Δυναμική παρουσία των εστιατόρων  στις τουριστικές εκθέσεις

Δυναμική παρουσία επιδιώκει να έχει στις τουριστικές εκθέσεις, το σωματείο εστιατόρων Ρόδου-Δωδεκανήσου «Η πρωτοπορία» προβάλλοντας ειδικά την τοπική κουζίνα, και τη γαστρονομία, ώστε να ενδυναμωθεί ο κλάδος και να συμβάλει στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες μας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η διοίκηση του σωματείου πήρε την πρωτοβουλία και προχώρησε στη δημιουργία ενός cd το οποίο αποτυπώνει τη… γαστρονομική ιστορία της Ρόδου μέσα από την παρουσίαση των εστιατορίων που διαθέτουν τα μέλη του, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές του νησιού μας.

Το cd διάρκειας 20 λεπτών «αφηγείται» όλα όσα αφορούν την τοπική κουζίνα, παρουσιάζοντας τα φαγητά και τα γλυκά που παραδοσιακά έχει να παρουσιάσει το νησί και τα οποία σε μεγάλο βαθμό προσφέρονται από τα εστιατόρια μέχρι και σήμερα σε κάθε επισκέπτη της Ρόδου.

Η βιντεοσκόπηση έγινε το καλοκαίρι και όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του σωματείου Γιάννης Κλούβας, χωρίζεται σε τρία μέρη, και παρουσιάζει στο μεν πρώτο εστιατόρια και τοπία της πόλης της Ρόδου, στο δεύτερο της Λίνδου και της νότιας Ρόδου ενώ το τρίτο μέρος αφιερώνεται στα ορεινά χωριά του νησιού και τα εστιατόριά τους.

Πρόκειται για μία δουλειά του σκηνοθέτη Βασίλη Κατερινόπουλου, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση της Πολωνίας πριν λίγες μέρες και μάλιστα προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, αποσπώντας θετικά και κολακευτικά σχόλια.
Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που τόνισαν ότι ο τρόπος που παρουσιάστηκε το θέμα της γαστρονομίας έδενε αρμονικά με τα χρώματα και τα τοπία του νησιού, αφού η ντόπια κουζίνα είναι στενά συνδεδεμένη με τις παραδόσεις και τα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας.

Σε πρώτη φάση το cd περιλαμβάνει αγγλικούς υπότιτλους αλλά το σωματείο φιλοδοξεί να το μεταφράσει και σε άλλες γλώσσες ώστε να διανέμεται εκτός από τις εκθέσεις και σε τουριστικά πρακτορεία. Η δαπάνη της πρώτης σειρά εκδόσεων καλύφθηκε από το ίδιο το σωματείο, το οποίο υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης τόσο στην περιφέρεια όσο και το επιμελητήριο μετά την προθυμία που εξέφρασαν για να το στηρίξουν οικονομικά, και περιμένει πλέον την απόφασή τους. Η παρουσίαση του θα γίνει επίσης τη Δευτέρα 10 του μήνα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών του σωματείου στην αίθουσα του επιμελητηρίου, όπου θα συζητηθούν και άλλα θέματα του κλάδου.  

Σημειώνεται ότι το σωματείο προχώρησε επίσης και στην έκδοση οδηγού, που αφορά στα εστιατόρια, με σκοπό, την ενημέρωση των επισκεπτών του νησιού. Ο οδηγός, διανέμεται στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι, να αποτυπώσουν σαφή άποψη για τις γευστικές εμπειρίες των διακοπών τους.