτών στο νησί, πολύ σπάνια. Ένα από τα καλύτερα σημεία του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας για τα σπάνια φυτά, αλλά και το περιβάλλον. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποβαθμιστεί πολύ, επειδή γίνεται υπερβόσκηση και τελευταία έχουν αρρωστήσει πάρα πολλά πεύκα και το φυσικό περιβάλλον έχει αλλοιωθεί πάρα πολύ.

Έχετε δουλέψεις πάρα πολύ επάνω στα σπάνια φυτά του νησιού και ιδίως του Προφήτη Ηλία. Έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχουν φυτά που τείνουν να εξαφανιστούν ή έχουν εξαφανιστεί στη πάροδο των τελευταίων χρόνων;
Ναι είναι αλήθεια, όπως για παράδειγμα η Παιωνία (Paeonia) ή Παιώνια που λέγεται και «Πιγουνιά» στην τοπική διάλεκτο, γνωστό, ενδημικό φυτό, παλιά τη βρίσκαμε παντού στο βουνό, δηλαδή πριν να φτάσουμε στα ξενοδοχεία «Έλαφος και Ελαφίνα» σε όλη τη διαδρομή τη βλέπαμε παντού δεξιά και αριστερά του δρόμου και σε απόσταση 60 μέτρα μέσα στο δάσος και ήταν ολόκληροι θάμνοι τεράστιοι με ωραιότατα λουλούδια. Τώρα πια έχει γίνει πολύ σπάνια καθώς και άλλα ενδημικά φυτά του Προφήτη Ηλία.
Και φυσικά άλλες ορχιδέες που ήταν αρκετά κοινές τώρα τις βρίσκεις πιο σπάνια και ο λόγος είναι πολύ πιθανό η υπερβόσκηση που γίνεται ανεξέλεγκτα στο βουνό από τα αιγοπρόβατα.

Έχετε συμμετάσχει σε εκθέσεις στο εξωτερικό;
Έχω κάνει πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό και αρκετές φωτογραφίες μου έχουν βραβευθεί στην Ιταλία, στη Γερμανία, πολλές φορές στην Αγγλία στην Ισπανία.
Έχω κάνει και αρκετές εκθέσεις με έργα από τη Ρόδο και μάλιστα πριν από ένα μήνα, μία φωτογραφία μου από τις Πεταλούδες της Ρόδου πήρε βραβείο σε ένα από τους διαγωνισμούς φωτογραφίας στη Γερμανία.
Τέλος Οκτωβρίου θα πάρω το βραβείο.
Αυτό μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά, διότι επεδίωκα εδώ και χρόνια να βγάλω κάτι τυπικό της Ρόδου αλλά να βγει και έξω. Εκεί (στις εκθέσεις) μιλάς όταν πας για τη βράβευση για το θέμα σου και εγώ θέλω να μιλήσω για τις Πεταλούδες της Ρόδου!
Η φωτογραφία αφορά μία ομάδα από 40-50 πεταλούδες πάνω σε ένα κορμό. Είναι ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Θα σκεπτόσασταν να εκθέσετε κάποια από τα έργα σας εδώ στη Ρόδο;
Επειδή έχω μελετήσει πάρα πολύ τη φύση του νησιού σαφέστατα θα με ενδιέφερε κάτι τέτοιο!

Σύντομο βιογραφικό
Ο Ιωάννης Κ. Σχοινέζος είναι φωτογράφος της φύσης, δημοσιογράφος και συγγραφέας 8 βιβλίων, συνεργάζεται με πολλά ευρωπαϊκά περιοδικά που ασχολούνται με τις φυσικές επιστήμες, τα ταξίδια και τη φωτογραφία. Δίδαξε επί πολλά χρόνια Φωτογραφία της Φύσης στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Padova στην Ιταλία, Επιστημονική Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Ca' Foscari της Βενετίας καθώς και σε διάφορες άλλες δημόσιες και ιδιωτικές σχολές. Eίναι art-director και υπεύθυνος σύνταξης στο περιοδικό “Asferico” που εκδίδει η Ιταλική Εταιρεία Φυσιοδιφικής Φωτογραφίας (A.F.N.I.). Εχει λάβει πολλαπλά βραβεία σε κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας της φύσης.
To website του είναι: www.ioannis.schinezos.it

Ο διαγωνισμός και η διάκριση για την «Κοιλάδα των Πεταλούδων»
Με μιά ασπρόμαυρη φωτογραφία μιας ομάδας νυχτοπεταλούδων Panaxia quadripunctaria που τραβήχτηκε στην Κοιλάδα των Πεταλούδων της Ρόδου, ο Ιωάννης Κ. Σχοινέζος βραβεύτηκε στον διεθνούς κύρους διαγωνισμό GDT European Photographer of the Year 2018 που διεξάγεται στη Γερμανία!

Είναι η τέταρτη φορά που ο φωτογράφος βραβεύεται στον εν λόγω διαγωνισμό, από τους πιο σημαντικούς στην Ευρώπη!

Η βράβευση θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο στην πόλη Lünen της Γερμανίας όπου θα γίνει και η επισημοποίηση των αποτελεσμάτων.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κ. Σχοινέζος τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το βραβείο ήλθε από μια φωτογραφία που αφορά τη φύση της Ρόδου, το νησί που μεγάλωσε! Για τους φίλους της φωτογραφίας να πούμε ότι τραβήχτηκε με ένα τηλεφακό 300mm f/2.8 και τη μηχανή στηριγμένη σε τρίποδο. Η έγχρωμη αρχικά εικόνα μετατράπηκε σε ασπρόμαυρη με ειδικό πρόγραμμα επεξεργασίας.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής